Bendrystė. Bendruomeniškumas. Bendruomenė. Visi šie žodžiai turi vieną šaknį – „bendr“, o prie jos pridėję vieną raidę gauname „bendra“. Bendri rūpesčiai ir džiaugsmai, bendros talkos ir šventės…

 

Bendras vaišių stalas, prie kurio žmonės susirenka, kad taptų dar artimesni, vieningesni. Visų gražių tradicijų puoselėjimas bendruomenės gyvenime nepaprastai svarbus. Kaip ir tradicija kiekvieną rudenį, nuėmus derlių, pripildžius aruodus, apėjus laukus susirinkti visiems kartu pabendrauti, pasidalinti patirtimi, padainuoti.

 

Spalio 14-ąją į šventę „Rudens kraitė“ prie parapijos bažnyčios esančiuose bendruomenės namuose susirinko Išlaužo krašto bendruomenė. Tai ypatinga diena – po šv. Mišių bendruomenei ir svečiams buvo pristatytas ir pasveikintas naujasis Išlaužo parapijos klebonas Vilius Sikorskas.

 

Nors daliai parapijiečių jau teko malonė pasiklausyti puikių klebono pamokslų, bet kitiems išlaužiškiams ir pasveikinti atvykusiems svečiams tai buvo pirmasis susitikimas. Sveikindami naująjį dvasios ganytoją jie linkėjo prasmingų darbų, sėkmės, vienyti ne tik tikinčiuosius, bet ir visą bendruomenę.

 

Naujasis klebonas ne tik užsiims sielovada, bet, ko gero, džiugins ir savo sakralinės muzikos žiniomis bei gabumais.

 

Dar 1991 metais Prancūzijoje, Solesmes vienuolyne V. Sikorskas mokėsi grigališkojo choralo paslapčių ir septynerius metus gyveno kontempliatyvų vienuolinį gyvenimą. 1998 m. su vienuolių fundatorių grupe kūrė Palendrių šv. Benedikto vienuolyną Kelmės rajone.

 

2001 m. gruodžio 8 d. buvo įšventintas į kunigus ir iki 2003 metų vikaravo Kybartų Eucharistinio Išganytojo parapijoje, subūrė grigališkojo choralo grupę, įkūrė „Ieškančiųjų pedagogų“ sambūrį bei Marijampolės O. Sukackienės pedagoginėje muzikos mokykloje dėstė liturgiją bei buvo giedojimo dėstytojas Vytauto Didžiojo universiteto Katalikų teologijos fakulteto Marijampolės filiale.

 

2003–2006 m. studijavo Popiežiaus teisių sakraliosios muzikos institute Romoje, kur 2005 m. įgijo grigališkojo choralo (Cantus Gregoriano) bakalauro laipsnį, o 2006 m. – grigališkojo choralo licenciato laipsnį. Grįžęs į Lietuvą pradėjo dėstyti Vytauto Didžiojo universitete bažnytinį meną, liturgiją bei giedojimą. Taip pat tęsė studijas. 2009 m. pusei metų buvo išvykęs stažuotis į Romos Šv. Cecilijos valstybinę konservatoriją. 2011 m. Popiežiaus teisių sakraliosios muzikos institute Romoje aukščiausiu įvertinimu apgynė magistro laipsnį.

 

Iki 2012 m. Švč. Jėzaus Širdies Tarnaičių kongregacijos namuose Kaune, Aleksoto Šv. Kazimiero parapijoje, ėjo kapeliono pareigas. Nuo 2012 m. –Garliavos Švč. Trejybės bažnyčios kunigas rezidentas. 2012-2014 m. – Lietuvos vyskupų konferencijos Liturginės komisijos sekretorius. 2012 m. Vytauto Didžiojo universitete, Katalikų teologijos fakultete apgynė daktaro disertaciją „Musica Sacra“ Katalikų Bažnyčioje ir jos vertinimas Lietuvoje liturginiu požiūriu“.

 

2013 m. pradžioje išleido filmą „Uolų medus. Sakralinės muzikos takais“, kuris supažindina su sakraliosios muzikos istorija: nuo ištakų iki nūdienos. Nuo 2013 m. – Kauno sakralinės muzikos mokyklos mokytojas, liturgijos ir meno vadovas, nuo 2014 m. – Vilkaviškio vyskupijos Nuolatinių diakonų ruošimo centro dvasinis vadovas bei paskaitų lektorius, nuo 2016 m. – Kauno sakralinės muzikos mokyklos direktorius. 2017 m. buvo arkivyskupo Teofiliaus Matulionio beatifikacijos liturginės komisijos narys, beatifikacijos iškilmių metu dirigavo jungtiniam, specialiai iškilmėms suburtam chorui. Taip pat V. Sikorskas žinomas kaip įvairių leidinių autorius.

 

Susirinkusiesiems tądien grojo vargonininkė Ausma Sakalauskaitė. Ją ne vienas jau yra sutikęs Pietų Lietuvos bažnyčiose. Gerai vargonininkė pažįstama ir Jiezne, kur Jiezno meno mokykloje moko jaunuosius jiezniečius. A. Sakalauskaitė vadovauja ir Kalvarijos krašto jaunimo chorui „Sonantem“, su kuriuo dalyvavo ir šiemet vykusioje Dainų šventėje bei šventėje Išlauže.

 

Šventės metu buvo pasveikinti Išlaužo seniūnijos gražiausių, tvarkingiausių sodybų šeimininkai. Padėkos atiteko Vilmai ir Montvidui Vilkams, Danutei ir Jonui Meškauskams, Žydronei ir Remigijui Šliumbams, Zitai ir Valdui Buzams bei Inai ir Kęstučiui Ruseckams.

 

Taip pat padėkota ir iniciatyviems išlaužiškiams. Kristinai Grybaitei padėkota už puikų Išlaužo krašto pristatymą internetinėje erdvėje (Facebook paskyra „Išlaužo gyvenvietė“), Astai ir Artūrui Tamošiūnams bei Donatui Dabašinskui – už pilietiškumą, Stefanijai Kondrotienei – už aktyvų dalyvavimą visuomeninėse akcijose ir paramą seniūnijai. Už pagalbą ir paramą renginiui padėkota Antanui Stravinskui, Dariui Svirskiui bei visai bendruomenei.

 

O kaip gi be parapijos? „Rudens kraitės“ metu visa parapija pasveikinta 85-ųjų bažnyčios pastatymo sukaktuvių proga.

 

Renginį vedė Išlaužo laisvalaikio salės renginių organizatorė Roberta Ažukaitė-Zacharevičienė. Susirinkusiems koncertavo Prienų globos namų ansamblis „Kvietkelis“, Išlaužo seniūnas T. Skrupskas visus šventės dalyvius vaišino puikia seniūno sriuba.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close