Lietuvos kariuomenė iš JAV perka bepiločių orlaivių užkardymo priemones

Balandžio antroje pusėje Krašto apsaugos ministerija ir Jungtinių Amerikos Valstijų Vyriausybė pasirašė pirkimo-pardavimo sutartį dėl bepiločių orlaivių užkardymo priemonių (antidronų), kuriais bus aprūpinta Lietuvos kariuomenė.

„Iš strateginės partnerės JAV įsigydami šias bepiločių orlaivių užkardymo priemones, kuriame naujus Lietuvos kariuomenės pajėgumus“, – sakė sutartį pasirašęs krašto apsaugos viceministras Giedrimas Jeglinskas.

Bendra sutarties vertė – apie 1,3 mln. JAV dolerių be PVM. Ji bus pilnai finansuojama iš JAV Valstybės departamento karinės paramos programos lėšų. Pagal sutartį planuojama, kad antidronai Lietuvos kariuomenės padaliniams bus perduoti iki 2020 m. vidurio.

Bepiločių orlaivių užkardymo priemones Lietuvos kariuomenė naudos siekdama spręsti didėjančią bepiločių orlaivių, skrendančių neleistinose vietose, problemą. Įsigyjami antidronai yra veiksminga priemonė prieš standartinius komercinius ir modifikuotus bepiločius orlaivius. Antidronai sustabdo bepiločio orlaivio valdymą, atkertant ryšį tarp šio orlaivio ir operatoriaus, įranga taip pat gali blokuoti navigacijos signalus.

Šiuo metu Krašto apsaugos ministerija derina 200 šarvuotųjų visureigių JLTV įsigijimą Lietuvos kariuomenei iš JAV Vyriausybės. Lietuva iš JAV taip pat įsigijo priešlėktuvines raketas, prieštankines sistemas „Javelin“, ryšių sistemas ir amuniciją. Savo ruožtu, JAV, įgyvendindamos paramos saugumui programas Lietuvoje, daug investavo į karinius poligonus ir kitą infrastruktūrą, finansuoja Lietuvos karių ir specialistų mokymą JAV karo mokyklose, kt.

Šių metų balandžio 2 d. Krašto apsaugos ministerija ir JAV Gynybos departamentas pasirašė penkerių metų dvišalį bendradarbiavimo gynybos srityje planą. Jame numatyta per artimiausius penkerius metus daugiausiai dėmesio skirti bendroms pratyboms ir mokymams, atgrasymo priemonių Baltijos regione stiprinimui, dalyvavimui tarptautinėse operacijoje, regioninių kibernetinių pajėgumų vystymui, kt. Šiuo dokumentu siekiama užtikrinti veiklos tęstinumą ir tinkamą ilgalaikių projektų finansavimą.

KAM

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close