Prisiminimai apie vaikystės Kauną sugulė į knygą

Birželio 4 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje pristatyta knyga „Kauno Atlantida nuo „Inkaro“ kamino pusės“. Knygą pristatė jos autorė Raima Zander (Raimonda Canderienė).

Autorė – kaunietė, gimusi ir augusi Vilijampolėje, šalia „Inkaro“ fabriko ir Nemuno, į knygą sudėjo savo vaikystės atsiminimus apie šią miesto dalį. Ji pasakojo, kad labai ilgai manė, jog rašyti gali tik išskirtiniai žmonės, o prieš dvejus metus jai kilo noras ką nors palikti ateities kartoms. Knygoje pateikiamos tikros istorijos ir atsiminimai apie vienos kartos gyvenimą Vilijampolėje ir kai kuriuose kituose Kauno rajonuose praėjusio amžiaus septintame aštuntame dešimtmečiuose.

„Tai tarsi vienos kartos metraštis – paminklas žmonių santykiams“, – sakė autorė.

Vilijampolė neatsitiktinai vadinama Slabodke. Šis Radviloms priklausęs kaimas tik 1919 m. buvo prijungtas prie Kauno, o iki tol jame gyveno laisvi – nepatyrę baudžiavos valstiečiai. Ir jis visada buvo kitoks.

Knygoje norima parodyti, kad Vilijampolė – tai ne tik prastos reputacijos su nusikalstamu pasauliu siejamas rajonas. Čia gyveno ir gyvena daugybė puikių žmonių.

Autorė papasakojo apie save, apie Kauno ir Vilniaus priešpriešą, apie Nemuną, kuris neatsiejamas nuo jos vaikystės maudynių ir daugybės nuotykių, apie ypatingus – giminiškus kaimynų santykius ir su niekuo nesupainiojamus kvapus, sklidusius iš „Inkaro“ fabriko…

Raima Zander džiaugėsi, kad perskaitę knygą nemažai žmonių atpažino savo artimuosius ir papildė jos istorijas naujais pasakojimais. Tačiau labiausiai jai norisi, kad jaunimas suvoktų, kaip svarbu branginti ir saugoti istoriją.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close