Kelias į mokyklą – kelias į pasaulį…

Praėjusį šeštadienį Pakuonio pagrindinė mokykla šventė 200 metų jubiliejų. Šventė prasidėjo šv.Mišiomis Pakuonio Švč. M. Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje. Mišias kurias aukojo kunigas Rimas Pilypaitis.

Pasitiks ir palydės skulptūra

Po šv. Mišių mokyklos kieme buvo atidengta skulptūra „Į šviesą“, kurios autorius – buvęs šios mokyklos mokinys, dabar mokytojas, tautodailininkas Kęstutis Grigonis. Skulptūroje užkoduota daug simbolių. Autorius atskleidė, kad dešimt laiptelių – tai mokinių lygiai (klasės), kuriuos, siekdami mokslo ir šviesos, kopdami tikslo link jie turi pereiti, trys skulptūros dalys – tai trys trimestrai, viršuje – šypsosi saulutė (šviesa, tikslas) su septyniais spinduliais, simbolizuojančiais septynias savaitės dienas.

Skulptūrą pašventinęs kunigas R. Pilypaitis linkėjo pažinti save ir pasaulį, tuo pažinimu dalintis ir eiti šviesos link, linkėjo, kad mokykla netaptų laisvalaikio praleidimo centru, kad ir toliau išliktų mokslo ir atradimų perdavimo vieta, kad joje augtume ir gyventume žmogui.

Į trečią šimtmetį – su gausybe sveikinimų ir linkėjimų

Mokyklos aktų salėje vos sutilpo šventės dalyviai – buvę ir dabartiniai mokiniai bei mokytojai, svečiai. Dauguma svečių į trečią šimtmetį įžengusios mokyklos metraštyje paliko savo linkėjimus ar atsiminimus.

Trumpai mokyklos istoriją ir jubiliejui skirtą knygą „Pakuonio mokyklai – 200 metų“ pristatė Pakuonio pagrindinės mokyklos direktorė Audronė Vaicekauskienė.

Gražaus jubiliejaus proga mokyklos bendruomenę sveikino ir sukurti dar ne vieno šimtmečio istoriją linkėjo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Švietimo skyriaus vedėjas ir buvęs mokyklos vadovas Rimvydas Zailskas. Jis perdavė ir Švietimo, mokslo ir sporto ministro Algirdo Monkevičiaus sveikinimus. Seimo nario Andriaus Palionio sveikinimus ir dovanas perdavė jo padėjėjos Valė Petkevičienė ir Regina Juočiūnienė. Buvęs mokyklos direktorius, o dabar VDU profesorius dr. Benediktas Šetkus ne tik pasidalijo prisiminimais, bet ir padovanojo savo ir žmonos sudarytų knygų. Sveikinimus ir linkėjimus išsakė Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė, švietimo įstaigų atstovai, Tarybos nariai, seniūnas Antanas Keturakis, klebonas R. Pilypaitis, buvę mokyklos mokiniai ir darbuotojai.

„Tik išvažiavęs iš gimtinės supranti, kiek daug tau davė Pakuonio kraštas“, – kalbėjo buvęs šios mokyklos mokinys Artūras Deltuva. Jo ir kitų kalbėjusiųjų mintis atkartoja ir mokyklos himne skambantys žodžiai: „Kelias į mokyklą – kelias į pasaulį…“.

Atsiminimų ir istorijos jūra

Ką tik iš spaustuvės atkeliavusią knygą „Pakuonio mokyklai – 200 metų“ pristatė jos sudarytoja, buvusi lietuvių kalbos mokytoja, mokyklos muziejaus puoselėtoja, Lietuvos Respublikos garbės kraštotyrininkė bei kraštotyros metodininkė, dabar savanorė Onutė Zmejauskienė, kuri ne tik mokėsi šioje mokykloje bet ir penkis dešimtmečius dirbo. Ji taip pat dėkojo tiems, kurie parašė ar dar parašys atsiminimus, pasidalijo ar pasidalins nuotraukomis. O tuos, kuriems ši knyga nepatiks, ji ragino rašyti kitą, nes labai daug mokyklos istorijos į šitą knygą nesutilpo.

Šventę dainomis ir vaidinimu sušildė dabartiniai mokiniai bei Pakuonio laisvalaikio salės ansamblių „Obelėlė“ ir „REnata“ dainininkai.

Mokyklos kiemą nuo šiol puoš ne tik nauja skulptūra, bet ir magnolijos, kurias dovanojo Prienų rajono savivaldybės administracija ir LR Seimo narys A. Palionis.

Pasibaigus oficialiai šventės daliai, dar ilgai nesiskirstė buvę ir dabartiniai mokytojai ir mokiniai – reikėjo ir išgražėjusia mokykla pasidžiaugti, ir mokykliniame suole pasėdėti, ir aplinka pasigėrėti… O kiek kalbų kalbelių iškalbėta, kiek klausimų užduota – juk kai kas mokyklos slenkstį peržengė po kelių dešimtmečių pertraukos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close