Milijoninė parama – galimybė atnaujinti drenažo infrastruktūrą

Iki liepos pabaigos priimamos paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą ,,Parama žemės ūkio vandentvarkai“. Šiam paraiškų teikimo etapui skirta beveik 24 mln. Eur paramos lėšų. Priemonė finansuojama iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai ir valstybės biudžeto.

Ir vieni, ir su partneriais

Dėl paramos pagal priemonės veiklos sritį gali kreiptis savivaldybės, melioracijos sistemų naudotojų asociacijos, fizinių ir (ar) juridinių asmenų grupės. Paramos paraiškas vandentvarkos projektams finansuoti pareiškėjai gali teikti kartu su partneriais.

Remiama veikla – lauko drenažo inžinerinės infrastruktūros atnaujinimas, lauko drenažo sistemų pritaikymas pagal keliamus aplinkosaugos reikalavimus bei vietinės reikšmės vidaus kelių rekonstravimas ir įrengimas ir ariamos žemės kalkinimas pagal projektą.

Vienam projektui – 300 tūkst. Eur

Šiam paraiškų teikimo etapui skirta 23 634 348 Eur paramos lėšų. Didžiausia paramos suma vienam projektui siekia iki 300 tūkst. Eur, rekonstruojamiems polderiams – iki 600 tūkst. Eur.

Pareiškėjas per vieną paramos paraiškų teikimo etapą gali pateikti tik vieną projektą, o paramą toms pačioms drenažo sistemoms rekonstruoti galima gauti tik vieną kartą per visą 2014–2020 m. laikotarpį. Išimtis taikoma savivaldybėms – jos gali pateikti iki dviejų projektų.

Finansuojama iki 80 proc. visų tinkamų finansuoti projekto išlaidų su PVM.

Paraiškos, kurias pareiškėjai pateiks iki liepos pabaigos, bus vertinamos atsižvelgiant į 6 projektų atrankos kriterijus. Jie nurodyti priemonės veiklos srities įgyvendinimo taisyklėse. Privalomas mažiausias projektų atrankos balų skaičius – 25. Jų nesurinkus, paraiška atmetama.

Pasinaudoję parama įvertino: sąlygos geros

Parama vandentvarkos projektams finansuoti jau pasinaudojo Lazdijų r. ūkininkus vienijanti asociacija „Aštriosios Kirsnos melioracija“. Asociacijos prezidentas Nerijus Antanas Narauskas sako, kad gauti paramą nebuvo sudėtinga. „Tačiau svarbu pasirinkti tinkamus konsultantus. Taip pat svarbu tinkamai paruošti techninius projektus. Kaip žinia, melioracijos projektuotojų nėra gausu ir jų paslaugos gana brangios, todėl tai – pati sudėtingiausia dalis. O patį projektą atlikti yra pakankamai paprasta, sąlygos geros“, – pasakoja N. A. Narauskas.

Už gautą paramą, siekusią 300 tūkst. Eur, asociacija sutvarkė didelius apleistus plotus, kuriuose dabar ūkininkauja ne tik „Aštriosios Kirsnos melioracijos“ nariai. „Melioracija šiose žemėse buvo labai aktuali, nes ten aukštas vandens lygis. Beje, mūsų asociacija neturi daug narių, bet plotai, kuriuos sutvarkėme, priklauso ir kaimyniniams ūkininkams, ir Savivaldybei. Išvalėme daug griovių, pakeitėme daug žiočių. Pasižiūrėjome į viską bendruomeniškai, o ne tik siekėme individualių tikslų“, – sako N. A. Narauskas.

Parašas nuotr.

„Mūsų asociacija neturi daug narių, bet plotai, kuriuos sutvarkėme, priklauso ir kaimyniniams ūkininkams, ir savivaldybei. Pasižiūrėjome į viską bendruomeniškai, o ne tik siekėme individualių tikslų“, – sako parama pasinaudojusios asociacijos „Aštriosios Kirsnos melioracija“ prezidentas N. A. Narauskas.

Etaplius.lt nuotr.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close