Džiaugiamės sulaukę pagalbos

Nemuno kilpų regioniniame parke prieš gerą dešimtmetį sukurta infrastruktūra, stendai, pavadinimai, takai, pamažu genda, juos būtina remontuoti. Pinigų remontui niekas neskiria, parko darbuotojams tenka patiems būti pjovėjais, dažytojais, valytojais ir šiukšlių rinkėjais. Kartais ir jų darbo neužtenka – darbo jėgos trūksta, reikia įvairių medžiagų remontui, o tam reikia pinigų. Visus pradžiugino įteisintas vienkartinis parko lankytojo bilietas, bet tik trumpam. Bilietas yra savanoriškas, todėl lietuviai neskuba atverti piniginių ir paremti vienu euru, bet jie visada turi pretenzijų parko darbuotojams pamatę sulūžusį suoliuką, suniokotą stendą. Suniokotam daiktui suremontuoti vien geranoriškumo neužtenka, reikia technikos, pagalbininkų, kurių vis rečiau sulaukiame. Visada džiaugiamės savanoriais, bet kiekvienais metais jų mažėja. Kartais nudžiugina bendruomenės, nevyriausybinės organizacijos, kurios prisiima atsakomybę ir prižiūri kultūros paveldo objektus, bet ir toks pilietiškumas pamažu gęsta. Taigi parko specialistams belieka stebėti pamažu griūvančius statinius, nykstančius takus, nuo laiko susiraičiusius stendus. Norint bent kažką sutvarkyti už pinigus, kiek per metus nuperkama vienkartinių bilietukų, reikėtų taupyti dešimtmečius.

Prieš trejetą metų mūsų krašte „Trenk turo“ komanda pradėjo organizuoti žygius. Organizatoriai dalį iš žygio dalyvio mokesčio surinktų pinigų skyrė parko objektų tvarkymui. Tikrai apsidžiaugėme, nes atsirado galimybė atlikti svarbius darbus. Už tuos pinigus buvo nupirkta dažų, parko darbuotojai perdažė Balbieriškio seniūnijoje pastatytus kaimų ženklus, likusius ženklus teks baigti dažyti šiais metais. Miškų ženklus už savo lėšas perdažė Prienų urėdijos darbuotojai. Šiais metais padaryta nauja paukščių apžvalgos aikštelė prie Bagrėno kalno, perdažytas stendo rėmas bei iš naujo pagamintas stendas džiugino žygio „Nemuno kilpomis-2018“ dalyvius. Medienos aikštelei atnaujinti skyrė UAB Strielčių lentpjūvė, o už atliktus darbus sumokėjome „Trenk turo“ komandos paaukotais pinigais. Dėkojame geradariams, nes be jų pagalbos ta turistų ir vietinių gyventojų mėgstama teritorija būtų virtusi malkų krūva, o dabar vėl galima atvykti ir gėrėtis čia suskrendančiais paukščiais.

Už gautus pinigus taip pat pagaminome naujus stendus prie Nemajūnų kapinių, o perdažyti jų rėmus ir atlikti kitus darbus padėjo seniūnijos gyventojai Virginijus Jakučionis, Saulius Vabolis ir Gintautas Senavaitis. Buvo sutvarkyta koplyčia, nuolat prižiūrimas veterinarijos gydytojo E. Nonevičiaus kapas. Tik dar vis graudu, kad Nemajūnų gyventojai negerbia savo artimųjų kapų. Keisdami medinius kryžius naujais senuosius sumeta šalia kapinių tvoros, lygiai kaip ir atlikusius antkapius. Argi sunku kryžių parsivežti į namus ir sudeginti, o antkapius nuvežti į atliekų aikštelę. Matyt, gražiau, kai tokios atliekos puošia kapinių prieigas. Dalis žmonių kryžius neša į S. Moravskio koplyčią, bet čia ne sandėlis – kur juos padėti, teks spręsti seniūnui. Pasirūpinkime patys nereikalingais daiktais, neterškime aplinkos, o ne laukime einančių iš paskos ir tvarkančių paliktą šiukšlyną.

Galime pasidžiaugti ir J. Kazlausko tėviškėje stovinčių skulptūrų atnaujinimu. Atnaujinimo darbus padėjo atlikti Birštono savivaldybės miesto tvarkymo tarnybos darbuotojai, Birštono muziejus. Nusprendus pagaminti naujus stendus, teko iš naujo fotografuoti koplytstulpius ir pakoreguoti senuosius tekstus. O kad atvykusieji galėtų pasivaikščioti po teritoriją ir pajausti kalbininko dvasią, nuolat rūpinasi V. Kazlausko šeima.

Dar daug darbų reikia nuveikti, bet vėl tenka taupyti, kad praėjus keletui metų galėtume sutvarkyti parinktus objektus ir pradžiuginti atvykstančius svečius ir savus. Visada priimame pagalbą. Gal yra norinčiųjų padėti, bet nedrįstančių pasisiūlyti?

Dėkojame visiems nuolat padedantiems tvarkant kultūros paveldo, rekreacines teritorijas ir tikimės sulaukti savanorių, norinčių, kad jų kraštas būtų gražesnis, o atvykusieji galėtų pasakyti, kad gera čia gyventi, o mes galėtume atvykusiems savo svečiams su džiaugsmu parodyti savo gražiausias vietas.

NKRP direkcijos vyr. specialistė R. Milušauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close