Karybos ir amatų stovykla garsina Užuguostį: atvira programa traukia miestiečius į kaimą

Prieš trejus metus Užuguostyje pradėtos organizuoti vaikų ir jaunimo vasaros užimtumo stovyklos kuria naują kaimo identitetą ir jau žinomos visoje Lietuvoje. Šiemet Jaunimo karybos ir amatų (socialinio verslo) stovykla Užuguostyje išsiplėtė iki šešių dienų, o atvira programa it magnetas traukia ne tik vietinius, bet ir miestiečius atvykti į kaimą praleisti laiką ilgais vasaros vakarais.

Rugpjūčio 7–12 d. Užuguostyje vykstančios nekomercinės Jaunimo karybos ir amatų (socialinio verslo) stovyklos programa įspūdinga – nuo sukarintos programos, užsiėmimų su Lietuvos kariuomenės kariais ir amatininkais bei Žalgirio mūšio inscenizacijos iki pakilimo oro balionu ir ypatingos dovanos iš lenktynininko Benedikto Vanago rankų.

Susitikimas, kuris įpareigoja

Ypatingą dovaną stovyklos dalyviai ir užuguostiečiai gavo pirmąją stovyklos dieną. Po visą Lietuvą keliaujantis žemės ūkio bendrovės „Scandagra“ ir lenktynininko Benedikto Vanago Vyčio vėliavos projektas neaplenkė ir Užuguosčio. Stovyklos atidarymo dieną stovyklos dalyviai pirmąją rikiuotę su Lietuvos kariuomenės atstovais pradėjo centrinėje bažnytkaimio aikštėje, kur susitiko su Benediktu Vanagu ir drauge atidavė pagarbą istorinei Lietuvos vėliavai. Karžygio Vyčio simboliką ir patriotiškumo vertybes puoselėjantis žinomas lenktynininkas nuolat pabrėžia: „Mes kiekvienas turime Vyčio geną, todėl svarbu išlikti savimi“. Užuguostiečiams ir kaimo svečiams nuo šiol tai nuolat primins Vyčio vėliava Užuguosčio centre. Vyčio vėliavos pagerbimo ceremonija vyko rugpjūčio 7 d. 9 val. 45 min.

Daugybė pirmų kartų

Kiekvieną stovyklos dieną dalyviai pradės nuo rikiuotės prie Vyčio vėliavos, kur pagarbą taip pat atiduos kas rytą iš Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų Oro erdvės stebėjimo ir kontrolės valdybos I Radiolokacinio posto, esančio Antaveršio kaime, atvykstantiems kariams. Pastarųjų įsitraukimas į stovyklos programą yra itin didelis – vieną iš stovyklos dienų dalyviai kariniu automobiliu vyks į Antaveršį, kur jiems bus surengta neeilinė ekskursija po radiolokacinio posto teritoriją, jie daugiau sužinos apie oro erdvės stebėjimo subtilybes ir netoliese Užuguosčio veikiančio radiolokatoriaus funkcijas.

Šiemet stovykloje itin daug karybos – į Užuguostį atvyks Didžiosios kunigaikštienės Birutės ulonų bataliono kariai iš Alytaus, atvykstamąsias edukacines programas pristatys Vytauto Didžiojo karo muziejus, net dvi dienas užims sukarintos programos „Vilko takas“ organizatoriai.

Amatai, kaip socialinis verslas kaime

Tačiau nemažiau įspūdinga ir amatų, kaip socialinio verslo kaimiškose vietovėse, dalis. Stovyklos dalyvius su socialinio verslo koncepcija supažindins verslumo skatinimo agentūros „Versli Lietuva“ atstovai, vyks speciali diskusija su Užuguosčio socialiniais verslininkais bei kuriama Užuguostyje veikiančio socialinio verslo www.uzuguostisonline.lt reklama.

Specialią edukacinę programą ves socialinis verslas „Sharethelight“, kuris kvies stovyklos dalyvius pasigaminti apyrankę iš parašiuto parakordo virvės ir tokiu būdu prisidėti prie mažiau galimybių turinčių žmonių įsiliejimo į darbo rinką. Su savo amatais supažindins krašto amatininkai – kalvis Martynas Breikštas, siuvėja Audronė Karčiauskienė, tautodailininkas Rimutis Brazinskas ir kiti. Žoliavimą kaip amatą pristatys Aukštadvario regioninio parko etnokultūros specialistė Rita Balsevičiūtė.

Užuguosčio krašto amatininkų ir socialinių verslininkų darbai visuomenei plačiai bus pristatyti stovyklos atviros programos renginiuose. Užuguostyje veikiantis socialinis verslas www.uzuguostisonline.lt unikalus tuo, kad el.parduotuvė kaip prekybos platforma vienija krašto amatininkus, o dalis nuo pardavimų atitenka Užuguosčio gerovei kurti.

Atvira programa visiems

Savaitgalį, rugpjūčio 10–12 dienomis, Užuguostis taps traukos centru norintiems turiningai praleisti vasaros laiką šiame kaime. Jau tapo gražia tradicija stovyklos metu Užuguostyje žiūrėti filmus pripučiamame ekrane. Rugpjūčio 10 d. kino vakaras (pradžia nuo 20 val.) Užuguostyje bus itin prasmingas – menininko karjeros pradžioje Užuguostyje dailės mokytoju dirbusio režisieriaus a. a. Audriaus Mickevičiaus atminimui bus žiūrimas jo prieš dešimt metų sukurtas filmas „Žmogus arklys“. Filmas pasakoja apie žemdirbį Joną ir jo arklį, apie egzistencinį žmogaus ir gyvulio ryšį, apie vienatvę ir kasdienines pastangas išgyventi. Filmo režisierius ir Jonas buvo Užuguosčio kaimo kaimynai.

Tai pat bus galimybė pamatyti geriausią lietuvišką šių metų ilgametražį filmą tragikomediją „Stebuklas“ (rež. Eglė Vertelytė), kurio kai kurios scenos buvo filmuotos Jiezne ir Stakliškėse.

Šeštadienį, rugpjūčio 11 d., Užuguostis taip pat kvies pramogauti ir pasiklausyti muzikos vasaros koncerte. Jau nuo 19 val. bus galima nemokamai pakilti „Oreivystės centro“ oro balionu nuo virvės ir pasigrožėti Užuguosčio apylinkėmis iš daugiau nei 20 metrų aukščio. Vasaros koncerto Užuguostyje metu specialią savo dainų programą pristatys poetas ir bardas Vytautas V. Landsbergis, vakarą pratęs kraštietis atlikėjas Tadas Juodsnukis.

Ne mažiau įspūdinga ir paskutinė stovyklos diena, rugpjūčio 12 d., ir dar vienas atviras visiems renginys – Užuguostyje pirmą kartą vyks strėliasvydžio piknikas-turnyras, kurį pristato „Laisvalaikio terapija“ iš Birštono. Registruoti komandas, įsikurdinti piknikui ir žaisti prie buvusios Užuguosčio mokyklos pradėsime nuo 12 val.

Stovyklos programą pristato Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubas ir bendruomenė „Radasta“, finansuoja Krašto apsaugos ministerija, Žemės ūkio ministerija, Prienų r. savivaldybė, padeda Stakliškių seniūnija, Užuguosčio biblioteka, Stakliškių KLC, „Čiulba ulba“ pramogos Birštone.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close