Šių metų balandžio 23-29 dienomis Lietuvos bibliotekininkų draugija tryliktą kartą paskelbė Nacionalinę bibliotekų savaitę, kurios šūkis buvo „Nežinai? Pėdink į biblioteką!“ Šis jau tradiciniu tapęs renginių ciklas startavo balandžio 23 dieną, UNESCO minimą Pasaulinę knygos ir autorių teisių dieną. Jos metu kviečiami visi, o ypač jaunimas, patirti skaitymo malonumą, pasiklausyti skaitymo balsu, pagerbti rašytojus bei sužinoti dar daugiau įdomių dalykų.

Kaip ir daugelyje šalies bibliotekų, nacionalinė bibliotekų savaitė Birštono viešojoje bibliotekoje prasidėjo Prano Mašioto kūrinių skaitymais.2013 m. minimos vaikų rašytojo, pedagogo ir publicisto P. Mašioto 150-osios gimimo metines, todėl neatsitiktinai Nacionalinė bibliotekos savaitė buvo pradėta jo kūrinių skaitymu visose Lietuvos bibliotekose. Juk ne viena karta užaugo su kūriniais ir pasakomis, mokančiomis gerumo, atjautos ir meilės kiekvienam gyvam sutvėrimui.

Į biblioteką sugužėjo Birštono gimnazijos pirmųjų klasių mokiniai su mokytojomis Roma Kalinauskiene ir Elena Račkauskiene. Gerosioms bibliotekininkėms teatralizuotai perskaičius P. Mašioto pasaką „Kiškis Gudruolis ir žąsis Kir-ga-ga“, vaikučiai smagiai pasijuokė, kad kiškiui ir žąsiai pavyko apgauti gudruolę lapę. Vėliau mokiniai balsu skaitė kitas šio rašytojo pasakas, domėjosi kitomis jo knygomis ir vertimais iš kitų kalbų. Baigiantis renginukui, bibliotekininkės pakvietė jaunuosius skaitytojus dalyvauti skaitymo konkurse „Skaitymas: sėkmė ir džiaugsmas“.

P. Mašioto skaitymais prasidėjusi Nacionalinė bibliotekų savaitė buvo pratęsta ir po pietų. Dalyvavo jau įvairaus amžiaus bibliotekos lankytojai.

Labai smagi diena buvo trečiadienis, balandžio 24-oji, kai susirinkusieji į popietę „Linksmi klausimai, įdomūs atsakymai“ galėjo paklausti įvairiausių dalykų ir gauti labai netikėtus atsakymus. Pavyzdžiui, „Kodėl drambliai geria vandenį? Kodėl arkliams tenka dėvėti geležinius batus? Kokioje knygoje gyvena mergaitė, vardu Ronja?“ Klausimus uždavinėjo Monika, Žygimantas ir Karina. Sumaniausi ir kūrybiškiausi viktorinos vedėjai ir dalyviai buvo apdovanoti knygelėmis.

25 dieną į biblioteką pirmiausia susirinko suaugusieji. Apie skaitymo balsu kasdien naudą ir reikšmę vaiko emociniam, intelektiniam ir psichiniam vystimuisi Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ auklėtojoms ir gimnazijos mokytojoms bei bibliotekininkėms čia vykusio seminaro metu pasakojo etnomuzikologė, folkloro dainininkė ir atlikėja, Lietuvos nacionalinės televizijos laidų vedėja, „Visa Lietuva skaito vaikams“ ambasadorė Loreta Sungailienė, pastebėdama, kad šis projektas yra remiamas „Mažojo princo“ labdaros fondo. Ji kvietė vaikams kasdien paskaityti balsu nors po 20 min, kad stiprėtų vaikų ir suaugusiųjų ryšys, kad knyga taptų tiltu į pokalbį su vaikais. Dainininkė dalijosi savo gyvenimiška patirtimi apie skaitymą vaikams, apie tai, kokį poveikį daro toks bendravimas vaikų ir tėvų tarpusavio santykiams bei santykiams su aplinka. Dainininkė buvo atsivežusi du vyresniuosius savo vaikus Vilių ir Liepą. Pasak L. Sungailienės, skaitymas vaikui, tai ir bendravimas, pabuvimas kartu, ir meilė.

– Ta gera emocija yra dovana ir sau pačiam. Paskaitę balsu ir mes pasijaučiame geriau, pasaka suteikia vidinės ramybės, nes ji gerai baigiasi. Be to, skaitymo fantazija padeda pažinti ir atrasti daug įvairių dalykų. Galima ir pasikalbėti su vaiku apie perskaitytą knygą, paklausti, ko jis išmoko, ką sužinojo naujo, ko ji mus moko?  Kartu skaitant ir bendraujant stiprėja vidinis ryšys su vaiku, ugdoma  asmenybė, stiprėja emocinė sveikata. Knyga – tai šiluma, tai amžina vertybė, – sakė L. Sungailienė.

Po seminaro suaugusiesiems vyko smagi popietė su klubo „Mama, mažylis ir knyga“ nariais. Loreta Sungailienė ir kompozitorius, dainininkas Vaidas Lengvinas kartu su vaikučiais ir jų mamytėmis keliavo „Pasakų traukiniu“. Skambant gitaros muzikai, dainuojant Loretai ir Vaidui ir skaitant „Triušiukų abėcėlę“, vaikučiai apsilankė stebuklingų pasakų karalystėje, Mažojo princo planetoje, nuotaikingų eilėraštukų pievelėje ir dar daug kur kitur. Kartu keliavo ir dainavo visi mažieji bibliotekos lankytojai kartu su savo mamytėmis, nors vietos bibliotekoje vos užteko visiems norintiesiems pasivažinėto nuostabiuoju pasakų traukiniu.

Už gražų ir prasmingą renginį Loretai Sungailienei ir Vaidui Lengvinui dėkojo ir kartu keliavęs Birštono savivaldybės merės pavaduotojas.

Kitą dieną jaunieji bibliotekos lankytojai daugelį savo įspūdžių galėjo išreikšti spalvomis. Kartu su savo drauge ir mokytoja dailininke Eugenija Ivaškevičiūte jie žaidė spalvomis, kurdami nepaprastus vaizdus ir reginius.

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginius Birštono viešojoje bibliotekoje užbaigė rytmetys „Knygų namučiai“, skirtas būsimiems knygelių skaitytojams, Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ vaikučiams. Savo mylimų auklėtojų Rositos Ulinskienės, Danutės Adamonienės ir Dalios Domarkienės padedami vaikai sekė puikiai išmoktas pasakaites, deklamavo eilėraščius, dainavo daineles, savo išmone stebindami bibliotekininkes. Darželinukai labai džiaugėsi naujomis spalvingomis knygelėmis, kurias skaityti gali visi, net ir tie, kurie ne visas raideles pažįsta.

– Tikimės, kad po tokių renginių jaunimas labiau susidomės biblioteka ir čia esančiomis knygomis, kurių dėka galima geriau pažinti mus supantį pasaulį ir žmones. O tėveliai, kiekvieną dieną nors prieš miegą paskaitydami ar pasekdami vaikui pasakėlę, atras tikrą bendravimo džiaugsmą ir malonumą, – sakė Birštono viešosios bibliotekos vaikų ir jaunimo skyriaus vedėja Nijolė Raiskienė.

Turime pripažinti, kad knygų skaitymas lavina žmogaus intelektą, stiprina asmenybės saviraišką, moko kalbėti ir mąstyti, suteikia žinių, patenkina smalsumą, lavina atmintį ir vaizduotę. Juk mes gyvenimo išminties galime pasisemti iš knygų. Patys turime tik vieną gyvenimą, o skaitydami knygas galime išgyventi keleto žmonių gyvenimus. Ir jų patirtis gali tapti mūsų.  Gal visų atsakymų bibliotekose ir nėra, bet čia galima rasti daug naudingų žinių.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close