Į Ariogalą išlydėti Laisvės ugnies nešėjai

Prienų Laisvės aikštėje prie paminklo žuvusiesiems už Lietuvos laisvę į Lietuvos tremtinių, politinių kalinių ir Laisvės kovų dalyvių sąskrydį buvo išlydėti Prienų rajono Laisvės ugnies nešėjai.

Jau trečią dešimtmetį kiekvieną rugpjūtį Ariogaloje (Raseinių r.), Maironio apdainuotame Dubysos slėnyje, Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjunga suburia likimo brolius ir seseris, mūsų tautiečius, patyrusius sovietinių okupantų vykdytas represijas, praėjusius devynis pragaro ratus – tremtinius, politinius kalinius, Laisvės kovų dalyvius. Gražiausiais gyvenimo metais okupanto valia, prievarta atsidūrę Norilske, Omske, Novosibirske, Magadane, Igarkoje, Tomske, Krasnojarske… – praradę neįgyvendintas svajones, sveikatą, lietuviai išsaugojo tikėjimą Laisve, Nepriklausomybe. Ne visi sugrįžo, tūkstančiai liko amžinojo įšalo žemėje, ne visiems ten budi atminimo kryžiai… Savo laisvę, ramų gyvenimą tėvynėje ar net gyvybę vardan laisvos Lietuvos aukojo partizanai, ryšininkai, rėmėjai, kurie už meilę savo šaliai buvo ištremti, įkalinti, nužudyti. Jie nusipelnė didžiausios pagarbos ir jų atminimo išsaugojimo.

Tremtiniai, politiniai kaliniai, Laisvės kovų dalyviai buvo pagerbti tylos minute.

Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės Prienų 206-osios kuopos kariai iššovė tris salves: už gyvus ir mirusius tremtinius, Laisvės kovotojus, už politinius kalinius ir partizanus ir už Tėvynę Lietuvą.

Jau 28-tą kartą žinia apie Lietuvą mylinčių žmonių sąskrydį „Su Lietuva širdy“ apskrieja plačiai pasaulyje pasklidusius lietuvius. Šventėje Ariogaloje kviečiami dalyvauti ne tik buvę tremtiniai, politiniai kaliniai ir Laisvės kovų dalyviai bei jų artimieji, bet ir visi Lietuvą mylintys žmonės, kurie susitinka kasmet ir visados „Su Lietuva širdy“. Tai išskirtinė galimybė susitikti ir pabendrauti su gyvaisiais istorijos liudininkais.

Sveikinimo žodį tarė Prienų r. savivaldybės administracijos direktorius, Lietuvos šaulių sąjungos Kauno Vytauto Didžiojo 2-osios rinktinės Prienų 206-osios kuopos vadas Egidijus Visockas. Jis padėkojo visiems, kurie susirinko palydėti ugnies nešėjų į sąskrydį Ariogaloje.

„Kartais žmonės sako, kad ne už tokią Lietuvą kovojo tie, kurių daugumos jau nebėra tarp mūsų. Bet už tą Lietuvą, kokia yra dabar, atsakingi visi mes. Kova nesibaigė. Mes kuriame Lietuvą apsivilkdami uniformą, nusišypsodami vienas kitam, duodami petį draugui atsiremti. Kurkime Lietuvą ir ji bus tokia, už kurią kovojo tremtiniai, politiniai kaliniai, Laisvės kovų dalyviai“, – sakė E. Visockas.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų filialo pirmininkas Leonas Sakalavičius kalbėjo, kad Ariogaloje susirinkę žmonės prisimins ir nulenks galvas prieš tuos, kurie negrįžo, kurie ilgus metus kovojo miškuose, lindėjo bunkeriuose, prieš tuos, kurie neištvėrė tokių sunkių gyvenimo sąlygų ir našlaičiais paliko vaikus. Jis džiaugėsi ir dėkojo bėgikams, o ypač jaunimui, ir visiems susirinkusiems jų palydėti.

„Su ginklu varė į gyvulinius vagonus. Šiandien ginklu – salvėmis – buvo pagerbti tremtiniai, politiniai kaliniai, Laisvės kovotojai. Tas pats ginklas, bet skirtumas didžiulis. Šiandien tai taikos ginklai, jie nežvanga piktai“, – kalbėjo L. Sakalavičius.

„Mes iš tų, pažemintų, į juodus sąrašus įtrauktų, į gyvulinius vagonus įgrūstų ir ištremtų į atšiauriausius Sibiro kampelius ilgai kankinančiai mirčiai. Mes sugrįžome. Ne visi. Tų, kurie nesugrįžo, kaulelius mes surinkome ir parvežėme“, – prisimindama, kaip tremtinių palaikai buvo sugrąžinti į gimtąją žemę, kalbėjo Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų filialo pirmininko pavaduotoja Dalytė Raslavičienė.

Ji išreiškė viltį, kad jų, antros kartos tremtinių (tų, kurie buvo ištremti būdami vaikai), pradėtą darbą – atminties istorijos rašymą – tęs trečios kartos tremtiniai – tie, kurie gimė tremtyje. Nes, anot D.Raslavičienės, svarbiausia – neprarasti atminties.

Sąskrydyje Ariogaloje šventinis aukuras uždegamas bėgikų atnešta amžinąja Lietuvos nepriklausomybės ir laisvės ugnimi. Prienų bėgikų – ugnies nešėjų fakelas buvo uždegtas prie paminklo žuvusiesiems už Lietuvos laisvę.

Renginio metu skambėjo Prienų KLC folkloro ansamblio „Gija“ atliekamos dainos.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close