Metų kultūros darbuotoja – Ligita Gediminienė

Balandžio 15 dieną paminėta Pasaulinė kultūros diena. Ši diena Lietuvoje minima tryliktą kartą, o Taikos vėliavos šalyje keliamos vienuoliktą kartą.

Į dangų pakilo balta Taikos vėliava

Prieš vidurdienį Prienų Laisvės aikštėje skambant Liudvigo van Bethoveno muzikai į dangų pakilo balta Taikos vėliava, kurioje – rubino spalvos žiedas, juosiantis tris rubino spalvos skritulius, simbolizuojančius taikos per kultūrą idėją, išreiškiančią pasiryžimą saugoti ir puoselėti dvasines bei materialines kultūros vertybes.

Taikos vėliavos pakėlimo ceremonijoje savo šokiu džiugino Prienų KLC pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvas „Vajaunas“, pernai laimėjęs „Aukso paukštę“ – aukščiausią mėgėjų kolektyvų apdovanojimą Lietuvoje.

„Didelis džiaugsmas savo krašte turėti laisvę ir galimybę skleisti kultūrą, ja naudotis. Šiandien visi esame tos veiklos dalis ir kiekvienas savaip prisidedame prie savo tautos kultūros puoselėjimo. Mūsų krašte yra daug žmonių, skleidžiančių meną ir savo tautos kultūrą. Viliuosi, kad mes ne tik naudosimės tuo, ką turime, bet ir patys kursime bei mokysime jaunąją kartą kurti, puoselėti, saugoti ir skleisti tautos kultūrą“, – linkėjo Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius.

Konkurso nugalėtoja Ligita Gediminienė

Pavakare Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko antroji šventės dalis. Renginį daina „Baltas paukštis“, kuri jau tapo šventės himnu, pradėjo Prienų rajono kultūros darbuotojai.

Konkursui „Metų kultūros darbuotojas“ Prienų rajono kultūros ir kitos įstaigos, seniūnaičiai, bendruomenės, seniūnijos šiemet pasiūlė apdovanoti 10 kandidatų. Pateiktus pasiūlymus svarstė Prienų r. savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu sudaryta konkurso komisija, kurios pirmininkas – mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius.

Komisijos sprendimu Prienų rajono savivaldybės konkurso „Metų kultūros darbuotojas“ nugalėtoja tapo Ligita Gediminienė – Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktoriaus pavaduotoja kultūrinei veiklai, pagyvenusiųjų liaudiškų šokių grupės „Vajaunas“ vadovė.

Ligita Prienuose nuo 1990-ųjų, kai pradėjo dirbti choreografe Prienų kultūros centre, vadovavo jaunučių, jaunių, jaunuolių ir merginų liaudiškų šokių kolektyvams, su kuriais dalyvavo keturiose moksleivių ir Lietuvos dainų šventėse, rajono renginiuose.

1998 m. ji subūrė pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvą „Vajaunas“. Kolektyvas –Lietuvos dainų švenčių, respublikinių bei tarptautinių festivalių, konkursų dalyvis, koncertuoja rajono bendruomenių, seniūnijų šventėse, Prienų miesto ir rajono šventėse, atstovauja Prienams užsienyje.

Pastarieji dveji metai „Vajaunui“ ir jo vadovei Ligitai buvo itin sėkmingi. 2017 m. kolektyvas tapo Lietuvių tautinio kostiumo konkurso „Išausta tapatybė“ Suvalkijos (Sūduvos) regiono nugalėtoju ir nacionalinio turo dalyviu meno kolektyvų kategorijoje. 2018 m. „Vajaunas“ parsivežė I vietų diplomus iš tarptautinių šokių konkursų „Baltic Amberspring“ ir „Baltic Amberautumn“, vykusių Lenkijoje.

Kolektyvas, ketverius metus skynė laurus suaugusiųjų liaudiškų šokių konkursuose „Pora už poros“, 2017 m. tapo šio konkurso respublikinio rato laureatu. Tais pačiais metais už meninį lygį, veiklą ir pasiektus rezultatus „Vajaunui“ suteikta I mėgėjų meno kolektyvo kategorija, o 2018 m. pavasarį, pasitinkant kolektyvo 20-metį, Lietuvos nacionalinis kultūros centras ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondas jam skyrė konkurso „Aukso paukštė“ meno kolektyvų ir jų vadovų 2017 metų apdovanojimą „Geriausia liaudiškų šokių grupė ir vadovas“. Tai yra aukščiausias mėgėjų meno kolektyvų apdovanojimas Lietuvoje.

Be „vizitine kortele“ tapusio kolektyvo „Vajaunas“, 2004 m. Ligita subūrė pučiamųjų orkestro merginų šokių grupę „Hey“, pati dainuoja vokaliniuose ansambliuose „Aksomas“ ir „Pienė“, rašo renginių scenarijus, turi aktorinių gebėjimų, režisuoja kalėdinius spektaklius vaikams, įvairius kitus renginius, pati juos veda, rengia projektus. Bendradarbiauja, konsultuoja, teikia metodinę paramą rajono kultūros darbuotojams, vykdo bendrus projektus su Prienų rajono įstaigomis, bendruomenėmis, organizacijomis.

Jau 16 metų gyvuoja Ligitos koordinuojamas respublikinis pagyvenusiųjų liaudiškų šokių kolektyvų festivalis-konkursas „Revuona“. Ligita 14 metų yra Prienų rajoninės dainų šventės „Tykiai, tykiai Nemunėlis teka…“ baletmeisterė, šešiose Lietuvos dainų šventėse dirbo Šokių dienos baletmeisterių asistente.

2013 m. Ligitai Gediminienei įteiktas Prienų r. savivaldybės konkurso „Dėkingumas“ apdovanojimas.

Konkurso „Metų kultūros darbuotojas“ nugalėtojai Ligitai Gediminienei įteiktas specialus stiklo prizas bei piniginis čekis.

Nugalėtoją sveikino ir Seimo narys Andrius Palionis. Konkurso nugalėtojai bei visiems kultūros darbuotojams jis dėkojo už dovanojamą gyvenimo džiaugsmą, linkėjo sveikatos, meilės, prasmingų ir gražių darbų.

Savivaldybės vadovų apdovanojimai – kultūros darbuotojams

Komisijos sprendimu, Savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko padėkos įteiktos Prienų krašto muziejaus direktorei Lolitai Batutienei ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos metodininkei Daliai Bredelienei.

Savivaldybės administracijos direktoriaus Egidijaus Visocko padėkomis apdovanoti: Prienų kultūros ir laisvalaikio centro dailininkas Dainius Jurevičius, Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Asta Keblikienė, Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro mėgėjų meno kolektyvų vadovė Ingrida Valentienė, Balbieriškio ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centrų mėgėjų meno kolektyvų vadovė Dalė Zagurskienė.

Savivaldybės administracijos Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėjo Rimanto Šiugždinio padėkomis apdovanota Prienų krašto muziejaus vyr. muziejininkė Viktorija Bielevičienė ir Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Elena Sakavičiūtė.

Net 18-kos kolektyvų vadovams buvo įteikti meninio lygio kategorijų pažymėjimai.

Kultūros darbuotojo dienos proga visų šventės dalyvių laukė dar viena dovana – Kauno šokio teatro „Aura“ koncertinė programa „Šventinis vakaras su „Aura“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close