Baltijos jūroje prieš Klaipėdos uosto vartus sunaikintas sprogmuo

oznor

„Jūros kelias į Lietuvą tiek sąjungininkams, tiek ir kiekvienam iš mūsų tapo dar saugesnis” , – sakė Karinių jūrų pajėgų vadas flotilės admirolas Arūnas Mockus po to, kai vėlų balandžio 10 d. vakarą, istorinių minų paieškos ir nukenksminimo operacijos Baltijos jūroje DEUSQUADEX19-1/BALTEX metu, į Klaipėdos valstybinį jūrų uostą vedančiame pagrindiniame laivybos kelyje Vokietijos karo laivo įgula sunaikino surastą sprogmenį.

Sprogmuo buvo aptiktas 36 metrų gylyje 7,5 jūrmylių (10 km) į vakarus nuo Klaipėdos uosto vartų.

Jį surado Vokietijos karo laivo FGS Bad Rappenau įgula, atlikdama laivybos kelių povandeninės dalies žvalgybą. Radinį sunaikinti ėmėsi kitas operacijoje dalyvaujantis Vokietijos karo laivas  FGS Weilheim.

Vokietijos karinio jūrų laivyno vadovaujama istorinių minų paieškos ir nukenksminimo operacija DEUSQUADEX 19-1/BALTEX Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje balandžio 8-10 d. vyko pirmą kartą. Prieš laivams atvykstant į Lietuvą tokia operacija vyko Latvijos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje.

Tradiciškai Lietuvoje kas treji metai jūroje vyksta ir NATO vadovaujama tarptautinė istorinių minų paieškos ir nukenksminimo operacija „Open Spirit“ (liet. „Atvira dvasia“), kurioje dalyvauja NATO šalių ir partnerių kariniai laivų. Šiemet išminavimo operacija „Open Spirit 2019“ vyks gegužės mėnesį Lietuvoje. Paskutinės tarptautinės išminavimo operacijos „Open Spirit 2016″, vykusios Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje metu buvo išžvalgytas 54 kvadratinių jūrmylių plotas, surasta 15 jūrinių minų, 3 torpedos ir 3 nuskendusių laivų liekanos.

KAM

oznor

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close