Akcija „Obuoliukas“ – be obuolių atliekų konteineriuose

Ši vasara lepina kaip reta gausiu obuolių derliumi. Bet juo džiaugiasi ne visi. Kai kuriems sodininkams jis tampa papildomu rūpesčiu, kurio jie atsikrato pačiu netinkamiausiu būdu – surinktus obuolius verčia į mišrių atliekų konteinerius, užteršdami kitas atliekas, nepalikdami joms vietos konteineriuose ir apsunkindami jų tvarkytojų darbą.

„Į konteinerius supilti obuoliai pūsta, iš jų besisunkiančios sultys užteršia visas atliekas, jos pasidaro labai sunkios, užteršiami konteineriai, sklinda blogas kapas ir visi aplink būna nepatenkinti“, – blogybes, kurios kyla dėl netinkamai išmestų obuolių, vardijo Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro (ARATC) Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio vadovas-kokybės inspektorius Martynas Krasauskas.

Anot jo, ARATC jau gauna nemažai gyventojų nusiskundimų, kad nėra kur mesti mišrių atliekų, mat joms skirti konteineriai – pilni obuolių. Ši problema itin opi sodų bendrijose esančių konteinerių aikštelėse.

Reaguodamas į tokią situaciją ir ieškodamas sprendimo, ARATC skelbia akciją „Obuoliukas“, kuri tęsis nuo rugpjūčio pradžios iki pat rudens pabaigos. Akcijos metu bus vykdoma itin griežta mišrių atliekų konteinerių kontrolė.

„Mes nuolat kontroliuojame ir tikriname, ar gyventojai į mišrių komunalinių atliekų konteinerius nemeta biologiškai skaidžių, pavojingų ar kitų neleistinų atliekų. Tačiau šiuo periodu, vykdant akciją „Obuoliukas“, kontrolė bus dar griežtesnė ir aktyvesnė“, – sakė Atliekų tvarkymo paslaugų ir kontrolės padalinio kokybės inspektorius Algimantas Dirsė.

Jis pastebėjo, kad mažiausia obuolių į atliekų konteinerius meta kaimų gyventojai, o didžiausi konteinerių teršėjai obuoliais – sodų bendrijų gyventojai.

Akcijos „Obuoliukas“ metu, atliekų išvežimo dienomis, bus rengiami plataus masto reidai, į pagalbą pasitelkiant ir seniūnijų, ir atliekų vežėjų atstovus.

Aptikus sodo gėrybių prikrautus konteinerius jie bus netuštinami, savininkai sulauks įspėjimų ir turės patys išimti iš konteinerių į juos supiltas sodo gėrybes, sutvarkyti jomis užterštas atliekas ir, žinoma, išsiplauti pūvančiais vaisiais užterštus konteinerius.

Kad netektų to daryti, yra labai paprastas sprendimas – nemesti obuolių į atliekų konteinerius, o kompostuoti juos savo namų ūkiuose, specialiuose kompostavimo konteineriuose arba vežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Jose biologiškai skaidžios atliekos iš gyventojų priimamos nemokamai ir neribotais kiekiais.

„Tvarkydami tai, ką gamta mums taip dosniai davė, neterškime savo pačių aplinkos jos dovanomis“‘, – kviečia M. Krasauskas ir primena, kad už atliekų tvarkymo taisyklių pažeidimus yra numatyta administracinė atsakomybė – sistemingai pilant neleistinas atliekas į mišrių atliekų konteinerius gali būti skiriamos piniginės baudos.

„Tačiau tai yra kraštutinė priemonė ir tikiuosi, kad mūsų regiono gyventojams, jau išmokusiems atsakingai rūšiuoti, jos taikyti neteks“, – viliasi ARATC atstovas M. Krasauskas, skelbdamas akcijos „Obuoliukas“ pradžią.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close