Paroda-šventė „Jurginų žiedai kunigaikštienei Elenai“

Jau gerą dešimtmetį rugsėjo mėnesį Birštone rengiamos jurginų šventės-parodos, kuriose dalyvauja daug jurginus mylinčių, puoselėjančių ir auginančių gėlininkių.

Šiais metais paroda „Jurginų žiedai kunigaikštienei Elenai“ sukvietė gėlininkes anksčiau, rugpjūčio 30 dieną. Jurginų augintojos parodai išrinko pačius gražiausius, spalvingiausius, įvairių veislių jurginus ir juos lankytojams pristatė Birštono savivaldybės fojė.

 

Gražiausia gėlė – jurginas

Kaip susirinkusiems į šią gražią ir spalvingą parodą sakė Birštono vyriausioji kultūros paveldo specialistė Audronė Daubarienė, Birštono savivaldybėje svarbiausia ir gražiausia gėle laikomas jurginas, prieš daugelį metų čia atgabentas Ustronės dvarininko atsiskyrėlio Stanislovo Moravskio.

Daug metų šias gėles gražiai augino ir apie jas dainas dainavo mūsų bočiai, o mūsų krašte jos buvo prisimintos tada, buvo pradėta populiarinti S. Moravskio kūryba ir paaiškėjo, kad jis ir atvežė į mūsų kraštus jurginus. Tada Ustronės dvaro teritorijoje Jundeliškėse buvo pasodinti pirmieji jurginai, kuriuos padovanojo savo gėlynuose auginusios moterys.

Džiugu, kad kiekvienais metais Birštono savivaldybės teritorijoje daugėja moterų, kurios savo gėlynuose augina vis daugiau įvairių veislių jurginų. O kad jurginų veislių yra tikrai daug, parodos lankytojai galėjo įsitikinti apžiūrėdami eksponatus. Beje, parodoje dalyvavo tikrai ne visos moterys, auginančios ir puoselėjančios šias nuostabias gėles.

 

Šiemet žiedai skirti kunigaikštienei Elenai

Savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, tardama sveikinimo žodį jurginų augintojoms, pasidžiaugė jurginų gausa, jų grožiu ir spalvomis, taip pat ir juos auginančiomis moterimis. Pasak merės, tokios ypatingos parodos pritraukia žmones, skatina ir kitus auginti šias puikias gėles ir puošti savo sodybas bei miestą.

Merės pavaduotojas Vytas Kederys papasakojo, kodėl šiais metais jurginų žiedai skiriami kunigaikštienei Elenai. Mat kunigaikštienė Elena buvo kunigaikščio Aleksandro žmona ir savo valdymo metu nemažai dėmesio skyrė Birštonui, darė įtaką miesto klestėjimui priimdama svarbius aktus. Istoriniai įvykiai, susiję su kunigaikštienės Elenos valdymu, minimi 1842–1512 metais.

 

Augintojos apdovanotos padėkos raštais

Merė N. Dirginčienė jurginų augintojų triūsą įvertino padėkos raštais bei simbolinėmis dovanėlėmis ir skatino auginti bei puoselėti šias gražias karališkas gėles mūsų kurorte ir savivaldybės kaimuose. Buvo apdovanotos ne tik pavienės moterys, bet ir Birštono vienkiemio bendruomenės kolektyvas, kuris parodai pristatė daug ir įvairių jurginų kompozicijų. Reikia paminėti, kad šioje bendruomenėje yra labai daug moterų, puoselėjančių šias gėles, o Dalia Banienė savo sodyboje augina per šimtą jurginų veislių.

Įspūdingą jurginų kompoziciją – gėlių suknelę iš Žydruolės Pivarausienės išaugintų jurginų sukūrė Škėvonių kaimo bendruomenės moterys. Reikia paminėti, kad Žydruolės išauginti jurginai yra išskirtinai gražūs, dauguma spalvų dar nematyta. Be to, ji parodai pristatė daugiausiai jurginų.

Po renginio jurginų augintojos pasidalino patirtimi, džiaugėsi, kad vasaros kaitra labai nepaveikė jurginų žiedų. Gal tik palaistyti reikėjo dažniau.

Gėlių augintojos, paprašytos papasakoti apie jurginų auginimą, nedaugžodžiavo, tik priminė, kad reikia mylėti ir puoselėti šias gėles, laiku iškasti ir sausai laikyti per žiemą. O jurginų augintoja Ona Valerija Grybauskienė iš Nemajūnų, kaip ir kiekvienais metais, jurginus pagerbė savo eilėmis.

Paroda veikė iki rugsėjo 1 dienos, o visi norintys galėjo balsuoti ir rinkti patį gražiausią ir įspūdingiausią jurginą.

Pagiriamasis žodis jurginui

Moravskiui dėkui, kad jurginus

Iš Sankt Peterburgo pargabeno.

Juos Ustronės dvare augino.

Vėliau paplito ir Birštono krašte prie Nemuno.

 

Jie Ustronės atsiskyrėliui patiko

Gal dėl jurginų kuplumo, spalvingumo.

Nors, anot Strumilos, ši gėlė reiškia ne ką kitą,

O permainas, nepastovumą, laikinumą.

 

Jos šviežios, puošnios ir spalvingos –

Negalima pamiršti šios gėlės.

Ir, pasak Moravskio, jos žavingos,

Tad floros istorijai priklauso be eilės.

 

 

Moralas šalnai

Kokia pikta esi, rudens šalna!

Ir kas dantis tau pagalando?

Lyg dar žolės tau negana,

Tu mano jurginus pakandai.

 

Ona Valerija Grybauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close