Ypatinga padėka už dalyvavimą akcijoje „Atverk duris vasarai“

Jau ne vienerius metus rengiame projektą Birštono savivaldybės finansuojamai Vaikų socializacijos, pilietinio ir tautinio ugdymo programai, o gavę paramą organizuojame vasaros skaitymus. Šiemet kvietėme vaikus dalyvauti skaitymų popietėse, knygų pristatymuose, aptarimuose, edukaciniuose užsiėmimuose tema „Pažinti ir apkabinti Lietuvą“ ir užsiregistravome dalyvauti jau trečius metus iš eilės Švietimo ir mokslo ministerijos bei Lietuvos neformaliojo švietimo centro vykdomoje iniciatyvoje „Atverk duris vasarai“, kuri kviečia mokyklas, dienos centrus, bibliotekas ir kitas organizacijas vaikams suteikti galimybę prasmingai leisti vasaros atostogas.

2018 m. prie  iniciatyvos „Atverk duris vasarai“ prisijungė ir galimybę daugiau nei 10 tūkstančių vaikų turiningiau leisti vasarą suteikė per 270 įstaigų tiek miestuose, tiek kaimo vietovėse. Iš visų šių organizacijų 33 įstaigos už aktyvų dalyvavimą ir įdomiausiai organizuotas veiklas buvo apdovanotos LR švietimo ir mokslo ministrės J. Petrauskienės padėka bei kelione į Suomiją, Estiją. Didžiuojamės ir džiaugiamės, kad tarp šių įstaigų esame ir mes – Birštono viešoji biblioteka.

Į kelionę vykau aš, Nemajūnų padalinio vyresn. bibliotekininkė Eitmyra Grybauskienė. Suomijoje aplankėme netoli Helsinkio įsikūrusį vieną įdomiausių pasaulyje mokslo muziejų „Heureka“. Tai – pramogų parkas, muziejus bei planetariumas kartu. Jo eksponatai supažindina su šiuolaikiniu mokslu ir leidžia eksperimentuoti patiems. Gali pats sukonstruoti automobilį, pagulėti ant vinių, važiuoti dviračiu per lyną ir dar daug įdomių užsiėmimų. Gyvai stebėjome žiurkių žaidžiamą krepšinį, pabuvome tarsi tikroje visatoje, stebėjome planetas. Žiūrėdami filmą apie visatą, pagilinome astronomijos žinias. Turėjome galimybę pasigaminti monetas su savo atvaizdu. Visko tiek daug, kad išvardinti neįmanoma. Būtina patiems pamatyti, pajausti, išbandyti.

Vėliau turėjome ekskursiją po Helsinkį: aplankėme granito uoloje iškaltą Tempeliaukio bažnyčią, Helsinkio katedrą, kompozitoriaus J. Sibelijaus parką ir jam pastatytą originalų paminklą iš 600 nerūdijančio plieno vamzdžių, vaikštinėjome senamiesčio gatvėmis.

Po įspūdingos dienos Suomijos sostinėje, keltu grįžome į Estiją ir kitą dieną tęsėme pažintinę kelionę po Taliną. Turėjome galimybę pasivaikščioti po išpuoselėtais gėlynais ir fontanais garsėjantį Kadriorgo parką, kuris supa baroko stiliaus rūmus. Taip pat lankėmės vasaros dainų estradoje, įspūdingame Talino senamiestyje. Akmenimis grįstomis gatvelėmis nukeliavome iki vieno iš likusių gynybinės sienos bokštų, kuriame yra įsikūręs muziejus. Iš ten kelionę tęsėme Talino bastiono tuneliais. Tuneliai buvo įrengti viduramžiais tam, kad būtų galima saugiai judėti miesto gynėjams priešų antpuolio metu, jame saugoti ginklai, šnipinėti priešai. II-ojo pasaulinio karo metu tuneliuose įrengtos slėptuvės, kurios išgelbėjo daug gyvybių. Vėliau kelionės įspūdžiais dalinomės autentiškoje viduramžių užeigoje „III drakonas“. Ragavome legendinės briedienos sriubos ir pagal senąsias tradicijas keptų bandelių su šerniena. Autentiška aplinka, viduramžių apdarais vilkinčios padavėjos, žvakių apšviesti seni mediniai stalai, indai iš molio prie kurių nededami stalo įrankiai mums paliko didelį įspūdį.

Grįždami namo užsukome į Pernu – kurortinį miestą, dar kitaip vadinamą Estijos vasaros sostine. Vaikštinėjome pagrindine gatve, pamatėme seniausią miesto pastatą ir vienintelę išlikusią miesto sienos tvirtovę – Raudonąjį bokštą.

Pažintinė kelionė prabėgo nepastebimai greitai, o įspūdžiais ir naujomis idėjomis dalinsiuosi dar ilgai. Džiaugiuosi, kad mūsų gražūs darbai buvo pastebėti ir įvertinti.

Vyresn. bibliotekininkė Eitmyra Grybauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close