Žvejo rankose – radinys, atplaukęs iš Baltarusijos

Prieniškis Juozas Matulevičius, gimęs, augęs ir visą gyvenimą praleidęs šalia Nemuno, žvejoja nuo vaikystės arba, kaip pats sako, „kiek save atsimena“.

Laimikių būta įvairių – ir menkesnių, ir įspūdingesnių. Vienas įsimintiniausių – daugiau nei prieš dešimtmetį sužvejotas 19 kg šamas, kurio ilgis – 1,4 m. Ant meškerės yra užkibęs ir 4,5 kg sterkas, ir 3 kg karšis, ir daug kitokių nemažų žuvų.

Gausią Juozo žvejybinių trofėjų kolekciją birželio pradžioje papildė dar vienas ir gan neįprastas – butelis su pinigais. Pinigai – baltarusiški: trys 2000 m. išleistos 50 rublių kupiūros. Vyras butelį rado Nemuno pakrantėje ties Vangais, prieš žvejybą rinkdamas paliktas šiukšles.

Tikėtina, kad iš Baltarusijos į Prienų rajoną atplaukusiame butelyje esančių pinigų vertė dėl kaimyninėje šalyje nuolat vykdomų pinigų reformų šiuo metu juokinga – mažiau nei 1 euro centas. Juozo teigimu, nesvarbu, kiek pinigai verti – neneš į banką ir nekeis, o pasiliks atminimui.

Nežinia, nei kada, nei kur, nei dėl kokių priežasčių butelis su pinigais atsidūrė vandenyje. Gal tai kokia vestuvių, krikštynų ar kokios kitos šventės tradicija? Aišku tik viena – radinys iš Baltarusijos, įveikęs ne mažiau nei du šimtus kilometrų, pateko į prieniškio rankas ir bus garbingai saugomas.

Juozas ko ne visą laisvalaikį praleidžia žvejyboje. O žvejoja jis dažniausiai Nemune atkarpoje nuo Prienų iki Kauno HE. Yra bandęs ir Kuršių mariose stintas traukti, ir prie kokio ežero nuvažiuoti laimės pabandyti, tačiau smagiausia jam – Nemune. Jis džiaugiasi, kad pastaraisiais metais ir Nemune, ir pakrantėse labai sumažėjo šiukšlių – tam įtakos turėjo ir įstatymas, įpareigojantis žvejus žvejybos vietoje surinkti šiukšles. Ir žuvų, anot patyrusio žvejo, Nemune nesumažėjo, tik jos, kaip ir žvejai, „išpuiko“ – ne bet koks masalas tinka.

Juozas sako, kad žvejoti labai mėgsta, bet dėl jo ant stalo žuvies gali ir nebūti. Jei jau valgo, tai jam skaniausia – šviežiai rūkyta. Norint, kad rūkyta žuvis būtų skani, prieš rūkymą ją reikia ištrinti tik druska, pipirais ir česnaku, tačiau jokiu būdu nedėti svogūno, kuris pagreitina rūgimą. Ant orkaitėje kepamos žuvies, prieš tai ją įtrynus universaliais prieskoniais ir pamarinavus, galima užpjaustyti svogūno griežinėlių.

Juozas žuvies nešaldo, nes šaldiklyje pabuvusi žuvis praranda skonį, tačiau ir nepardavinėja, nes, anot žvejo, hobis neparsiduoda, bet dalinasi su draugais.

Sėkmė žvejyboje – permaininga tarsi loterija: vieną dieną pagauni daug, kitą – laimikio net katinui neužtenka. Gal radinys iš Baltarusijos Juozui bus tarsi talismanas, atnešiantis sėkmę žvejyboje?

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close