Vaikai bus skatinami rūpintis savo burnos sveikata

Spalio mėnesį visiems Lietuvos pirmokams visuomenės sveikatos specialistai įteiks plakatų ir lipdukų komplektus, kuriais skatins rūpintis burnos sveikata ir tinkamai valytis dantis – du kartus per dieną ne mažiau kaip po 2 minutes. Tokią akciją inicijuoja Sveikatos apsaugos ministerija ir Lietuvos Respublikos odontologų rūmai.

Puoselėjant burnos sveikatą kiekvieno žmogaus asmeninis indėlis yra labai svarbus, nes dviejų labiausiai pasaulyje paplitusių burnos ligų – dantų ėduonies ir periodontito – atsiradimas didžiąja dalimi yra nulemtas mūsų elgsenos, t. y. burnos higienos įgūdžių, mitybos pobūdžio, žalingų įpročių ir pan.

Pasak laikinai Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerio funkcijas vykdančios Slaugos koordinavimo skyriaus vedėjos Odetos Vitkūnienės, labai svarbu, kad vaikai jau nuo mažų dienų įprastų reguliariai valytis dantis ir rūpintis burnos sveikata. Šiuos įgūdžius jiems įgyti turėtų padėti tėvai, nes tik tokiu būdu galima išvengti rimtų burnos sveikatos ligų.

„Gydytojų odontologų teigimu, daugeliui moksleivių trūksta burnos higienos įgūdžių. Todėl raginame visus tėvelius atkreipti dėmesį ir padėti vaikams išsiugdyti įpročius reguliariai valytis dantis, periodiškai apsilankyti pas gydytoją odontologą. Laiku pasirūpinus prevencija galima užkirsti kelią rimtoms burnos ligoms“, – sako O. Vitkūnienė.

Kaip teigia Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus, remiantis epidemiologinių tyrimų duomenimis, 2010 m. Lietuvoje dantų ėduonies paplitimas tarp 12 metų vaikų siekė 85 proc., tarp 6 metų vaikų, lankančių ikimokyklinio ugdymo įstaigas – net 82 proc. (palyginimui: Norvegijoje – tik 5 proc.) Vertinant pagal šiuos burnos sveikatą atspindinčius rodiklius, mūsų šalies ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai smarkiai atsilieka nuo kitų Europos Sąjungos šalių bendraamžių.

„Todėl mūsų bendras projektas skirtas stiprinti vaikų dantų valymo įgūdžius. Plakatas yra skirtas mėnesiui, jame – 62 dantukai, kuriuos, ryte ir vakare išsivalius dantis, reikia užklijuoti atitinkamais lipdukais. Psichologai teigia, kad vaikui išugdyti bet kokį pozityvų įprotį kaip tik reikia mėnesio. Plakatas bus naudingas ne tik vaikams – jame taip pat pateikiama naudinga informacija tėvams apie vaikučių dantukų priežiūrą“, – sako šio projekto iniciatorius A. Šeikus.

Pasak Lietuvos Respublikos odontologų rūmų tarybos pirmininko, „Sveikos šypsenos pažadas“ – tai ne tik vaikučių pažadas atsakingai valytis dantukus. Tai ir odontologų pažadas auginti vaikų kartas be dantų ėduonies, ir tėvų pažadas rūpintis vaikų dantukais.

Siekiant sumažinti Lietuvos gyventojų burnos ligų paplitimą ir intensyvumą taikant individualios, tikslinių grupių ir visuomeninės profilaktikos priemones bei optimizuojant odontologinės sveikatos priežiūros sistemą Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministras patvirtino Nacionalinę burnos sveikatos 2016–2020 metų programą, kurios priemonės yra sėkmingai įgyvendinamos.

Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerijos informacija

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close