Dantų netekusiam pacientui – inovatyvūs dantų atkūrimo būdai

Visų dantų netekimas daugeliui asocijuojasi su pagyvenusiais žmonėmis. Tačiau dantis gali prarasti bet kokio amžiaus žmonės. Tokia nemaloni patirtis neigiamai paveikia sveikatą, emocinę būseną ir apsunkina kasdienybę. Laimei, ši situacija turi sprendimą. Tai – dantų implantacija.

Nors dantų atkūrimas implantais egzistuoja daugybę metų, ši tema pacientams vis dar kelia daugybę klausimų. Kaip dantų netekimas paveikia kasdienybę, sveikatos būklę ir kokie yra efektyviausi šypsenos atkūrimo būdai, aiškinamės su Prienų odontologijos centro „Tikodenta“ gyd. odontologe-ortopede Aušra Pakarkle.

Gyd. odontologė-ortopedė Aušra Pakarklė

Dantų netekimo pasekmės

Dantų netekimas kenkia tiek išvaizdai, tiek sveikatai. Gyd. odontologė-ortopedė A. Pakarklė įspėja apie neigiamas dantų netekimo pasekmes: „Svarbu paminėti, jog praradus dantis, tirpsta žandikaulio kaulas. Delsiant atkurti dantis, kaulą tenka priauginti. Kaulo tirpimas ne tik apsunkina implantavimo procedūrą, bet ir labai pakeičia išvaizdą: žmogus atrodo daug vyresnis ne tik dėl neestetiškos šypsenos, bet ir dėl pasikeitusių veido bruožų.“

Išimamieji dantų protezai

Dėl daugybės trūkumų tradiciniai išimamieji dantų protezai negali atstoti natūralių dantų. Plokštelę kas vakarą reikia išsiimti, dantų protezas netvirtai laikosi, sukelia pykinimą, trukdo raiškiai kalbėti. „Išimamos plokštelės sukeliamą diskomfortą galima sumažinti taikant lokatorinę sistemą – įsriegiant implantus, ant kurių tvirtinamas protezas. Taip pritvirtinta plokštelė geriau laikosi, pagerėja ir kramtymo funkcija“, – aiškina odontologė.

Bedančių žandikaulių atkūrimas

Dantų implantacija ant keturių implantų (Straumann Pro-Arch metodika)

Norint atkurti dantis implantais, pirmiausia reikėtų atsakingai išsirinkti gydytoją ir kliniką, kadangi procedūros sėkmę ir ilgaamžiškumą lemia būtenti mplantų gamintojas ir gydytojo kompetencija. Odontologijos centre „Tikodenta“ naudojami vieni populiariausių pasaulyje šveicariški implantai, kurių prigijimo rodikliai siekia net iki 96,4 proc. Stulbinančius prigijimo rodiklius lemia medžiaga, iš kurios implantas pagamintas, taip pat unikalus paviršius, forma ir jungtis su dantų vainikėliu.

Implantų skaičių bei palankiausią gydymo būdą parenka gydytojas, atsižvelgdamas į esamą situaciją ir paciento poreikius. „Šiuo metu sparčiai populiarėja „Visi ant keturių“ metodas, suteikiantis galimybę visus dantis atkurti vos ant keturių implantų. Taikant šią metodiką, dažnai galima išvengti kaulo augmentacijos. Taip pat visus dantis galima atkurti ant 6–8 implantų mažais tiltukais. Šis būdas sukuria stabilią situaciją ir leidžia jaustisypač patogiai, tarsi su savais dantimis“, – pažangias galimybes aptaria Aušra Pakarklė.

Dantų implantavimo procedūra apima kelis etapus. Esant nepakankamam kaulo kiekiui, atliekama kaulo priauginimo procedūra. Vėliau galima saugiai įsriegti implantus ir pritvirtinti laikinus vainikėlius. Procedūra atliekama passitelkus vietinę nejautrą. Per 2–3 mėnesius prigijus implantams, laikinas protezas pakeičiamas estetiškais ir tvirtais nuolatiniais dantimis.

Implantacija padės pamiršti bet kokius nepatogumus ir jaustis tarsi su savais dantimis.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close