Atlikti pirmieji koviniai šūviai modernizuotomis Lietuvos kariuomenės artilerijos sistemomis PzH2000

Generolo Silvestro Žukausko poligone Pabradėje balandžio 17 d. baigėsi pirmųjų modernizuotų Lietuvos kariuomenės savaeigių artilerijos sistemų PzH2000 testavimas, kurį vainikavo koviniai šaudymai. Pratybose dalyvavę Lietuvos kariuomenės Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos bataliono kariai pernai metų pabaigoje ir šių metų pradžioje gautomis modernizuotomis artilerijos sistemomis kovinius šūvius atliko pirmą kartą.

Beveik dvi savaites trukusių testavimų metu kariai atliko realius šūvius koviniais skeveldriniais šaudmenimis į stacionarius taikinius. Šūviai buvo atlikti šviesiu paros metu, didžiausias atlikto šūvio nuotolis siekė 12 kilometrų (maksimalus šios haubicos kovinio šūvio nuotolis siekia daugiau nei 30 km). Iki šiol Lietuvos kariuomenėje naudotų lauko artilerijos pabūklų M-50 sviediniai galėjo naikinti taikinius iki 11 km nuotoliu.

„Naująją kovinę techniką testavome laikydamiesi nustatytų procedūrų, tačiau nelengvomis sąlygomis. Šaudymo sparta buvo intensyvi, tačiau pataikymai tikslūs ir galutinis rezultatas atitinka lūkesčius. Generolo Romualdo Giedraičio artilerojos batalionas pradėjo kelią link didžiausią kovinę galią turinčio bataliono Lietuvos kariuomenėje statuso“, – po mokymų sakė bataliono vadas pulkininkas leitenantas Marijus Jonelis.

Pratybų metu karius aplankė Sausumos pajėgų vadas gen. mjr. Valdemaras Rupšys ir Mechaniziotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” vadas plk. Mindaugas Steponavičius, kurie išsamiau susipažino su savaeigių artilerijos sistemų PzH2000 projektu bei stebėjo kovinius šaudymus.

155 mm savaeigė haubica PZH 2000 yra viena moderniausių serijiniu būdu gaminamų haubicų pasaulyje. Ši lauko artilerijos sistema pradėta gaminti 1999 m. Vokietijoje. Šiandien šiais savaeigiais pabūklais yra ginkluotos Vokietijos, Nyderlandų, Graikijos, Italijos, Kroatijos, Kataro bei Lietuvos kariuomenės. Lietuvos kariai jau dalyvavo įvairiuose kursuose, susitikimuose su Vokietijos specialistais, kurie perteikė savo patirtį tiek Lietuvoje, tiek ir Vokietijos artilerijos mokykloje. Įgiję patirties Vokietijoje kaip naudotis „PzH2000″ sistemomis, Lietuvos kariai ją jau perduoda savo kolegoms Lietuvoje – su šiomis sistemomis dirbsiantiems kariams.

KAM

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close