Laimėjimas IX tarptautiniame YPEF konkurse

Tarptautinis konkursas „Jaunimas Europos miškuose“ siekia didinti jaunimo žinias apie miškininkystę ir miškus Europoje, supažindinti moksleivius su tvariu miško naudojimu ir kompleksinio miškų ūkio principais, vystyti jaunimo aktyvumą ir integraciją švietime. Lietuvoje nacionalinį konkurso etapą inicijuoja Aplinkos ministerija, o organizuoja Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regioninio parko direkcija, Molėtų krašto muziejus, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba ir Lietuvos miškininkų sąjungos JMBS.

Birželio 5 dieną Molėtų krašto muziejaus Mindūnų padalinyje vyko nacionalinė „Young People in European Forests“ (liet. „Jaunimas Europos miškuose“) konkurso atranka. Dėl laimėtojo vietos varžėsi penkiolika komandų iš įvairių Lietuvos miestų bei miestelių, tarp kurių ir jaunųjų miškininkų „Žiburiukai“ komanda, kurią sudarė trys Prienų „Žiburio“ gimnazijos 3 kl. mokinės: Ugnė Karpavičiūtė, Paulina Mozūraitė, Airida Vaikšnytė (jas ruošė biologijos mokytoja Rasa Kučinskienė ir anglų kalbos mokytoja Vilija Gustaitytė). Dalyviai turėjo pristatyti pranešimą, išspręsti teorinių žinių testą anglų kalba ir atlikti praktines užduotis miške. Prienų „Žiburio“ gimnazijos mokinės parengė pristatymą „Pelkiniai miškai Punios šile – vandens naudotojai ir saugotojai“, kuriame akcentavo vieno vertingiausių miškų Europoje, t. y. Punios šilo, pelkių sąveiką su nykstančių rūšių buveinėmis bei augalija. Moksleivės dėmesį atkreipė į opią aplinkosauginę problemą – miškų kirtimus, kurie nėra svetimi Punios šilui. Jų nuomone, svarbu dalintis informacija, kad medžių nereikalingas naikinimas skatina miško buveinių degradaciją, negrįžtamai kenkia vertingų sengirių kraštovaizdžiui, sutrikdo vandens balansą. Kitoje konkurso dalyje dalyviai sprendė testą, patikrinusį žinias apie įvairių Europos šalių miškus bei juose gyvanančius gyvūnus. Žinių patikrinimas pasibaigė praktine veikla – moksleivių laukė testas apie žvejų ir medžiotojų gyvenimo subtilybes bei užduotis vietiniame miške atpažinti augančios augalijos rūšis. Suskaičiavus balus, paaiškėjo, kad tarptautiniame konkurse Čekijoje rugsėjo mėnesį Lietuvai atstovaus „Žiburio“ gimnazistės. Pirmosios vietos laimėtojos taip pat buvo apdovanotos idealiai ilgiems žygiams tinkama atributika bei penkių dienų stovykla „Mūsų žalioji vasara“ Dzūkijos nacionaliniame parke.

„Šis tarptautinis konkursas tikrai vertingas. Įgavau daug patirties bei sužinojau daug naujų dalykų apie ekologiją. Nors priklausiau tik palaikymo komandai, diena buvo pilna veiklų: turėjau galimybę klausytis įdomių pranešimų, apsilankiau Ežerų žvejybos bei Antano Truskausko medžioklės ir gamtos muziejuose, užlipau į 170 m aukščio Molėtų apžvalgos bokštą, nuo kurio atsiveria Aukštaitijos nacionalinio parko kraštovaizdis. Labai džiaugiuosi, kad dalyvavau šiame nuostabiame renginyje!“, – savo įspūdžiais dalijosi į konkursą drauge vykusi gimnazistė Kamilė.

Nuoširdžiai dėkojame Nemuno kilpų regioniniam parkui bei Prienų girininkijai už suteiktą naudingą informaciją, pagalbą ruošiantis konkursui. Džiaugiamės, kad rengiami konkursai, kurie skatina rūpintis aktualiomis aplinkosaugos problemomis, o laimėtojoms linkime sėkmės Čekijoje!

Paulina Mozūraitė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close