Kaip nesusirgti per maistą plintančiomis infekcinėmis ligomis

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Kauno departamento Prienų skyriaus specialistai primena, kad šiltuoju metų laiku, ypatingai karštomis dienomis, didėja tikimybė užsikrėsti per maistą plintančiomis infekcijomis.

Infekcines ligas gali sukelti daug patogeninių mikroorganizmų (virusai, parazitai, pirmuonys, bakterijos). Vasaros sezono metu dažniausiai užsikrečiama bakterinėmis žarnyno infekcijomis, tokiomis kaip salmoneliozė, kampilobakteriozė, nepatikslintos kilmės bakterinės žarnyno infekcijos. Taip pat padaugėja ir apsinuodijimų maistu. Dažniausia ligų priežastis – mikroorganizmais užteršti maisto produktai, asmens higienos bei maisto ruošimo taisyklių nesilaikymas bei laikymo sąlygų pažeidimai.

Per 5 šių metų mėnesius Prienų rajone ir Birštono savivaldybėje jau užregistruotos 24 bakterinės kilmės žarnyno infekcinės ligos.

Siekiant išvengti žarnyno užkrečiamųjų ligų, rekomenduojama:

1. Maisto gamybai vartoti tik labai gerai termiškai paruoštus mėsos, ypač vištienos produktus bei vartoti tik kokybišką vandenį.

2. Mėsą, kiaušinius laikyti šaldytuve atskirai nuo kito maisto.

3. Po sąlyčio su žalia mėsa ir tarp atskirų maisto ruošimo etapų kruopščiai plauti rankas, kitus paviršius ir virtuvės įrankius, kurie turėjo sąlytį su žalia mėsa.

4. Vengti nepasterizuoto arba nevirinto pieno ir jo produktų.

5. Kruopščiai plauti vaisius ir daržoves. Kopūstų, gūžinių salotų viršutinius lapus geriau nuimti.

6. Greitai gendančius maisto produktus (mėsą, pieną, žuvį ir jų produktus) pirkti tik iš šaldymo įrenginių prekybos įmonėse, prekybos centruose arba iš patikimų tiekėjų. Perkant maisto produktus būtina pasižiūrėti į tinkamumo vartoti terminą, ar jis nepasibaigęs. Nupirkti greitai gendantys produktai turi pasiekti namus kaip galima greičiau, rekomenduojama gabenimui naudoti šaltkrepšius.

7. Pyragaičius, tortus, varškės kremus, pasterizuotą pieną ir jo produktus laikyti iki +6°C temperatūroje, maltą mėsą ir jos pusgaminius iki +2°C, kiaušinius, atšaldytą paukštieną ir jos pusgaminius, – iki +4°C, šviežią atšaldytą mėsą – iki +7°C.

8. Ruošiantis iškylai į gamtą, apsirūpinti negreitai gendančiais maisto produktais (geriausiai tinka šaltai rūkyti gaminiai, vaisiai, daržovės), nelaikyti maisto tiesioginiuose saulės spinduliuose, mėsą ant laužo gerai iškepti. Taip pat labai svarbu pasirūpinti kokybišku vandeniu, negalima vartoti nežinomų šaltinių (ypač atvirų telkinių) vandens. Tokio vandens nerekomenduojama naudoti ir vaisiams ar daržovėms plauti.

Labai svarbu nepamiršti rankų higienos – plauti šiltu vandeniu su muilu, iškylų metu, kelionėse galima naudoti drėgnas higienines servetėles.

Dažnai suaugusiems, kitų sveikatos problemų neturintiems asmenims žarnyno infekcinės ligos požymiai po kelių dienų praeina savaime. Rimtai suklusti ir kreiptis gydytojų pagalbos būtina, jeigu kūno temperatūra didesnė nei 38°C; viduriuojama su krauju; dažnai ir gausiai vemiama bei viduriuojama; atsirado tokie kūno skysčių praradimo požymiai kaip sausumas burnoje, sumažėjęs šlapimo kiekis, galvos svaigimas; ligos požymiai tęsiasi ilgiau nei 3 dienas.

 

Kauno departamento Prienų skyriaus informacija

 

 

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close