Redaktoriaus savaitė. Garbiname… šiukšles. Kažin ar gali būti kas nors absurdiškesnio?

Ar žinote, kas yra žiema? Žinoma, kad žinote! Tai laikas, kai po kojomis šiurena ne skaisčiai žalia žolė, ne auksiniai medžių lapai, o purus, kartais ir drėgnesnis, sniegas. Tai laikas, kai vietoj gražaus paukščių čiulbėjimo girdime tik varnų krankimą ir jau prie retai kur kabinamos lesyklėlės – geltonpilvių zylučių cypsėjimą.

 

Visgi, dažniausiai bandydami įsivaizduoti žiemą akyse matome kokį nors atviruką su Seneliu Šalčiu, Kalėdų seneliu ar Snieguole, vienu žodžiu, bet kuo, kas mūsų vaikystėje buvo pati didžiausia meilė. Dažnai savo vaizdiniuose matome ir papuoštą Kalėdų arba naujametinę eglutę. Pats didžiausias grožis ir pats mieliausias kvapas žiemą… Turbūt įėjus į kambarį, kuriame stovėdavo papuošta eglute, pirmiau mus užliūliuodavo ne vaizdas, o žalios eglutės kvapas.

 

Deja, šiais laikais viskas, kaip ir pats pasaulis, pasikeitė. Žvelgiant į eglutę svarbesnis pasidarė vaizdas. Kodėl vaizdas? Nes kvapo tiesiog nėra. Džiaugiamės gražiomis plastikinėmis eglutėmis. Tiesą pasakius, jos netgi ne džiugina, o suteikia amžiną laimę, trunkančią net kokias dvi dienas ar nepilną mėnesį.

 

Atvirai šnekant, Lietuvoje dabar plinta naujas virusas, labai panašus į roto virusą, pasireiškiantį viduriavimu ir pykinimu. Vos ne kasdien iš skirtingų Lietuvos kampelių plinta nauja kalėdinių eglučių viruso banga, pasireiškianti ūmiu viduriavimu. Nors skamba grubiai, tačiau žmonių šventės supratimas kuo toliau, tuo labiau tampa absurdo teatru. Artėjant šeimos, bendrystės šventėms, visi savo dėmesį, jausmus, pyktį bei šlovinimą nukreipia tik viena linkme – galvoja tik apie kalėdinės eglutės grožį, įspūdingumą ir privalomą išskirtinumą bei unikalumą. Užuot prieš šventes rūpinęsi savo artimaisiais, žmonės rūpinasi, kad jų miestelio eglutė (tiksliau, anot satyrinio eilėraščio – jos lavonas) būtų gražesnė už kito miestelio eglutę. Tarsi lenktyniautume, kurio iš mūsų artimųjų „nabašnykas“ karste atrodys gražiau.

 

Iš tikrųjų, pamirštame, kas yra Kalėdos. Mūsų tradicinė religija kalba apie ilgaamžiškumą, o mes garbiname vos keletą dienų truksiantį eglutės grožį. Garbiname tai, kas vos persiritus per Naujųjų metų slenkstį taps tonomis šiukšlių. Garbiname… šiukšles. Kažin ar gali būti kas nors absurdiškesnio? Nors mokomės tolerancijos, bet pasijuokiame iš benamio, besiknaisiojančio šiukšlių konteineryje, tačiau patys… garbiname šiukšles ir dar pykstame, kad vieno ar kito miestelio valdžia nepastatė dar gražesnės ir puošnesnės eglutės.

 

Puoškite eglutes kuo gražiau! Nesvarbu, kad tai kainuoja tūkstančius. Visi mielai sutinka, kad eglučių reikia dar gražesnių… Ir visiškai nesvarbu, kad šv. Kalėdas prieglaudose, gatvėse, miškuose, apleistuose pastatuose sutiks tūkstančiai Lietuvos žmonių, kuriems tie eglutėms išleisti keli šimtai tūkstančių eurų galėtų garantuoti maistą ir gydymą kone visus metus. Bet kam? Juk šventinė nuotaika yra svarbiau! Negana to, jis svarbesnė už visus žmones ir už… pačius mus. Mes pasiryžę kovoti dėl mums nepatikusios eglutės, tačiau nesugebame kovoti dėl savo šeimos – ją išlaikyti, apsaugoti nuo nusikaltėlių, taip pat ir politinių, kovoti dėl savo šeimos egzistencijos, nes… „mūsų eglutė tokia pati, kokia buvo pernai…“.

 

Sakome, kad išsivysčiusi žmonija yra tik per žingsnį nuo dirbtinio intelekto… Mes nesame per žingsnį nuo jo, mes jau dirbtiniai intelektai. Nes žmogaus prigimtis niekada neniekintų žmogiškumo dėl nupjauto, negyvo medžio.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close