Orientacininkų sezono startai prasidėjo aktyviai

Orientavimo sporto klubo „Šilas“ pavasario-rudens sezono startai prasidėjo ketveriomis varžybomis per dešimt dienų. Visos jos yra atrankos etapai į Lietuvos vaikų, jaunučių, jaunių ir jaunimo rinktines. Apie pirmuosius startus kalbamės su Lietuvos OS mokinių trenerių komiteto pirmininku, Prienų OS „Šilas“ vadovu, treneriu Audroniu Deltuva.

 

 

Ar sėkminga „Šilui“ šio sezono pradžia?

Šių metų pavasaris pakoregavo sezono pradžią. Jis turėjo prasidėti dviem savaitėmis anksčiau. Nesvarbios varžybėlės, bet mes dažniausiai į jas nuvykstame, sportuojame ir pasitreniruojame. Na, o kai keleri metai kažkas vyksta, žemyn nekrentam, bet tos bangos neišvengiamos: tai sportininko nėra, tai vienam kažkas nepasisekė, kitas į aukštesnę grupę perėjo.

Kaip praėjo žiemos sezonas?

Šiuo metu tokia situacija, kad Lietuvos čempionatai iškeliami į Latviją, nes nėra kam juos organizuoti: reikalavimai dideli, dalyvių mažai, žiemos skirtingos. Klube dabar turime per 50 sportininkų, iš jų keli dalyvauja varžybose žiemą. Jie yra ir potencialūs prizininkai: Milda Radzivonaitė, Zenonas Radzivonas, Pranas Mockus. Mes, prieniečiai, nelabai orientuojamės į žiemos čempionatus.

Ar visose varžybose dalyvauja didelis skaičius klubo narių?

Taip neišeina. Vyresni orientacininkai varžybose dalyvauja pagal galimybes, mokiniai lygiai taip pat. Žinoma, į atvirą Prienų OS čempionatą suvažiuoja visi mūsų klubo nariai. Tačiau šiemet kelių nebuvo. Andrius Jasiūnas mokosi užsienyje, Vytautas Beliūnas yra stovykloje užsienyje.

Kaip prasidėjo šis sportinis sezonas?

Nors tai su „Šilo“ klubo startais nėra susiję, reikėtų pradėti orientavimosi sporto apžvalgą nuo mokinių startų – balandžio 26 d. Vilniuje vykusių Lietuvos mokinių olimpinio festivalio varžybų. Prienams atstovavo Pakuonio pagrindinės mokyklos merginų komanda ir „Revuonos“ vidurinės mokyklos vaikinų komanda. Vaikinai buvo septinti, merginos – devintos. Palyginus su ankstesniais metais, vietos šiek tiek žemesnės, bet reikia atsižvelgti į tai, kad komandos labai atjaunėjo. Vyksta aiški kartų kaita. Tai matosi visoje Lietuvoje: dalyvių rezultatai auga, auga, žiūrėk, jau krenta. Paskui vėl juos, kaip ir sportininkus, reikia auginti.

Na, o „Šilo“ sezonas startavo balandžio 20 d. Jono Vileišio OS taurės dviejų dienų varžybomis Trakų regione. Pirmą dieną vyko svarbiausios varžybos, kurios įtrauktos į pasaulio rangų skaičiavimo įskaitą elito grupėje. Sąlygos buvo labai sunkios. Labiausiai norisi pasidžiaugti pirmąja Vytauto Beliūno vieta, o Indrė Maciulevičiūtė buvo septinta moterų grupėje. Tai labai aukštas rezultatas. Vien tik tarp lietuvių taip pasirodyti yra labai gerai. Visi kiti pasirodė pagal galimybes: susumavus dviejų dienų rezultatus, savo grupėse pirmąją vietą užėmė Milda Radzivonaitė, Rokas Lipnickas, antrąją – Emilija Balčiūnaitė, trečiąją – Deimantė Motiejūnaitė.

Šiemet jau šeštąjį kartą orientavimo sporto klubas „Šilas“ surengė „Atvirą Prienų čempionatą“, kuris vyko balandžio 27d. Meškapievių miške. Kuo jis svarbus?

Šios varžybos yra vienos iš svarbiausių pavasario startų tiek moksleiviams, tiek ir visiems kitiems. Jose nepraleido progos pasitikrinti jėgas beveik 400 sportininkų iš visos Lietuvos. Varžybų metu kartu vyko Lietuvos studentų čempionatas. Be to, varžybos yra įtrauktos į Lietuvos veteranų „Olifėjos“ taurės įskaitą, Lietuvos elito lygos įskaitą, taip pat vyksta atranka į Lietuvos vaikų, jaunučių, jaunių ir jaunimo rinktines.

Kuo jos skiriasi nuo anksčiau organizuotų čempionatų?

Žemėlapis šioms varžyboms buvo sudarytas naujai, nes paskutinės varžybos toje vietovėje buvo organizuotos prieš 13 metų. Tai buvo naujovė svečiams ir visiems mums. Vietovės geros, gražios, prienietiškos. Oras nors ir nelabai lepino, bet varžybos, manau, pavyko. Organizaciniai reikalai taip pat.

Kaip varžybose sekėsi „Šilo“ atstovams?

„Šilo“ laimėjimų kraitis nemažas – 9 prizinės vietos. Geriausiai sekėsi M18 ir M20 grupėse dalyvavusioms Justinai Lipeikytei ir Mildai Radzivonaitei. Abi jos iškovojo pirmąsias vietas. Antrąsias vietas savo amžiaus grupėse laimėjo Aurelija Valčiukaitė, Karolina Lipeikytė, Artūras Aranskis, Vytautas Kamarūnas, Rimvydas Arlauskas, Zenonas Radzivonas. Dar vieną prizinę vietą užėmė Deimantė Motiejūnaitė, ji buvo trečia. Septyni orientacininkai iškovojo 4-6 vietas. Indrė Maciulevičiūtė Lietuvos studentų čempionate merginų grupėje iškovojo antrąją vietą. Visi prizininkai ir nugalėtojai buvo apdovanoti Prienų rajono savivaldybės diplomais, medaliais ir rėmėjų prizais. Prienų visuomeninis sveikatos biuras apdovanojo specialiais prizais jauniausią ir vyriausią varžybų dalyvius. Jauniausia – prienietė Agnė Stravinskaitė. Naudodamasis proga organizatorių vardu noriu padėkoti čempionato rėmėjams ir pagalbininkams: Seimo nariams J. Palioniui ir V. Kamblevičiui, JPLP fondui, Prienų rajono savivaldybei, nuolatiniams ir naujiems šio čempionato rėmėjams.

Ar turėjote laiko atsikvėpti?

Jau rytojaus dieną vėl vykome į varžybas. Aukštadvaryje, prie Velnio duobės, vyko Kauno čempionatas ir trečias etapas dėl patekimo į Lietuvos rinktinę. Jo metu išryškėjo, kas iš „šiliečių“ gali pretenduoti į rinktinę. Savo amžiaus grupėse ir vėl pirmoji buvo Milda, antroji – Karolina Lipeikytė, trečioji – Aurelija Valčiukaitė ir Justina Lipeikytė. Šeši sportininkai užėmė 4-6 vietas.

Papasakokite apie paskutiniąsias varžybas. Kaip jose sekėsi „Šilo“ sportininkams? Gal paaiškėjo kandidatai į Lietuvos vaikų, jaunučių, jaunių ir jaunimo rinktines?

Gegužės 1 d. vykome į Marijampolės pirmenybes, vykusias Lazdijų rajone. Tai buvo paskutinis etapas kovoje dėl patekimo į rinktinę. Šiose varžybose M20 grupėje nepralenkiama ir vėl buvo Milda. Ji į rinktinę patenka pirmuoju numeriu. Labiausiai džiugina pakuoniškė keturiolikmetė Aurelija Valčiukaitė, kuri pirmą kartą pateko į rinktinę. Jų jau niekas nepastums. Iš berniukų 18 grupėje į rinktinę patenka Algirdas Bartkevičius, M18 grupėje – Justina Lipeikytė ir Emilija Balčiūnaitė. Yra dar keletas kandidatų, kurie gali keisti situaciją. Tai Deimantė Motiejūnaitė, Rokas Lipnickas, Arnas Deltuva. Elito grupėje tikrai pateks į rinktinę Vytautas Beliūnas ir Indrė Maciulevičiūtė.

Kurie iš kandidatų į Lietuvos rinktinę patenka nebe pirmą kartą?

Lengviau būtų atsakyti, kas pirmą kartą.

Kokia bus jums artėjanti vasara?

Man vasarą daugiau reikės dirbti su Lietuvos rinktine, nes vyks daug tarptautinių varžybų.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close