Šeštoji „Birštono vasaros menų akademija“ suburs garsius Lietuvos ir pasaulio muzikus

Ansamblis „Regnum Musicale“. M. Aleksos nuotrauka.

Liepos 28 d., šeštadienį, startuoja šeštoji „Birštono vasaros menų akademija“, kurios metu muzikuojantys moksleiviai, studentai, muzikos profesionalai ir mokytojai turės galimybę leistis į dešimties dienų meistriškumo kelionę ne tik su garsiausiais Lietuvos muzikos pedagogais, bet ir būriu pasaulinį pripažinimą pelniusių savo srities meistrų – Nicholas Jones (violončelė, Didžioji Britanija), Barbro Marklund (vokalas, Norvegija), Viktoras Riabčikovas (fortepijonas, Rusija), Lilian Sukis (vokalas, Vokietija).

Šeštąjį kartą vyksiantis renginys Birštoną papuoš ir intensyvia koncertų programa, kurioje – nuo folkroko grupės „Žalvarinis“ pasirodymo iki subtilių kamerinės muzikos vakarų su ryškiais Lietuvos ir užsienio muzikais – didžiąją dalį vasaros akademijos dėstytojų klausytojai turės galimybę išvysti ir scenoje. Birštono kurhauze įvyks Astos Krikščiūnaitės, Nicholas Jones, Viktoro Riabčikovo rečitaliai, Vytauto Juozapaičio kūrybos vakaras bei ansamblio „Regnum Musicale“ koncertas. Tradiciškai klausytojai bus laukiami ir Birštono vasaros menų akademijos dalyvių koncertuose, kurie nuo liepos 30 d. kiekvieną vakarą vyks Eglės sanatorijoje.

Itin plačios aprėpties meistriškumo tobulinimo dirbtuvėse dalyvaujantiems atlikėjams – vokalo, fortepijono, violončelės bei arfos specialybių moksleiviams ir studentams – sudaromos sąlygos susitikti ne tik su savo instrumento aukščiausio lygio profesionalais, bet ir gauti kitų taip reikalingų pamokų – sceninio judesio, kalbos, įvaizdžio ar net viešųjų ryšių. „Kiekvienas profesorius tau individualiai skiria laiko. Asmeniški susitikimai su tokio lygio žmonėmis – tiesiog dovana. O kur dar patys dalyviai – muzikuojantys bendraminčiai, draugiški žmonės ir viską vainikuojantys koncertai, sceninės patirties galimybės. Ši akademija – vienas saldžiausių vasaros kąsnių“, – sakė ne pirmą kartą akademijoje dalyvaujanti pianistė Roberta Daugėlaitė.

Su unikaliu muzikos instrumentu – balsu – šią vasarą dirbs net penki pedagogai – Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai Asta Krikščiūnaitė ir Vladimiras Prudnikovas bei Vilniaus kolegijos Menų ir kūrybinių technologijų fakulteto lektorė, Vytauto Juozapaičio edukacinio kultūros ir meno centro dainavimo mokyklos „Bel canto“ vadovė Eglė Juozapaitienė bei viešnios iš užsienio. Viena jų – charizmatiška dainininkė ir vokalo pedagogė iš Norvegijos Barbro Marklund. Norvegijos muzikos akademijos profesorė, Oslo ir Stokholmo operos akademijų dėstytoja turi studentų iš įvairiausių pasaulio kraštų: Azerbaidžano, Belgijos, Baltarusijos, Kanados, Kinijos, Didžiosios Britanijos, Švedijos, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, Latvijos, Norvegijos, Lenkijos, Rumunijos, Rusijos, Pietų Afrikos Respublikos, Švedijos, Šveicarijos, Ukrainos, JAV ir, be abejo, Lietuvos. Per pusantro šimto jos mokinių buvo apdovanoti daugiau nei šešiasdešimtyje prestižinių konkursų įvairiausiose šalyse.

Vokalo meistriškumo paslaptimis taip pat dalinsis lietuvių kilmės pasaulinio garso vokalo žvaigždė Lilija Šukytė (Lilian Sukis), šiuo metu gyvenanti Vokietijoje. Atlikėjos karjeroje – garsiausios pasaulio scenos, tokios kaip Niujorko „Metropolitan Opera“, Bavarijos valstybinė opera, Karališkoji opera Londono Kovent Gardene, ar pagrindinis vaidmuo 1972 metų Miuncheno olimpinių žaidynių proga Korėjos kompozitoriaus Isang Yuno sukurtos operos „Sim Tjong“ pasaulinėje premjeroje.

Stygininkų laukia neužmirštama patirtis su violončelininku Nicholasu Jonesu. Jis – vienas garsiausių styginių instrumentų pedagogų Jungtinėje Karalystėje. N. Jonesas apdovanotas ypatingu gebėjimu įžvelgti studentų meninį potencialą ir jį atverti. Nesvarbu, ar sunkumų kyla dėl atlikėjo technikos, ar dėl jo asmenybės problemų – pedagogas randa išeitį ir visuomet pateikia vertingų įžvalgų.

Pianistai turės galimybę bendrauti su Viktoru Riabčikovu – muzikantu, kurio vardas žinomas daugelyje pasaulio salių. Jis koncertavo beveik visose Europos šalyse, JAV, Indijoje, Argentinoje, Pietų Afrikos Respublikoje, Zimbabvėje. Apie V. Riabčikovo virtuoziškumą iškalbingiausiai byloja muzikologų nuomonė, kad, išgirdęs šį pianistą, būtų priblokštas pats Michailas Glinka. Tai visus standartus laužantis aukščiausio lygio atlikėjas, kurio rankose fortepijonas atgyja, šaukia, verkia, dainuoja. Jam sėdint prie instrumento gali pajusti, kas yra magija

Daugelio tarptautinių konkursų laureatė Joana Daunytė džiaugiasi ir didžiuojasi tapusi pirmąja arfos dėstytoja Birštono vasaros menų akademijoje – čia šiemet galės tobulintis ir karališkuoju instrumentu grojantys Lietuvos bei užsienio muzikantai. J. Daunytė vadinama lietuvių arfos ambasadore, jos preciziškai atliekama muzika skambėjo Šveicarijos, Prancūzijos, Norvegijos, Airijos, Vokietijos, Jungtinės Karalystės, Rusijos, Nyderlandų, Ispanijos, Jungtinių Amerikos Valstijų koncertų salėse. Platų atlikėjos kūrybos akiratį liudija įvairių epochų arfos muziką apimantis repertuaras, raiškos įvairovės paieškos, dalyvavimas šiuolaikinės muzikos projektuose, muzikavimas unikaliame šeimyniniame ansamblyje „Regnum musicale“.

„Atkurtos Lietuvos 100-mečiui dera šių metų Birštono vasaros menų akademijos leitmotyvas – liaudies daina. Folkroko grupės „Žalvarinis“ koncertu ir Liaudies dainos konkursu Merės taurei laimėti „įrėminta“, tikimės, ji – lietuvių, graikų, anglų, škotų, suomių ir baltarusių liaudies daina – skambės ir neformaliuose susibūrimuose, ir koncertuose. Dar viena renginius siejanti tema – nežinomi ir primiršti vardai: nuo karalienės Bonos ir praeityje įspūdingos karjeros pasiekusios Lilijos Šukytės (Lilian Sukis), nuo iš Vilniaus kilusio kompozitoriaus Cezario Kiuji iki 30 metų nuo premjeros mininčios Atgimimo sąjūdžio bendraamžės operos „Mažvydas“ – pasakojo renginio organizatorė, Lietuvos muzikų sąjungos prezidentė, kompozitorė Audronė Žigaitytė-Nekrošienė.

„Birštono vasaros menų akademija – tai muzikos šventė, kurios nekantriai laukia ir Birštono bendruomenės nariai, ir kurorto svečiai iš Lietuvos ir užsienio. Birštoniškius maloniai kviečiu džiaugtis puikiais renginiais, o kurorto svečius liepos 28 – rugpjūčio 6 d. planuoti muzikinę viešnagę Birštone” – puikios nuotaikos bei įsimintinų muzikinių įvykių linkėdama kalbėjo renginio globėja, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.

Ansamblis „Regnum Musicale“. M. Aleksos nuotrauka.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close