Tą penktadienio popietę Birštono parapijos Caritas namai vėl buvo pilni. Šįkart birštoniečiai susirinko pasiklausyti Kaišiadorių vyskupo generalvikaro Algirdo Jurevičiaus įspūdžių, pasižiūrėti skaidrių iš piligriminės kelionės po Šventąją žemę – Izraelį.

Tai vieta, kur daugiau kaip prieš du tūkstančius metų tolimoje Palestinos žemėje gimė kūdikis ir gavo Jėzaus vardą. Ten augo, dirbo, vaikščiojo po miestus, kaimus ir skelbė Dievo žodį. Jeruzalėje buvo nukankintas ir palaidotas. Prisikėlęs iš numirusiųjų ir žengdamas į dangų pasiuntė savo mokinius skelbti Gerosios Naujienos Evangelijos visam pasauliui. Todėl nenuostabu, kad visais laikais tūkstančiai maldininkų keliauja aplankyti Jėzaus gyvenimą ir darbus menančių vietų. Ir, anot svečio, tikrasis gidas būna ne apie tas vietas pasakojantis žmogus, bet Šventasis Raštas. Pažinimas vietos, kurioje įvyko vienas ar kitas Šventajame Rašte aprašytas ir lankymo metu skaitomas įvykis, jaudino ir suteikė naujų išgyvenimų.

Įtaigus ir vaizdingas piligrimo pasakojimas apie Nazaretą – Jėzaus vaikystės ir jaunystės miestą, Švenčiausiosios Mergelės Marijos Apreiškimo baziliką, kurioje yra ir Vilniaus Aušros Vartų Marijos atvaizdas, Galilėjos ežerą, Duonos padauginimo vietą, Alyvų kalną, Piemenėlių lauką ir kitas šventąsias vietas susirinkusiems darė didžiulį įspūdį. Kunigas prisiminė ir sudėtingą Izraelio istoriją, iš savo žemių išvytų, vėliau sugrįžusių žydų tautos tragišką lemtį. Anot kunigo, Šventoji žemė nėra palanki augmenijai, nes dirbamą žemę reikia išlaisvinti iš akmenų, o pasodintą augalą nuolat laistyti. Nelengva čia ir vietiniams gyventojams, kuriems kasdienybe tapo ne tik alinantys karščiai, vandens stygius, bet ir kova už gyvenamąją vietą, dažni kariniai konfliktai. Karine uniforma vilkintys ir ginkluoti vaikinai ir merginos turistus stebina tik pirmomis dienomis.

Bet planetoje yra tik viena Šventoji Žemė, todėl ir traukia į ją piligrimai. O išvykdami taria: „Ačiū Tau, Jėzau, kad leidai pabandyti žengti Tavo pėdomis“.

Birštoniečiai nuoširdų ačiū tarė gerbiamam svečiui, leidusiam šiek tie priartėti prie Šventosios Žemės. Ką gali žinoti, gal kam nors teks ten įžengti.

Onutė Valkauskienė

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close