Labirintai. Nenuostabu, jog naujojo JAV prezidento žodžiai „pirmiausia Amerika“ ir reiškė, kad JAV – ne donoras, o lyderis.

Pasaulio ekonomistai ir politikai su nerimu žvelgia į tai, kas šiuo metu vyksta politinėje, karinėje bei ekonominėje pasaulio padangėje. Tiesą pasakius, žvalgosi ne šiaip sau po plačią padangę, bet žiūri būtent į tą padangę, kuri kaip nors susijusi su Amerika.

 

Taip. Žodis „Amerika“ jau kelis šimtmečius skamba išdidžiai. Pirmiausia dėl apskritai jos atradimo, paskui dėl neribotų galimybių išsipildymo, vėliau dėl karinės galios, kuria sugebėjo atremti savo tėvynainius Europoje. Baigiantis antram tūkstantmečiui Amerika vėl išgarsėjo savo karine galybe. Rytuose įprasta sakyti, jog Antrąjį pasaulinį karą laimėjo Rusija, o Vakaruose lengvai verčiasi liežuvis sakant, kad jį laimėjo Amerika. Suprantama, šioje vietoje šio to trūksta… Tik keliasdešimties valstybių, kurios taip pat kovojo Antrajame pasauliniame kare, ir dar keleto valstybių, kurios ir yra tikroji Amerika, o ne Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV).

 

Ir iš tikrųjų, nieko keisto, kad sakant žodį „Amerika“ viskas suabsoliutinama iki vienos valstybės. Deja, istorija jau įrodė, kad ne kiekybė, o kokybė lemia valstybės galybę. Net ir nediskriminuojant sunku būtų pasakyti, kad viso Afrikos žemyno čiabuviai savo gausiomis, sunkiai suskaičiuojamomis žmonių masėmis yra galingesni už vieną valstybę – JAV. Reikia pripažinti, jog pagal Europos politikos ir verslo modelius, Afrikos žemynas apskritai mažai kam rūpi. Bet JAV rūpi. Laiku protingai išplėtota JAV karinė galia jai suteikė pasaulio lyderio statusą. Tai neturėtų stebinti. Kol Europos šalys drauge su Azijos šalimis, vieni su kitais ir tarpusavyje, „pramogavo“ kraugeriškomis skerdynėmis, JAV už neperskrendamo ir sunkiai perplaukiamo Atlanto saugiai brendo ir tobulėjo tarsi rūsyje paslėptas raugintų agurkų stiklainis. Tad nenuostabu, kad XXI amžiuje JAV yra ta pati, didžiausią įtaką pasaulinėse rinkose turinti lyderė.

 

Nenuostabu ir tai, kad pasikeitus paprasčiausiam vienam, mirtingam žmogui – JAV prezidentui, keičiasi ir pasaulis.

 

Žinoma, žiūrint iš plačiosios, žiniasklaidos nušviečiamos pusės, šis pasikeitimas atrodo tarsi chaosas. Turbūt ne vienas yra pagalvojęs, jog prie galingiausios valstybės vairo stojo pusprotis, kuris nusprendė pažaisti „prezidentą“. Ir kodėl jam nežaisti, jei jis – vienas iš turtingiausių pasaulio žmonių. Deja, daug kam kyla ir tokia mintis: „Nesigaus – grįš į savo verslą ir toliau ramiai gyvens panardinęs pasaulį į chaosą“. Visgi tai nėra žaidimas.

 

Tapęs JAV prezidentu Donaldas Trumpas ištarė gana populistinius žodžius: „ …it’s going to be only America first, America first“ („ …nuo šiol bus tik Amerika pirmiausia, Amerika pirmiausia). Šie žodžiai dažnai kartojami kalbant apie JAV prezidento ir apskritai pačios JAV nusisukimą nuo sąjungininkų ir draugų. Tačiau ar jie tikrai reiškia, kad JAV nebepripažins kitų valstybių?

 

Šioje vietoje reikėtų pažvelgti į D. Trumpo asmeninį gyvenimą. O jis yra puikiai žinomas. D. Trumpas – verslininkas. Verslininkas, kuriam atiduota į rankas visa valstybė. Negana to, atiduota valstybė, kurioje jis sukūrė, vystė ir kurioje klesti jo verslas. Kas norėtų sužlugdyti savo verslą kartu su visa valstybe? Ir kas norėtų, kad jo uždirbtus pinigus taškytų visokie prašalaičiai?

 

Nors Jungtinių Amerikos Valstijų nebūtų be pasaulinės ekonomikos, nereikia net abejoti, kad JAV nebūtų ir esant jai nepalankiai ekonomikai. Todėl nekeista, jog D. Trumpas nutraukinėja visas sutartis, aiškiai pabrėždamas, kad jos nenaudingos Jungtinėms Amerikos Valstijoms. Iš tikrųjų, kuri valstybė norėtų duoti kitiems užsidirbti daugiau, pati patirdamas nuostolius arba negaudama didesnių pajamų? Nenuostabu, jog naujojo JAV prezidento žodžiai „pirmiausia Amerika“ ir reiškė, kad JAV – ne donoras, o lyderis. Todėl norintys ir toliau su ja bendradarbiauti turės ne tik imti, bet ir duoti.

 

Ir šioje vietoje nėra nieko keisto. Kuris verslas nori bendradarbiauti su kompanijomis, jei jos nuolat patiria nepriteklių, vėluoja atsiskaityti ir dar prašo milžiniškų nuolaidų? Kiekviena įmonė nori bendrauti su klestinčiomis įmonėmis, kurios suteiktų daugiau galimybių užsidirbti. Tuo tarpu tos įmonės, kurios dėl netinkamų investicijų ar prastų geografinių arba ekonominių sąlygų buksuoja, suprantama, naudos, bent jau ryškios, neatneš. O kiekviena valstybė irgi sąlyginai yra įmonė su savo politika ir ekonomika.

 

Kodėl D. Trumpas dažnai paskleidžia abejonių dėl visą Europą saugojančios NATO karinio bloko bendros gynybos sutarties? Jis siunčia aiškią žinią – už mūsų saugumą atsako ne tik JAV, bet ir mes patys.

Toliau skaitykite čia: http://www.naujasisgelupis.lt/?p=38287

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close