Žmonių gerumas nutiesė skulptūrai kelią į pačią Skriaudžių širdį

Vasario 17 d. Lietuvos valstybės atkūrimo diena paminėta ir Skriaudžiuose.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirtas renginys „Lai skamba Laisvė“ tradiciškai prasidėjo šv. Mišiomis už Lietuvą bei kovotojus už Lietuvos laisvę Skriaudžių Šv. Lauryno bažnyčioje. Susirinkusiems parapijiečiams bei svečiams kunigas Arūnas Simonavičius pabrėžė, koks yra svarbus tautos tapatumas.

Po šv. Mišių visi skubėjo prie Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro Skriaudžių laisvalaikio salės. Čia ilgametė Skriaudžių bendruomenės valdybos narė bei šios salės vadovė, dabartinė Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė bei VšĮ „Meninė drožyba“ vadovas, drožėjas bei Prienų Garbės pilietis Algimantas Sakalauskas atidengė skulptūrą, skirtą Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui įamžinti ir Skriaudžių kaimo bendruomenės 15-os metų sukakčiai paminėti.

2015-ųjų liepą vėtra pakelėse, sodybose ir kapinėse išvertė daugybę medžių. Kartu su jais Skriaudžių kapinėse nuvirto ir vienas ypatingas medis – Skriaudžių kaimo bei valstybės istoriją regėjęs ąžuolas. Ant kaimo gyventojų artimųjų kapų nugulusio ilgamečio ąžuolo šaknyse, liudininkų teigimu, buvo rastas mažas karstelis. Matyt, ąžuolas prieš daugelį metų buvo pasodintas, kad saugotų mirusio mažylio atminimą. Nesinorėjo tokio medžio paversti statybine mediena ar malkomis, todėl V. Naudžiūtė su kitais Skriaudžių bendruomenės nariais bei drožėjais pasidalijo mintimis, jog iš šio ąžuolo būtų galima išdrožti skulptūrą.

Po susitikimo su tautodailininku A. Sakalausku, kurio idėjos ir pamokos „Misijos Sibiras“ komandos rankomis atgimsta net tolimosiose mūsų tautos tremties vietose, gimė idėja, kad galėtų būti ne viena, o dvi skulptūros. Viena – praėjusiais metais minėtam Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui, kita – mažyliui, kurį nuo karštos saulės iki 2015-ųjų audros saugojo ąžuolo paunksnė.

Šiek tiek užtrukęs paramos skulptūrai bei itin didelio ąžuolo pervežimo į drožėjų dirbtuves ir atgal į Skriaudžius darbas buvo baigtas šių metų pradžioje. Prie pirmosios skulptūros gimimo prisidėjo per 110 žmonių. Skriaudžių gyventojai bei šiai idėjai neabejingi žmonės gelbėjo ne tik finansiškai, bet ir pasiūlydami gerų minčių ir konkrečią pagalbą.

Taigi vasario 17 d. po šv. Mišių prie Skriaudžių laisvalaikio salės atskubėję miestelio gyventojai bei svečiai ne tik išvydo pirmąją skulptūrą, bet ir galėjo išklausyti paties drožėjo A. Sakalausko mintis. Ši šventė A. Sakalauskui tapo pirmąją švente, kurioje skulptorius pristatytas kaip Prienų Garbės pilietis. Šis kasmet suteikiamas aukščiausias Prienų krašto apdovanojimas skulptoriui įteiktas vasario 16 d. Prienuose, Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjime. A. Sakalauskas susijaudinęs pasakojo apie kiekvieną šios skulptūros elementą. Pagarbiausioje šios skulptūros vietoje, pačiame viršuje savo vietą atrado ir, ko gero, labiausiai Skriaudžius Lietuvoje bei pasaulyje garsinantis simbolis – kanklės.

Po skulptūros atidengimo visi buvo pakviesti į Lietuvos valstybės atkūrimo dienos minėjimą Skriaudžių laisvalaikio salėje. Čia visus džiugino Jurbarko kultūros centro vokalinis moterų ansamblis „Verdenė“ (vadovė Dalė Jonušauskienė) ir liaudiškos muzikos kapela „Mituva“ (vadovė Jadvyga Žemliauskienė).

Padėkos ir paramos žodžius tądien išsakė ir LR Seimo narys Andrius Palionis, Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, Tarybos nariai Arūnas Vaidogas, Cezaras Pacevičius bei kiti svečiai.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close