Merė sulaukė šiltų padėkos žodžių

Antradienio vakarą į Birštono savivaldybės didžiąją salę susirinko gana gausus būrys birštoniečių, kuriuos į 2012 m. veiklos ataskaitinį susirinkimą pakvietė savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė ir savivaldybės administracija.

Kiekvienais metais, vadovaujantis Lietuvos savivaldybių asociacijos nuostatais, savivaldybės meras turi pateikti savo, tarybos ir administracijos veiklos ataskaitą už praėjusius metus,

Birštono savivaldybės plotas per ataskaitinį laikotarpį išliko toks pats – 124 kv. km, tačiau gyventojų skaičius jau nesiekia 5000. Nors demografinis rodiklis liūdnas, bet merė išreiškė viltį, kad į kurortą atėjus investicijoms ir atsiradus daugiau darbo vietų, gyventojų skaičius ženkliai išaugs.

Kaip sakė merė, bedarbių skaičius po truputį mažėja, vyksta įvairūs statybos darbai, tad norintieji dirbti darbo randa.

Pradėdama kalbėti apie 2012 metų tarybos ir administracijos veiklą, N. Dirginčienė pažymėjo, kad savo darbe turėjo du prioritetus: savivaldybės bendruomenės poreikių tenkinimą ir turizmo vystymą.

Šios kadencijos savivaldybės tarybą sudaro 17 narių. Šiek tiek daugiau yra moterų – 9, o vyrų – 8. Merė pasidžiaugė, kad tarybos nariai yra aktyvūs, yra jaunų ir kūrybingų žmonių.

Kalbėdama apie priimtus naudingus sprendimus, N. Dirginčienė sakė, kad nuo sausio mėnesio įvedus rinkliavos mokestį už naudojimąsi infrastruktūra, jau surinkta nemaža suma, o iki metų pabaigos ji dar padidės. Šios lėšos bus panaudotos miesto gražinimui ir gerovei.

Per praėjusius metus buvo patvirtintas strateginis planas ir vystimosi krypčių vadovas, užbaigtas detalusis planas, kuriame suprojektuotas 51 sklypas.

Daug dėmesio tiek savivaldybės taryba, tiek administracija skiria apleistų ir neprižiūrimų pastatų kontrolei – visi suskaičiuoti, parašyti patikrinimo aktai. Vienus nuspręsta parduoti, kitus išnuomoti, o privačių pastatų šeimininkai, neprižiūrintys savo turto, bus drausminami didesniais nekilnojamojo turto ir žemės mokesčiais.

 

Biudžetas mažėja, darbų daugėja

Savo pranešime merė sakė, kad valstybės skiriamos biudžeto lėšos kiekvienais metais šiek tiek sumažėja, nors darbų apimtys didėja, vykdomi įvairūs projektai, kurių kofinansavimui reikia prisidėti ir savomis lėšomis.

Piniginės lėšos reikalingos vykdyti įvairioms savivaldybės ir valstybės deleguotoms funkcijoms. Administracija dirba pagal  7 programas. 50 proc. lėšų skiriama savivaldybės infrastruktūros objektų priežiūrai ir modernizavimo programoms. Taigi iš kur paimti pinigų? Pasak merės, reikia pritraukti investicijas iš Europos ir kitų struktūrinių fondų.

Iki praėjusių metų neturėjusi skolų, Birštono savivaldybė taip pat tapo skolininke. Metų pradžioje skola siekė 5 mln., o pasibaigus I ketvirčiui, sumažėjo iki 3 mln.

 

Įstaigos dirba gerai

2012 m. veiklos apžvalgoje merė paminėjo savivaldybės teritorijoje veikiančias įmones ir įstaigas, pasidžiaugė jų laimėjimais ir atliktais darbais. Kalbėdama apie UAB „Birštono vandentiekis“ apgailestavo, kad praeitame posėdyje didesnė vandens kaina nebuvo patvirtinta, tačiau nors tai ir nemalonu, teks padaryti vėliau. Yra tokia Valstybinė kainų komisija, kuri numačiusi, kad vandens kaina turi būti didesnė, ir to pasieks, nepaisant tarybos prieštaravimo.

UAB „Birštono šiluma“ dirba taip pat stabiliai gerai, rašo investicinius projektus, žadama atnaujinti katilinę ir kai kurias trasas.

Šiuo metu kalbama ir diskutuojama su gyventojais dėl daugiabučių namų renovacijos. Merė pateikė I etape numatomų atnaujinti gatvių ir namų sąrašus. Tai daugiausia centre esantys pastatai. II etape žadama atnaujinti Kęstučio, Dariaus ir Girėno, Druskupio gatvių namus.  Kaip greitai tai pavyks padaryti, priklausys nuo pačių daugiabučių gyventojų iniciatyvos, susiklausymo ir geranoriškumo.

Gerai įvertintas buvo ir socialines paslaugas teikiančių Nemajūnų dienos centro ir Birštono neįgaliųjų dienos centro darbas.

N. Dirginčienė pasidžiaugė ir Birštono miesto tvarkymo tarnybos veikla, nes kurorto gatvės švarios ir tvarkingos, kasmet daugėja želdynų ir gėlynų, kurie formuoja patrauklaus ir jaukaus miestelio įvaizdį. Visi birštoniečiai myli savo miestą ir stengiasi, kad jame būtų ne tik patogu ir saugu, bet ir gražu ir gera gyventi.

Neseniai pasibaigė Birštono kultūros centro atnaujinimo darbai, tad birštoniečiai gali didžiuoti, kad turi tokį puikų kultūros židinį, kuriame vyksta daug ir aukšto lygio renginių. Pasak merės, ir muziejai, ir biblioteka, ieško naujų veiklos formų, veda edukacinius užsiėmimus ir kitokius renginius, kurie įdomūs įvairaus amžiaus žmonėms.

Sporto centras, vadovaujamas S. Smailio, rengia projektus dviračių takų tinklo plėtrai, rūpinasi sportinio gyvenimo kurorte organizavimu.

Džiugina ir baigiamas įrengti stadionas, baigiama renovuoti ir sutvarkyti gimnazija taip pat vaikučiams dar mielesnis tapęs vaikų lopšelis-darželis „Vyturėlis“.

Merė paminėjo, kad Birštonas ir toliau lieka saugiausias miestelis Lietuvoje. Kaip sakė merė, saugumą užtikrinti  padeda įrengtos stebėjimo kameros, dažnai gatvėse patruliuojantys pareigūnai. Tvarkingi, mandagūs ir paslaugūs jie taip pat padeda formuoti teigiamą įvaizdį. Žmogaus padėka – tai pats didžiausias darbo įvertinimas.

 

Turizmo vystymas

Merė gerai įvertino ir Birštono turizmo ir informacijos centro veiklą, jų dalyvavimą tarptautinėse parodose, mugėse ir misijose, garsinant kurorto vardą, informuojant apie čia teikiamas kurortinio gydymo paslaugas, konferencinį turizmą. Praėjusiais metais mūsų kurorte apsilankė 35 826 turistai iš 41 šalies, daugiausia iš Rusijos ir Vokietijos. TIC neapsiriboja tik minėtais renginiais, kolektyvas organizuoja ir įvairias muges, kurių metu galima įsigyti įvairių daiktų, pagamintų Birštone. Merė paragino, kad daugiau žmonių atneštų parduoti pačių rankomis pagamintų rankdarbių, papuošalų ar produktų.

Tiek „Versmės“, tiek „Tulpės“ sanatorijose klientų netrūksta, vyksta atnaujinimo darbai, stengiamasi klientams sudaryti kuo geresnes sąlygas ir teikti aukštesnės kokybės paslaugas.

Turizmo patrauklumui reikšmės turi puikus miesto centrinis parkas, traukos objektas bus ir miesto šventės metu atidarytas kurhauzas, kuris yra vienas iš kurorto simbolių, toks vienas Lietuvoje.

 

Sėkmingai vykdomi projektai

Merė pristatė jau užbaigtus vykdyti ir tebevykdomus investicinius projektus, o taip pat tarptautinius, vykdomus bendradarbiaujant su Baltarusija, Latvija ir Lenkija, aplinkosauginius ir su kitomis savivaldybėmis.

Visi projektai vyksta pakankamai sklandžiai ir jie bus užbaigti. Tačiau planuose nauji darbai ir iššūkiai – reikia renovuoti pirminės sveikatos priežiūros centrą, buvusią „SODRĄ“, įrengti kempingą, savo eilės laukia Birštono vienkiemio darželis-mokykla bei Birštono meno mokykla. Visi norime, kad būtų kuo greičiau sutvarkyti visi neprižiūrimi apleisti pastatai.

 

Ko klausia gyventojai

Prieš ataskaitinį susirinkimą buvo išplatintas sąrašas su 16 klausimų Birštono savivaldybei, administracijai ir tarybai. Apklausėjas motyvuoja, kad į juos atsakymų negauna savivaldybės tinklalapyje, tad tikisi gauti susirinkimo metu. Į daugelį jų N. Dirginčienė atsakė, o daugiau susirinkimo metu niekas nieko neklausė, išskyrus, kur dingo spalvotieji fontanai ir kada jie veiks. Administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas patikino, kad netrukus bus sumontuoti ir vakarais savo spalvomis džiugins miestelėnus ir kurorto svečius.

Merė informavo, kad Nemuno krantinėje bus galima vedžioti gyvūnus, tačiau kiekvienas šeimininkas privalės surinkti tai, ką padaro jo keturkojis draugas.

Baigiantis susirinkimui,  birštonietė Albina Veronika Kazalupskienė  merei įteikė puokštę gėlių ir nuoširdžiai padėkojo už rūpestį miestu bei žmonėmis.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close