Kraštiečiai kolekcininkai – Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje

Balandžio 17 d. Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje buvo atidaryta rašomųjų mašinėlių paroda. Parodą surengė prieniškių kolekcininkų klubas „SENASIS HEMINGVĖJUS“. Atidaryme dalyvavo vienas iš klubo narių – Prienuose gyvenantis Mindaugas Kundrotas. Kiti klubo nariai – dabar Australijoje gyvenantis Deividas Paplauskas ir Olandijoje gyvenantis Egidijus Šeškus – perdavė nuoširdžiausius linkėjimus kraštiečiams.

Į parodos atidarymą susirinkusiems lankytojams Mindaugas papasakojo, kaip prasidėjo aistra kolekcionuoti rašomąsias mašinėles, pasidalino savo įžvalgomis, kad ir šiais laikais, kai kompiuteriai yra užvaldę visą mūsų gyvenimą, rašomųjų mašinėlių paklausa yra didelė. Ir ne tik todėl, kad tai antikvarinis, niekada savo vertės nebeprarasiantis daiktas, bet ir dėl mašinėlių skleidžiamos tolimo laikmečio dvasios, nukeliančios į 20 amžiaus pradžią, į sudėtingą ir įdomų istorinį laikmetį, kurio atgarsiai dar skamba rašomųjų mašinėlių klavišuose.

Dalyvavusieji parodos atidaryme turėjo puikią galimybę ne tik susipažinti su įvairių gamintojų rašomosiomis mašinėlėmis, bet ir patys pabandyti spausdinti dar veikiančiais eksponatais, pasklaidyti žurnalą „Vintažo ženklai“, kurio 2017 m. 1 numeryje yra ir straipsnis apie mūsų kraštiečių kolekcininkų rašomųjų mašinėlių kolekciją. Knygos apie 20 amžiaus istorinius įvykius, bibliotekos direktoriaus pavaduotojo Artiomo Marchockio sukaupta, kad ir nedidelė, bet įdomi, senų pinigų kolekcija, visus lankytojus norom nenorom sugrąžino į praėjusios šimtmečio pradžią, ne vieno atmintyje atgaivino praėjusių dienų asmenines patirtis, privertė kalbėti ir dalintis prisiminimais su kitais.

Jaukioje parodos aplinkoje, skambant romantiškiems 20 a. pradžios šlageriams, lengvai mezgėsi pokalbiai, naujos pažintys, ateities planai organizuoti įdomių kolekcijų parodų ciklą bibliotekoje. Juolab, kad ir konkrečių pasiūlymų jau sulaukta. Kokių? Tegul tai bus staigmena būsimų parodų bibliotekoje lankytojams.

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešoji biblioteka dėkoja parodos rėmėjams – UAB „Scapa Baltic“ ir jos vadovui Juliui Strampickui už bendradarbiavimą ir paramą bibliotekai įsigyjant ekspozicijų įrangą – rašomosios mašinėlės eksponuojamos ant „Scapa Baltic“ gamykloje pagamintų ir bibliotekai padovanotų kūbų.

Paroda bibliotekoje (II aukšte) veiks iki gegužės 17 d.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close