Projekto pabaigoje – susitikimas su Tomu Venclova

Rugpjūčio 30 dieną Birštono kurhauze vyko Birštono viešosios bibliotekos projekto „Po žvaigždėtu vasaros dangum. Literatūriniai renginiai Birštone 2018“ baigiamasis renginys – susitikimas su talentingu poetu, rašytoju Tomu Venclova ir jo kūryba.

T. Venclova – ne tik įžymus Lietuvos poetas, liberalus konservatyvaus nacionalizmo kritikas ir talentingas eseistas, bet ir vienas iškiliausių Vidurio ir Rytų Europos visuomenės ir kultūros kritikų draugijos narių, tokių kaip Česlovas Milošas, Vaclovas Havelas ar Josifas Brodskis. T. Venclova daugiausia bendravo su Č. Milošu.

1975 metais T. Venclova parašė atvirą laišką Lietuvos komunistų partijos Centro komitetui, kuriame pareiškė norą emigruoti, išdėstydamas apsisprendimo priežastis. 1977 m. sovietinė valdžia leido jam išvykti iš Sovietų Sąjungos. Tai, atrodo, turėjo būti labai neįtikėtina, bet visgi įvyko. Kad T. Venclova mums yra išskirtinė asmenybė, rodė ir pilna salė susirinkusiųjų.

Paskutinis baigiamasis renginys, susitikimas su poetiniu žodžiu ir muzika, privertė klausytojus ir žiūrovus pajusti, kokie svarbūs yra šie renginiai, praturtinantys kiekvieno mūsų dvasinį pasaulį.

Prisilietimus prie T. Venclovo poezijos pradėjo aktorius Andrius Bialobžeskis, skaitydamas ankstyvąją poeto kūrybą, fleitininkė Augustė Janatjeva sukūrė nuostabų muzikinį foną ir nuotaiką. Vėliau buvo skaitomi kiti eilėraščiai bei poezijos kūriniai, prieinant iki pačių naujausių. Tiesa, pats rašytojas paminėjo, kad dabar rašo jau mažiau.

T. Venclova taip pat supažindino su savo kūryba, kalbėjo apie kai kuriuos gyvenimo momentus, taip pat prisiminė, kad prieš daugelį metų teko plaukti Nemunu pro Birštoną. Beje, dabar rašytojas pamalonino birštoniečius paminėdamas, kad mūsų kurortas savo grožiu prilygsta Šveicarijos kurortams…

T. Venclova sakė, kad jau daug metų gyvena Jungtinėse Amerikos Valstijose, dažnai lankosi Kroatijoje, Prancūzijoje, tačiau labai myli Lietuvą. „Žmogus nepasirenka vietos, jis pasirenka Lietuvą“, – sakė T. Venclova.
Paskaitęs kai kuriuos naujausius eilėraščius, tarp jų ir „Rugpjūčio elegiją“, rašytojas dalijosi įžvalgomis ir pastebėjimais apie juos, taip pat atsakė į susirinkusiųjų klausimus apie straipsnį „Aš dūstu“, apie ankstyvąją kūrybą, kuo ji skiriasi nuo vėlesnės.

Gražių žodžių apie T. Venclovą ir jo kūrybą išsakė renginyje dalyvavusi savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė bei bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė.

Kadangi susitikimas su T. Venclova buvo paskutinis šių metų renginys, bibliotekos direktorė dėkojo ir visai savo komandai, partneriams bei visiems dalyvavusiems, kurie irgi prisidėjo, kad renginiai būtų sėkmingi ir populiarūs.

Birštono viešosios bibliotekos kolektyvas birštoniečiams ir svečiams suteikė galimybę visą vasarą mėgautis lietuvių rašytojų ir poetų kūryba, kartu leistis į nepamirštamas, svajingas bei įdomias literatūrines keliones, klausytis puikios ir užburiančios muzikos.

Reikia priminti, kad šį projektą organizavo Birštono viešoji biblioteka, o rėmė Lietuvos kultūros taryba, LR kultūros ministerija ir Birštono savivaldybė.

Belieka tikėtis, kad šis puikus projektas bus tęsiamas ir kitais metais, nes žmonėms jis reikalingas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close