Dalyvavome Lietuvos žydų genocido atminimo dienos ir 75-erių metų Vilniaus geto likvidavimo sukakties minėjime

edf

Tarptautinės komisijos nacių ir sovietinio okupacinių režimų nusikaltimams Lietuvoje įvertinti pirmininko Emanuelio Zingerio kvietimu Balbieriškio pagrindinės mokyklos bendruomenės atstovai sekmadienį turėjome išskirtinę progą ir galimybę dalyvauti Holokausto aukų pagerbimo ceremonijoje masinių žydų žudynių vietoje Paneriuose. Iš viso Antrojo pasaulinio karo metu buvo išžudyta apie 96 proc. Lietuvos žydų. Masinis žydų izoliavimas nuo visuomenės, uždarant juos į Vilniaus getą, pradėtas pirmosiomis 1941 metų rugsėjo dienomis. Vilniuje iki karo gyveno 57 tūkst. žydų, 50 tūkst. žuvo gete arba mirė dėl nepakeliamų sąlygų ir ligų. Didysis Vilniaus getas (Lydos, Rūdninkų, Mėsinių, Ašmenos, Žemaitijos, Dysnos, Šiaulių, Ligoninės gatvėse) veikė nuo 1941 metų rugsėjo 6 iki 1943 rugsėjo 23 dienos. Likviduojant getą žydai buvo šaudomi ir laidojami Panerių miške, kiti vežami į koncentracijos stovyklas. Išsigelbėti pavyko tik nedaugeliui žydų. Nulenkti galvas ir padėti simbolinius vainikus, žvakeles, akmenėlius čia susirinko Valstybės institucijų vadovai, ambasadų ir visuomeninių organizacijų atstovai, žydų bendruomenių nariai, svečiai iš įvairių užsienio šalių.

Gražus sutapimas, kad popiežiaus Pranciškaus vizitas Lietuvoje sutapo su Didžiojo Vilniaus geto likvidavimo 75-osiomis metinėmis. Parodydamas išskirtinį dėmesį ir pagarbą popiežius Pranciškus sekmadienį Lietuvoje pagerbė nacių ir sovietų režimų aukas, ir kvietė melstis, kad žmonija tokių nusikaltimų nebekartotų. Katalikų bažnyčios vadovas popietę padėjo vainiką ir sukalbėjo tylią maldą prie paminklo buvusiame Vilniaus žydų gete, kurį nacistinė Vokietija sunaikino prieš 75 metus. Ceremonijoje dalyvavo šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė, Izraelio ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon, gyva išlikusi geto kalinė Fania Brancovskaja ir kiti garbūs asmenys.

Džiaugiamės, kad ir mums teko išskirtinė istorinė galimybė iš arti stebėti ir betarpiškai dalyvauti atminties, pagarbos ir maldos vienybėje.

TUC koordinatorė mokytoja Reda

edf

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close