Tikrins, ar vaikai darželiuose ir mokyklose saugūs

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras prie Sveikatos apsaugos ministerijos nuo šiandienos, rugsėjo 25 d., pradeda vaikų ugdymo įstaigų ir švietimo paslaugų tiekėjų saugos sveikatai vertinimą Vilniaus mieste. Šios kampanijos tikslas – atkreipti dėmesį į problemas, galinčias turėti įtakos vaikų sveikatai, bei sutelkti skirtingas organizacijas ir tėvus siekiant gerinti vaikų saugos sveikatą.

Patikrinimai vyks ir kitose apskrityse, tačiau Vilniaus mieste bus atliekamas platesnės apimties patikrinimas, mat vaikų sergamumo rodikliai sostinėje yra daug didesni nei Lietuvos vidurkis. Aukščiausias sergamumas infekcinėmis ligomis, iš kurių vyrauja kvėpavimo sistemos ligos, fiksuojamas prastesnis regėjimas, taip pat daugiau yra vaikų, turinčių stuburo iškrypimus.

„Visos šios ligos labai priklauso ir nuo aplinkos sąlygų, o darželiuose ir mokyklose vaikai praleidžia didžiausią savo dienos dalį. Siekdami atkreipti dėmesį į esamas problemas, pradedame didelio masto švietimo ir vaikų įstaigų patikrą Vilniuje. Planuojame patikrinti gerokai daugiau nei 100 sostinės darželių ir mokyklų, turinčių pirmąsias klases. Tokio masto tikrinimas atliekamas pirmąkart. Vertinimas truks ne trumpiau nei mėnesį“, – teigia Rolanda Lingienė, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė.

Šiuo metu Vilniaus mieste yra 370 veikiančių darželių, iš kurių 98 (26 proc.) neturi leidimo-higienos paso (LHP). Sostinėje šiuo metu veiklą vykdo 162 mokyklos, iš kurių  62 (38 proc.) veikia be LHP

„Šis dokumentas liudija, jog vykdomos veiklos sąlygos atitinka minimalius visuomenės sveikatos saugos reikalavimus bei suteikia teisę verstis nurodyta veikla. Lyginant Vilniaus miestą su kitais didžiausiais miestais, Vilniuje neturinčiųjų LHP pasų darželių yra kur kas daugiau“, – komentuoja R. Lingienė.

Užkrečiamos ligos – ir dėl netinkamai valomų patalpų

„Teisinga ir taisyklinga higiena ugdymo įstaigose ne tik stabdo ligų plitimą, tačiau ir ugdo mūsų vaikų higienos įpročius. Žvelgiant plačiau, nuo mažų dienų vaikai tiek namuose, tiek darželyje ar mokykloje turi būti mokomi tokių dalykų kaip rankų plovimas po tualeto ar prieš valgį ir kitų sveiką gyvenimo būdą formuojančių savybių“, – teigia R. Lingienė.

Bene didžiausiomis ikimokyklinių įstaigų problemomis, kurios matyti iš tėvų skundų ir viešosios erdvės, R. Lingienė įvardija didesnį nei leidžiamas vaikų grupėse skaičių ir nepakankamą darbuotojų skaičių. Taip pat opūs klausimai yra nepakankama žaislų priežiūra, nesaugios vaikų žaidimo aikštelės, lovų stygius, individualių higienos priemonių trūkumas ar netinkamos sąlygos vaikams higieniškai atsigerti geriamojo vandens bei šiltuoju metų laiku per didelė temperatūra grupėse.

„Dėl tokių netinkamų sąlygų daugėja darželinukų kvėpavimo sistemos, virusinių žarnyno infekcinių ir lėtinių neinfekcinių ligų, galimos traumos“, – dėmesį atkreipia NVSC Vilniaus departamento direktorė.

Viena didžiausių mokyklų problemų yra netinkami, tai yra, nereguliuojami arba netinkamai sureguliuoti, suolai. Taip pat pastebima, jog stinga asmens higienos priemonių, nėra formuojami vaikų rankų ir kosulio higienos įgūdžiai, nepakankamai valomos patalpos. Dėl prastai valomų patalpų randasi pelėsinių ir mielinių grybelių, kurie lemia aukštą sergamumą kvėpavimo sistemos ligomis.

Taip pat dažnai skundžiamasi, jog nėra galimybės mokiniams higieniškai atsigerti geriamojo vandens, pamokų metu rakinami tualetai, o mokyklos patalpų vidaus remontai vyksta ir mokslo metų pradžioje, ir vis dar pasitaiko atvejų, kai pirmokai mokosi antroje pamainoje.

Reikia didinti sąmoningumą

„Vaikų sveikatos klausimu visi turėtume būti sąmoningi, tačiau matome, kad taip nėra, todėl operatyviai reaguojame ir ši patikros kampanija mums padės identifikuoti realią situaciją, atkreipti ne tik pačių įstaigų, bet ir tėvų bei visos visuomenės dėmesį. Siekiame sujungti visas institucijas, nevyriausybines organizacijas, gyventojus bendram tikslui – tai yra, gerėjančiai vaikų sveikatos būklei“, – sako R. Lingienė.

Operatyviosios kontrolės metu darželiai ir mokyklos nebus įspėti apie planuojamą specialistų apsilankymą. Darželiuose specialistai tikrins ugdymo grupių sąrašus, reikalavimus darbuotojams, vaikų miego organizavimą grupėse, sklypo/teritorijos, patalpų, įrenginių, inventoriaus, žaislų ir jų priežiūros reikalavimus. Mokyklose dėmesys bus kreipiamas baldų pritaikymui pagal moksleivių ūgį, tikrinami galimai nesaugūs įrenginiai, apšvietimas, švara, sąlygos asmens higienai tualetų-prausyklų patalpose, galimybė atsigerti geriamojo vandens higieninėmis sąlygomis ir rankų higienos ugdymas. Tikrinimą atliks dvidešimt specialistų iš visos Lietuvos.

„Šia kampanija norime atkreipti dėmesį, kad nuo aplinkos saugumo, švaros, higienos ir kitų aspektų labai priklauso mūsų vaikų saugumas ir sveikas vystymasis. Turime žinoti, kokia aplinka yra saugi mūsų vaikams, formuoti jų įgūdžius, bendradarbiauti su visomis institucijomis ir edukuoti ne tik įstaigų vadovus, bet ir pačius tėvelius. Pasibaigus kampanijai NVSC įsipareigoja pateikti jos rezultatus ir savo rekomendacijas“, teigia R. Lingienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close