Mėgėjų meno puoselėtojams, tame tarpe ir birštoniečiams, bus teikiami garbingiausi mėgėjų meno apdovanojimai.

Šiemet metų geriausiais paskelbti net dvylika Lietuvos mėgėjų meno kolektyvų ir jų vadovų bei Čikagos (JAV) lietuvių tautinių šokių ansamblis „Grandis“, apdovanojimą  pelnęs už Lietuvos nacionalinės kultūros ir dainų švenčių tradicijos puoselėjimą. Visiems kolektyvams bus įteiktos „Aukso paukštės“ – aukščiausias mėgėjų meno apdovanojimas šalyje.

Dvidešimtą kartą Lietuvos nacionalinio kultūros centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigtų mėgėjų meno kolektyvų ir jų vadovų apdovanojimų „Aukso paukštė“ nominacijomis bus įvertinti labiausiai nusipelnę šalies folkloro, liaudiškos muzikos, vokaliniai, liaudiškų šokių ansambliai, chorai ir teatrai. Nominacijos bus skelbiamos ir apdovanojimai teikiami savivaldybėse kovo-gegužės mėnesiais.

 „Džiaugiamės, kad visuomenė vis labiau įsitraukia į meno, kūrybos procesus, tęsia tradicijas, palaiko Dainų šventės judėjimą, taip turtingesnė tampa ir visa mūsų kultūros raiška ir žmogaus gyvenimas. Šiemet pelniusieji geriausiųjų vardus savo programų turiniu, meniniais laimėjimais, aktyvumu išsiskyrė ne tik šalies, bet ir tarptautiniuose renginiuose, festivaliuose, taip garsindami mūsų šalį“, – sako nominacijų steigėjo Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa.

Geriausiu suaugusiųjų choru ir vadovu tapo Šakių kultūros centro mišrus choras „Lituanica“ ir vadovas Deividas Kerevičius, Geriausiu vaikų arba jaunimo (moksleivių) choru ir vadovu – Vilniaus vaikų choras „Ugnelė“ ir vadovė Valerija Skapienė. Geriausio vokalinio ansamblio ir vadovo nominacija skirta Kupiškio kultūros centro moterų vokaliniam ansambliui „Versmė“ ir vadovei Nidijai Sankauskienei.

Geriausiu krašto folkloro ansambliu ir vadovu paskelbtas Kauno rajono Ramučių kultūros centro Neveronių laisvalaikio salės folkloro ansamblis „Viešia“ ir vadovė Jolanta Balnytė, Geriausiu miesto folkloro kolektyvu ir vadovu – Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro folkloro ansamblis „Alka“ ir vadovės Elena Šalkauskienė bei Ingrida Žmijauskienė.

Geriausio suaugusiųjų mėgėjų teatro ir vadovo apdovanojimą pelnė du kolektyvai – Trakų Karališkasis teatras ir vadovas Robertas Čuta bei Birštono vienkiemio teatras ir vadovė Beata Klimavičienė.

Geriausia liaudiškų šokių grupe tapo Panevėžio Juozo Balčikonio gimnazijos jaunimo liaudiškų šokių grupė „Siaustinis“ ir vadovė Kristina Nainienė, Geriausiu liaudiškų šokių ansambliu arba šokių studija ir vadovu – Jurbarko rajono kultūros centro liaudiškų šokių studija „Nemunėlis“ ir vadovė Joana Telišauskienė.

Geriausio liaudiškos muzikos ansamblio ir vadovo nominacija skirta Anykščių kultūros centro liaudiškos muzikos kapelai „Grieža“ ir vadovui Kęstučiui Grigaliūnui. Geriausiu pučiamųjų instrumentų orkestru pripažintas Vilniaus rajono Sekmadieninis vario dūdų orkestras ir vadovas Tadas Šileika.

Geriausiu naujai susikūrusiu mėgėjų meno kolektyvu ir vadovu paskelbtas Vilniaus „Ąžuolų klubo“ vyrų choras ir vadovas Povilas Gylys.

Geriausiu užsienio lietuvių meno kolektyvu ir vadovu pripažintas JAV Čikagos lietuvių tautinių šokių ansamblis „Grandis“ ir meno vadovai Dalia Bilaišytė-DeMuth, Gintaras Grinkevičius bei vadovai Rima Birutienė, Vitalija Ivinskienė, Elytė Maurukienė, Daina Polikaitytė, Violeta Smieliauskaitė-Fabianovich.

Nominacija „Už nuopelnus tautinei kultūrai“ skirta chormeisterei, pedagogei Leokadijai Januškienei.

„Aukso paukštės“ nominacijos išryškina, atkreipia visuomenės dėmesį į ryškiausius mėgėjų meninės kūrybos, tradicijų puoselėjimo, atlikimo meno rezultatus, viešai pagerbia jų pasiekusiuosius.

LNKC inf.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close