Ar lengva išsinuomoti butą Prienuose?

Ką daryti, jei neturite kur gyventi? Atsakymas paprastas – išsinuomokite butą. Užduotis, atrodo, nesunki – juk visur skelbiama, kad lietuviai masiškai važiuoja iš Lietuvos ten, kur pinigai auga ant medžių, bet butų neparduoda – pasilieka „atsarginį variantą“, jei tie medžiai nudžiūtų… Bet pabandžius Prienuose išsinuomoti butą, paaiškėjo, kad užduotis – labai sunki, nes dalies tuščių butų savininkai nenuomoja.

Skelbimų su pasiūlymais beveik nėra

Mūsų laikraštyje nuolat mirga skelbimai, kad norima išsinuomoti butą ar bent kambarį, tačiau apie ilgalaikei nuomai siūlomą butą skelbiama retai.

Sakoma, kad internetas – visagalis. Deja, šiuo atveju – toli gražu ne. Populiariausiose ir ne tokiose populiariose svetainėse, kuriose skelbiama apie nuomojamus butus, įvedusi nuorodą „Prienų rajono savivaldybė“, radau tik du galiojančius skelbimus, kuriuose buvo siūlomas tas pats butas. Skelbimų apie ieškančius būsto nuomai buvo nemažai.

Paskambinus nurodytu numeriu, kuriame nuomai už 100 eurų per mėnesį siūlomas dviejų kambarių butas Stadiono gatvėje, nenustebino šeimininko atsakymas, kad butas jau išnuomotas. Jo teigimu, vos pasirodžius skelbimams sulaukė labai daug skambučių. Išnuomavo pažįstamiems, sandorį įteisino pas notarą, nes, anot savininko: „Maža, kas gali atsitikti“. Jis yra girdėjęs, kad kartais nuomininkai nemoka mokesčių, butą nuniokoja ir „nieko tu jiems nepadarysi“. Šeima ateityje butą ketina parduoti, nes persikėlė gyventi į namą, bet kol kas neskuba – tikisi, kad butai Prienuose pabrangs. Pasak buto šeimininko, iš butų nuomos biznio Prienuose nepadarysi, bet būsimam remontui nors po truputį kaupti reikia.

„Naujoje Gėlupio“ laikraštyje buvo skelbiama apie parduodamą dviejų kambarių butą su prierašu „galima nuoma“. Paskambinus nurodytu telefono numeriu, buto savininkas prisipažino, kad buto nuomoti nenori, bet, užsimindamas apie nuomą, tikisi didesnio susidomėjimo. Jo teigimu, butą parduotų labai palankiomis sąlygomis – iš karto norėtų tik dalies pinigų, o kitų sutiktų palaukti. Anot pardavėjo, turėtų būti patrauklu mokėti pinigus dalimis ir po kurio laiko jau turėti nuosavą būstą.

Butus suranda per pažįstamus

Ar lengva išsinuomoti butą klausinėjau ir besiskelbiančiųjų, kad ieško.

Jauna moteris su paaugliu sūnumi ieškanti nedidelio ir pigaus buto sakė, kad daugiau nei per savaitę sulaukė tik dviejų pasiūlymų. Pirmasis – dviejų kambarių butas su daliniais patogumais ir kūrenamas malkomis netiko dėl to, kad šeimininkė paprašė sumokėti už pusę metų į priekį. Moters teigimu, ji negali iš karto sumokėti 600 eurų, todėl pasiūlymo teko atsisakyti. Antrojo buto ji dar neapžiūrėjo – su šeimininkais susitiks tik po kelių dienų.

Dirbanti mergina, ieškojusi kambario nuomai, sakė, kad įdėjusi skelbimą į laikraštį nesulaukė nė vieno pasiūlymo, tačiau būstą pavyko rasti per pažįstamus.

Trijų asmenų šeima, nuomojanti vieno kambario butą Stadiono gatvėje, norėtų persikelti į didesnį, tačiau jau ilgokai nieko neranda: į skelbimus niekas neatsiliepia, pasiūlymų nesulaukia ir iš pažįstamų. Butą, kuriame dabar gyvena, daugiau nei prieš metus išsinuomojo per pažįstamus. Per mėnesį moka 40 eurų nuomos ir susimoka komunalinius mokesčius. Buto ieškanti moteris pasakojo, kad ji žino ne vieną tuščią butą, kurių savininkai, baimindamiesi, kad butą nuomininkai nuniokos ar pabėgs palikę dideles skolas, jų nenuomoja. Ji tikisi, kad jų šeimai vis tiek per pažįstamus pavyks susirasti erdvesnį būstą.

Pagrindinė priežastis – nuomojamų būstų trūkumas

UAB „Turto brokeris“ direktorės Rasos Jolantos Kavaliauskienės manymu, priežastis, kodėl Prienuose sunku išsinuomoti būstą yra paprasta – tiesiog trūksta nuomojamų butų ar namų. Pastaraisiais metais paklausa smarkiai išaugo, o tai lėmė ir naujų darbo vietų atsiradimas Birštone, ir tai, kad vis daugiau žmonių iš Kauno gyventi kraustosi į mažesnius miestus ir, kol įsigyja nuosavą būstą, yra priversti nuomoti. R. J. Kavaliauskienė įsitikinusi, kad ši paklausa ir toliau sparčiai didės, ypač jei Prienuose ar arti jų bus sukurta naujų darbo vietų.

„Skambina daug žmonių, prašydami, kad padėtume Prienuose ar Birštone išsinuomoti butą, bet neturime ką pasiūlyti“, – pasakojo brokerė.

Kaune 2 kambarių butas, priklausomai nuo to, kiek į jį investuota, kurioje miesto dalyje yra, nuomojamas už 200–300 eurų per mėnesį. Įprastai paliekamas mažiausiai dviejų mėnesių nuomos dydžio depozitas ir sumokama nors už mėnesį į priekį.

Nenorą Prienuose nuomoti butus rodo vieno buto savininko paskaičiavimas: „Prienuose už 2 kambarių buto nuomą galima gauti 100–150 eurų per mėnesį, prieš keletą metų depozito iš viso niekas nesutiko mokėti, dabar jau galima „išlaužti“ 300 eurų. Bet tokia suma nepadengtų nuostolių, jei nuomininkas nesumokėtų mokesčių, sugadintų, sulaužytų ką nors. O juk girdime, kad atsitinka ir taip, jog nuomininkus būna sunku išprašyti lauk“.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close