Elektroninės paslaugos: ar jau mokame jomis pasinaudoti?

Gyvenimui tampant vis labiau skaitmenizuotam, dalis žmonių jau pamiršo, ką reiškia, eiti į banką ar skambinti telefonu norint užsiregistruoti pas gydytoją. Internetu paprasta apsipirkti, kreiptis į valstybines įstaigas su prašymais ar skundais, deklaruoti pajamas, saugiai naudotis elektronine bankininkyste ir kita. Paskatinti atrasti šias ir daugelį kitų interneto suteikiamų galimybių kviečia vietos bendruomenėms skirtas projektas „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“.

 

Visoje Lietuvoje prasidedančio projekto tikslas – kelti gyventojų skaitmeninį raštingumą ir padėti atrasti interneto suteikiamas galimybes, projekte dalyvaujant su gyvenamosios vietos bendruomene.

 

Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vyresnioji bibliografė Jūratė Anankienė pasakoja, jog 2017 m. bibliotekoje ir jos padaliniuose pasinaudoti internetu buvo užsukę 15 509 lankytojai.

 

Bibliotekoje lankytojai dažniausiai tikrinasi elektroninį paštą, naršo socialiniuose tinkluose, klausosi muzikos, pildo dokumentus, moka mokesčius, spausdinasi banko išrašus, skaito naujienas portaluose. Anot pašnekovės, nors rajone gyventojų mažėja, poreikis kelti skaitmeninį raštingumą išlieka toks pats. Net ir tiems asmenims, kurie jau turi skaitmeninio raštingumo pagrindus, vertėtų turimas žinias atnaujinti.

 

„Deja, bendruomenės vis dar neišnaudoja interneto privalumų. Žmonėms trūksta motyvacijos kelti savo skaitmeninį raštingumą, domėtis interneto suteikiamomis galimybėmis ir taip palengvinti savo kasdienybę. Vyresnio amžiaus žmonėms trūksta drąsos naudotis e. paslaugomis, jie verčiau renkasi tradicinius būdus. Nors dauguma lankytojų žino apie asmens duomenų saugumo svarbą internetinėje erdvėje, dalis ne visada gilinasi, kas vyksta su jų duomenimis, pavyzdžiui, pasinaudoję internetu, neatsijungia nuo socialinio tinklo paskyros ar savo elektroninio pašto dėžutės“, – apie lankytojams kylančius sunkumus pasakoja J. Anankienė.

 

Sužinoti apie plačias elektroninių paslaugų galimybes, išmokti naudotis internetu ar pagilinti skaitmeninius įgūdžius kviečia projektas „Prisijungusi Lietuva“, kurio metu naudos turės tiek tie, kurie iki šiol neišdrįso pradėti naudotis internetu, tiek tie, kurie jau naudojasi skaitmeninėmis technologijomis, tačiau yra atviri ir norintys išmokti naujų, sudėtingesnių dalykų.

 

Projekto dėmesio centre – bendruomenės skaitmeniniai poreikiai

 

Įsitraukusios į projekto veiklas, vietos bendruomenės tiesiai iš ekspertų galės sužinoti, kokią naudą žmogui suteikia e. paslaugos, kam reikalingas e. parašas, kodėl svarbi privatumo apsauga, kaip apsipirkti neišeinant iš namų ar lengvai susisiekti su giminaičiais užsienyje.

 

Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos Skaitmeninių paslaugų departamento direktorius Vaidotas Ramonas pasakoja, jog viena iš populiariausių elektroninių priemonių Lietuvoje – e. parašas. Šią priemonę turi beveik 1 milijonas žmonių, tačiau naudojasi tik 14 proc. gyventojų.

 

Projekto metu bendruomenės nariai bus supažindinami su pasirašymui e. parašu reikalingomis priemonėmis, mokomasi praktiškai juo pasirašyti. Projekto metu bus dalinamos pasirašymui e. parašu praversiančios priemonės, pavyzdžiui, lustinių kortelių skaitytuvai.

 

„Kalbant apie vertingus skaitmeninius įrankius, išskirčiau elektroninį parašą. Jis suteikia galimybę susitvarkyti daug reikalų neišvykstant iš namų ir tokiu būdu taupyti savo finansus bei laiką. Projekto metu supažindinsime vietos bendruomenes su e. parašo galimybėmis ir pasirašymui reikalingomis priemonėmis. Taip pat daug dėmesio skirsime saugumo internetinėje erdvėje klausimams. E. parašo, kaip ir kitų skaitmeninių įrankių, naudojimas saugus tuomet, kai laikomės elementarių taisyklių – naudojame atnaujintą programinę įrangą, kompiuteryje yra įdiegta antivirusinė programa, apgalvotai pasirenkame slaptažodžius, darome svarbių duomenų kopijas, visuomet pasitelkiame kritinį mąstymą, įvertiname, ar siūlomos elektroninės paslaugos, e. laiškai ar žinutės yra patikimi“, – keliais patarimais dalinasi V. Ramonas.

 

Šiais ir daugiau praktinių pavyzdžių, kaip saugiai elgtis internete, kaip apsaugoti asmens duomenis bendruomenės sužinos specialių projekto mokymų metu.

 

Skaitmeninė bendruomenė – ateities bendruomenė

 

Nuo 2002 metų Lietuvos informacinės visuomenės ugdymu užsiimančios asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė Loreta Križinauskienė pasakoja, jog projektas padės tapti išmanesniais bei išmokti efektyviau naudotis naujausiomis technologijomis.

 

„Palyginus su tuo, kokia buvo mūsų visuomenė prieš 10 ar 15 metų, šiandien ji yra labai pasikeitusi. Todėl natūralu, kad ir naujai pristatomą projektą pritaikėme prie šiandieninės visuomenės poreikių ir pasikeitusios aplinkos. Mes norime ateiti į bendruomenę, su ja pabendrauti ir jai padėti susipažinti su skaitmeninėmis galimybėmis. Atradusios galbūt neišnaudotas interneto galimybes, e. paslaugas, bendruomenės sustiprins savo veiklą, taps konkurencingomis. Bendravimas su užsienyje gyvenančiais asmenimis, e. bankininkystė, skaitmeniniai įrankiai – tai ir daugelis kitų galimybių bus aptarta projekto metu“, – bendruomenes dalyvavimui projekte motyvuoja asociacijos „Langas į ateitį“ direktorė L. Križinauskienė.

 

Tikimasi, jog projektas padės peržengti psichologinius barjerus, kartu dalyvaudami projekte vietos bendruomenės nariai teiks tarpusavio pagalbą, sparčiau mokysis naudotis e. paslaugomis bei dalysis bendruomenei aktualiomis žiniomis ir patirtimi apie interneto naudojimą.

 

Projektą „Prisijungusi Lietuva: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“ įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas prie Ūkio ministerijos kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

 

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close