Nuo rugsėjo mokytojų darbo užmokesčio fondas auga vidutiniškai 10 proc. Prienų rajone jis augs trečdaliu.

Įvedant etatinį mokytojų darbo apmokėjimo modelį, nuo rugsėjo mokytojų atlyginimų fondas pasipildys 17,4 mln. eurų, iš viso iki 2020 m. – 95 mln. eurų. Tai leis palaipsniui iki 2020 m. mokytojų atlyginimus vidutiniškai padidinti 20 proc., po maždaug 10 proc. jie kils 2018 ir 2019 metais.

Šios lėšos mokyklas pasieks spalio mėnesį. Rugsėjo mėnesį, užfiksavus oficialius mokinių registro duomenis, bus tikslinamos valstybės dotacijos savivaldybėms sąmatos ir bus aišku, kiek kuri savivaldybė tiksliai gauna papildomų lėšų.

Dabar skaičiuojant lėšas pagal 2017-2018 mokslo metų mokinių skaičių, lėšos mokytojų atlyginimų fondui nuo rugsėjo labiausiai didės rajonų savivaldybėse. Preliminariais duomenimis, trečdaliu didesnis augimas prognozuojamas Vilniaus, Kazlų Rūdos, Prienų rajonų savivaldybėse. Daugiau kaip 20 proc. lėšų mokytojų atlyginimų fondui turėtų gauti Rietavo, Telšių, Varėnos rajonų savivaldybės, daugiau kaip 10 proc. – Anykščių, Biržų, Jurbarko, Joniškio, Kelmės, Kupiškio, Kretingos, Lazdijų, Jonavos, Šalčininkų, Skuodo, Šakių, Švenčionių ir kitos savivaldybės.

Tai reiškia, kad kuo daugiau labai didelių klasių mokyklose, tuo atlyginimo fondo augimas pirmame etatinio darbo užmokesčio modelio etape yra mažesnis. Antrame etatinio įgyvendinimo etape augimas visose savivaldybėse bus tolygus (apie 10 proc.) ir atlyginimų fondo didėjimas priklausys nuo etatų skaičiaus.

Iš didžiųjų miestų savivaldybių mokytojų atlyginimo fondo augimas prognozuojamas Panevėžio miesto savivaldybėje – 17 proc., Kauno mieste – 10 proc., Vilniuje – 9 proc., Klaipėdoje – 2 proc., Šiauliuose – 8 proc.

Per pirmąjį etatinio modelio įvedimo etapą šiemet didžiausią pokytį pajus tie mokytojai, kurie iki šiol turėjo mažiau valandų. Dalies jų darbo krūviai, taigi ir darbo užmokestis, turėtų pasiekti šalies mokytojų vidurkį. Kaip ir anksčiau, atlyginimo dydis priklausys nuo darbo krūvio, mokytojo kvalifikacijos ir stažo.

Antruoju etatinio darbo apmokėjimo modelio įvedimo etapu, nuo 2019 m. rugsėjo 1 d., vidutinis mokytojų darbo užmokestis turėtų perkopti 1000 eurų ribą.

„Savivaldybes pasiekus papildomoms lėšoms mokytojų atlyginimams, mokyklų vadovų ir savivaldybių atsakomybė, kad lėšos būtų paskirstytos teisingai bei atsakingai. Nes atlyginimų fondui skiriamos lėšos bus ir naudojamos tik mokytojų atlyginimams, ūkiui ir administravimui išlaikyti jos nenukeliaus, – tvirtina švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė. – Per dvejus metus papildomai mokytojų atlyginimams bus skirta 95 mln. eurų, mokytojų skaičius sparčiai nekinta, tad nėra jokių prielaidų darbo užmokesčiui mažėti“.

Ministerija stebės, kaip skirtos papildomos lėšos bus panaudojamos mokyklose ir lapkričio dėmesį darys mokytojų atlyginimų tyrimą. Be to, nuolat vyksta mokyklų vadovų konsultacijos šiems pokyčiams įgyvendinti. Taip pat ŠMM bus sudaryta profesinių sąjungų, mokyklų vadovų asociacijų, savivaldybių atstovų finansavimo ir etatinio modelio pokyčių koordinavimo ir stebėsenos darbo grupė.

Naujausią informaciją apie etatinio modelį mokytojai gali rasti svetainėje www.etatinis.lt.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close