Prienų meno mokyklos mokinių pažintis su muzikos instrumentų karaliumi – vargonais

Artėjant nuostabiausiai metų šventei Kalėdoms, nemažas būrelis Prienų meno mokyklos mokinių ir mokytojų aplankė Šilavote esančią Švč. Jėzaus Širdies bažnyčią. Mūsų kelionės tikslas – pažintis su vargonais.

 

Vargonai yra tituluojami muzikos instrumentų karaliumi, nes tokių galimybių neturi nei vienas kitas instrumentas. Apie vargonus rašoma, kad tai „išmintingas, vienišas ir paslaptingas…“ instrumentas. Išmintingas, nes yra „sugėręs“ šimtmečių kultūrą. Vienišas, nes jo nėra su kuo palyginti. Paslaptingas, nes jo negalima pamatyti. Jį galima tik girdėti – ir štai tada jis atsiskleidžia.

Iš tiesų, vargonai turi magiškos galios, nes tiek klausantys, tiek jais grojantys žmonės pakyla virš kasdienybės, jų mintys ir jausmai tampa pakylėti į dangų, dėl to verta gyventi, savo patirtį perduoti jauniems muzikantams.

Vargonų muzika kilniausiai skamba būtent bažnyčioje. Manau, taip yra dėl to, kad ji skamba iš tiesos ir grožio. Ne veltui vargonais atliekama muzika vadinama dieviška.

Užlipę suktais laiptais, atsisėdę prie vargonų ir pirmą kartą prisilietę prie klavišų mokiniai pajuto jaudulį ir palaimą. Ir ne taip svarbu, kokio kompozitoriaus muzika skamba po bažnyčios skliautais… Jie užpildo bažnyčios erdvę, suteikdami dvasinę harmoniją.

Kelios klaviatūros, daugybė klavišų, – grojant vargonais dirba ir galva, ir rankos. Kiekvieno vargonų vamzdžio tonas, kaip ir kiekvieno žmogaus balsas, yra skirtingo charakterio, žavi muzikinių garsų dinamika ir spalvingumu.

Taigi, visi džiaugėsi galėdami iš aukšto balkono pažvelgti į bažnyčios vidų, iš arti pamatyti, prisiliesti bei išgirsti skambančius vargonus.

Sakoma, kad galinga vargonų muzika padeda išgirsti Aukščiausiąjį… Tačiau vargonai turi ne tik dvasinę, muzikinę, kultūrinę, bet ir istorinę vertę.

Šilavoto bažnyčios vargonai taip pat turi savo istoriją.

Per Pirmąjį pasaulinį karą bažnyčia nukentėjo, ypač vargonai.

Antruosius vargonus sukonstravo garsusis muzikos instrumentų meistras Jonas Garalevičius, kuris sumeistravo ir puikias kankles Maironiui, kurios ir šiandien savo skambesiu pasitinka įeinančius į Maironio butą.

Taigi, mokiniai ne tik gavo naujų žinių, bet ir puikiai praleido laiką.

 

Prienų meno mokyklos fortepijono mokytoja Vitalija Aukštakalnienė

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close