Aušra Maldeikienė: „Visur reikalingas sveikas protas!“

Penktadienį Birštone lankėsi LR Seimo narė, publicistė, dėstytoja, ekonomistė Aušra Maldeikienė. „Carito“ bendruomenės namuose buvo surengta diskusija, kurios tema „Išgyvenimo Lietuvoje strategijos: ką daryti?“. Tai vienas iš renginių, kuriais A. Maldeikienė pradeda Prezidento rinkimų kampanijos turą per Lietuvą ir kuriais siekiama grąžinti Lietuvai politines diskusijas.

A. Maldeikienė pasakojo, kaip vyksta darbas Seime, kritikavo žurnalistus, kurie neatlieka pagrindinės priedermės – paprasta kalba neinformuoja žmonių, ką veikia Seimo nariai, kokius įstatymus jie priima. Anot Seimo narės, kuri pati dvejus metus dirbo žurnaliste, žiniasklaida turi būti tarpinė grandis tarp politikų ir visuomenės, kontroliuoti politikus, o to ji pasigenda.

„Kai Seime niekas nesiginčija, tai turėtų kelti nerimą, juk „parlamentas“, išvertus iš prancūzų kalbos, reiškia „kalbykla“, – sakė parlamentarė ir tiems, kam ginčai atrodo nepriimtini, patarė pažiūrėti, kaip vieningai ir be diskusijų balsuoja Rusijos Dūmos nariai.

A. Maldeikienė nesutiko su nuomone, kad Seimo nariai nieko nedirba. Anot politikės, tikrasis darbas vyksta ne posėdžių salėje, bet komitetuose, o posėdžių salėje diskusijos ir svarstymai dažniausiai nevyksta, ten priiminėjami įstatymai. Įstatymų labai daug, nes dažniausiai ne priimami nauji įstatymai, bet taisomi jau priimti, jei kalbininkai ar teisininkai juose pastebi klaidelę. Už naują įstatymą Lietuvos Seime balsuojama kas 3,5 min., tuo tarpu Estijos parlamentas naują įstatymą priima rečiau nei kas 3 val., britams reikia kiek daugiau nei valandos.

„Gero parlamento darbas turi būti diskutuoti, o rinkėjų – vertinti argumentų kokybę“, – įsitikinusi A. Maldeikienė.

Jos teigimu, komitetuose turi dirbti tie, kurie supranta, kaip juda pinigų srautai, o ne tam tikros srities profesionalai, kaip daugeliui atrodo. Juk, anot politikės, jei Sveikatos reikalų komitete dirba du ginekologai, tai reikia nepamiršti, kad jie ten atėjo ne gimdymų priiminėti.

„Kaip atsitinka, kad vis išsirenkame ne tuos?“ – klausė parlamentarė ir rinkėjų pasirenkamus kandidatus palygino su aklu apsipirkimu parduotuvėje – užsimerkus retai pataikysi pasiimti reikiamą prekę.

Susitikimo metu parlamentarė ragino užduoti klausimus ir labai džiaugėsi, kai jos buvo paklausta, kodėl pabrango nealkoholinis vynas, nes ji nežinojo atsakymo. Pasak A. Maldeikienės, kvailų klausimų nebūna.

Kalbėdama apie daugelį opių problemų ir jų sprendimą arba nesprendimą, A. Maldeikienė ne kartą pabrėžė, kad „visur reikalingas sveikas protas!“

Buvo diskutuojama apie kai kuriuos politikus ir jų profesionalumą, nepriklausomai nuo to, ar asmeniškai jie patinka, ar ne, apie religijas, pensijų kaupimą, dvigubą pilietybę, mokesčių sistemą, ligoninių reformą, draudimus, kurių pastaruoju metu vis daugėja, situaciją „Achemoje“ ir galimas perspektyvas, jei gamykla būtų uždaryta, gamtinių dujų laivo-saugyklos Independence“ pirkimą ir galimybę įsivežti dujas bei daugybe kitų klausimų. Žinoma, buvo nepamirštas ir nuo rugsėjo įvedamas etatinis mokytojų darbo apmokėjimas, kurį A. Maldeikienė pavadino absoliučia nesąmone ir prognozavo, kad ši reforma bus atšaukta po pusmečio ar, vėliausiai, po metų.

A. Maldeikienė apgailestavo, kad žiniasklaidoje buvo mažai informacijos apie tai, jog trys Seimo narių grupės parengė tris koncepcijas apie Lietuvos tikslus ir perspektyvas Europos Sąjungoje. Šios nuomonės Seime bus pristatytos rugsėjo pradžioje.

Kalbėdama apie tai, kodėl ji eina į Prezidento rinkimus, parlamentarė pabrėžė, kad jai nusibodo daug dalykų, kurie nesikeičia, ji nori, kad pagaliau būtų pradėta kalbėti apie problemas, o ne apie antraeilius dalykus. Anot politikės, dabar dauguma reformų padarytos tam, kad niekas nesikeistų.

„Geri politikai yra tie, kurie rėkia, aiškina tol, kol apie tai pradeda galvoti visi“, – sakė A. Maldeikienė. Ji norėtų, kad žmonės turėtų daugiau informacijos, kad patys pradėtų galvoti ir nutartų, kas yra gerai, o kas negerai.

Susitikimas truko daugiau nei pustrečios valandos. Jo metu buvo aptarta daug temų, atsakyta į daug klausimų. Reikia tikėtis, kad, kaip susitikimo pradžioje vylėsi A. Maldeikienė, išėję iš susitikimo ir daug naujo sužinoję žmonės pradės mąstyti.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close