Gyvenamosios aplinkos kokybė – visos bendruomenės rūpestis

Pakuonio seniūnija patraukli ne tik savo geografine padėtimi, bet ir gyvenamąja aplinka. Seniūnija ir bendruomenė, dirbdamos sutelktai, stengiasi, kad gyvenimo sąlygos čia įsikūrusiems žmonėms kasmet gerėtų. Tai atskleidė ir kasmetinis tradicinis Pakuonio seniūnijos ataskaitinis susirinkimas, kuriame seniūnas Audrius Narvydas pateikė ne sausą skaičių lentelę, o išsamią nuveiktų darbų ir gyvenimo keliamų iššūkių analizę.

Vienoje iš aktyviausiai europines ir valstybės lėšas infrastruktūros gerinimui ir plėtrai įsisavinančioje Pakuonio seniūnijoje veikia pagrindinė mokykla, medicinos punktas, rajono savivaldybės kultūros centro, bibliotekos (Pakuonyje ir Purvininkuose), priešgaisrinės tarnybos padaliniai, bendradarbiaujama su policijos pareigūnais. 2011 m. visuotinio gyventojų surašymo duomenimis, Pakuonio seniūnijoje gyveno 1330 gyventojų (be Pašventupio ir Šaltupio kaimų dalies). Nepaisant to, kad per 10 metų seniūnijoje sumažėjo pustrečio šimto gyventojų, kartu galima pasidžiaugti, jog gimstamumas po truputį didėja. Praėjusiais metais gimė 16 vaikų, tuo tarpu užpraėjusiaisiais tik 10.

Seniūnas Audrius Narvydas ataskaitoje teigė, kad seniūnijoje 2012 m. 68 km ilgio vietinės reikšmės kelių ir gatvių priežiūrai buvo panaudota 43,5 tūkst. Lt lėšų. Metų pabaigoje buvo gauta papildomai lėšų, kurių beveik 7 tūkst. Lt buvo panaudota Purvininkų kaimo įvažiavimo keliui sutvarkyti ir atstatyti sudaužytą veidrodį Sodų ir Pievų g. sankryžoje. Šiais metais laukia dalies Pievų g. ir Balsėnų g. asfaltavimo darbai.

Džiugu, kad ataskaitinio susirinkimo metu nepamiršti praėjusiais metais gyventojų išsakyti pageidavimai. Vienas iš jų – įrengti Kėbliškių stotelę. Šiuo metu, pasak A. Narvydo, nors ir ne moderni, tačiau stotelė įrengta. Galima tikėtis, kad bus išpildytas ir vietinių gyventojų prašymas išasfaltuoti Dvylikių kaimo kelią (nuo Pakuonio iki Dvylikių). „Jeigu projektas šiemet bus padarytas, tai asfaltas tikrai bus“, – patikino seniūnas.

Seniūnijos iniciatyva kapinių priežiūra vykdoma nuolat. Projektinėmis lėšomis sutvarkius Pakuonio kapinių viešąsias erdves, vėliau jose įrengti 53 parko šviestuvai. Atliktas titaniškas darbas – kapinių inventorizacija, kurios metu sudarytas kapinių planas, surašyti numeriai, suregistruoti visi kapai ir paminklai.

Stengiamasi nepamiršti žmonių, gyvenančių atokiau nuo seniūnijos centro. Antai Purvininkų kaime pastatyti 3 nauji šviestuvai, nors, pasak A. Narvydo, iki pilnos laimės dar kelių šviestuvų trūksta. Kalbėdamas jis apgailestavo, kad nepavyko atidaryti maršruto Prienai-Kaunas per Kudirkus, tačiau šis ketinimas dar nepalaidotas, derinimas aukščiausiu lygmeniu vyksta toliau.

Seniūnas pastebėjo, jog opi problema seniūnijoje – atliekų tvarkymas. Kai kam iš gyventojų galbūt bus pikta, nes šiais metais visuotinių talkų metu, ko gero, nebus vežamos stambiagabaritės atliekos. Seniūnijos vadovas paaiškino, kad nėra kam kontroliuoti šio proceso, mat pernai atsirado nesąžiningų piliečių, kurie į stambiagabaritėms atliekoms skirtus konteinerius pylė smėlį, žemes, metė šiferį. Nors sudaromos geros sąlygos atsikratyti nereikalingų daiktų, vis dėlto dar trūksta mūsuose pilietiško sąmoningumo, dar gajus įsišaknijęs požiūris – po manęs kad ir tvanas.

A. Narvydas pasidžiaugė, kad pagaliau aptvertas bei pradėtas tvarkyti sąvartynas privačioje negyvenamojoje sodyboje, ir nuramino nuogąstaujančius dėl „maro židiniu“ laikytų Patamulšio kapinaičių, kurios, jo ir specialistų žiniomis, tikrai nekelia juodligės pavojaus nei kapinėms, nei žmonėms.

Pagrindinė seniūnijos problema – vandens tinklų plėtra, kurią seniūnas pavadino 2014-2020 m. seniūnijos programos prioritetu. Jis apgailestavo, kad turėdama geros kokybės vandenį, seniūnija neturi daug vartotojų – galbūt tada ir pramonė bei verslo plėtra suaktyvėtų.

Seniūnijoje pagal galimybes sprendžiamos socialinės rizikos šeimų problemos. Seniūno iniciatyva pavyko „įtėvinti“ 7 vaikus. Anot jo, tolimesnės vaiko raidos požiūriu labai svarbu žinoti savo tėvus.

Seniūnas turi nemažai užmojų, bet didesniems darbams stinga lėšų. Trūksta asfaltuotų kelių, reikėtų apšviesti visas gatves. Jis prašė svečių iš savivaldybės priėjimo prie savivaldybės teisės aktų paieškos sistemos, konkrečiau – prie nekilnojamojo turto registro duomenų bazės. Turėdamas tokią galimybę, jis nesiųstų žmonių dėl kiekvieno popieriuko į rajono centrą. Ir dabar stengiamasi visomis išgalėmis išspręsti klausimą vietoje. Taip pat apgailestavo, kad nepavyko padaryti kaimų gatvių pavadinimų lentelių. „Jei šiemet biudžeto nepakaks, gal padės seniūnijų bendruomenių taryba“, – vylėsi seniūnas, pabaigoje visiems palinkėjęs rūpintis žmogumi, veiksmais, o ne idėja.

Ataskaitinio susirinkimo metu darbo džiaugsmais ir problemomis pasidalino bibliotekininkė M. Žaromskienė, mokyklos direktorius J. Mikelionis, Prienų KLC direktorius Dž. J. Aksenavičius, medicinos punkto vadovė, priešgaisrinės tarnybos padalinio vadovas V. Kederys, policijos atstovas K. Loda. Iš pasisakymų matyti, jog seniūnijoje labai laukiama ateinant profesionalaus kultūros vadovo (buvusi laisvalaikio salės vadovė išėjusi į užtarnautą poilsį), medicinos punkto remonto ir plėtros, ypač odontologo paslaugų. Išsakyti nuogąstavimai dėl mokinių, sekančių draugais ir laikmečio mada išvykti mokytis į Prienus, nors neketinantiems baigti 12 klasių. Visas žinias suteikti gali ir vietoje esanti mokykla. Pamąstyta apie darželio įrengimą mokyklos patalpose. Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos padalinio vadovas akcentavo, kad trūksta finansavimo būtiniausioms reikmėms, darbuotojų. Komanda į gaisrus vyksta su 1974 m. laidos automobiliu. Seniūnijos gyventojai kėlė įsisenėjusias problemas: vieni piktinosi vietinės rinkliavos mokesčiu pagal plotą, kiti dalinosi rūpesčiu dėl prastai prižiūrimo Pašventupio piliakalnio, į kurį nėra net rodyklės. Šiuo klausimu seniūnas nežadėjo pagelbėti, nes, anot jo, kultūros paminklų priežiūrai reikalingos lėšos ir pastovus dėmesys, kurio seniūnija, turėdama tik „viešininkų“ pagalbą, negali užtikrinti.  

Ataskaitiniame susirinkime dalyvavo Prienų rajono savivaldybės atstovai, Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė D. Čepeliauskienė, Pakuonio krašto Tarybos nariai, Pakuonio klebonas. Išklausęs svečių ir gyventojų pasisakymus, seniūnas pasidžiaugė bendruomenės ir jos lyderių pagalba, ypač klebono iniciatyva atnaujinti bažnyčią, vystomomis idėjomis gražinti seniūniją ir gerinti gyvenimo bei paslaugų kokybę bei ragino gyventojus artimiausiu laiku teikti seniūnijai pasiūlymus ne tik šiais, bet ir verslo plėtros klausimais. Administracijos direktorius A. Marcinkevičius taip pat kvietė gyventojus teikti seniūnui pasiūlymus, pageidavimus, nes po visų seniūnijų ataskaitų pristatymo rajono vadovai organizuos susirinkimą su seniūnais, kurio metu žadama aptarti, kokios aktualiausios problemos seniūnijose ir kokius sprendimus galima surasti.

 

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close