Dumplūnė (dumplainis) nėra retas augalas Lietuvoje, tačiau valgomojo dumplainio mūsų soduose reikėtų paieškoti. Nuo dekoratyvinio jis skiriasi tuo, kad subrendęs neparausta. Išvaizda vaisius primena mažą geltoną pomidorą, skonis – gan pikantiškas, kai kam atrodo gaivus, kai kam panašus į pomidoro su ananaso prieskoniu.

Visiems dumplainiams būdinga savybė yra vaisius – uoga (2–5 cm skersmens) apvalkale. Iš čia kilęs ir pavadinimas, graikiškai reiškiantis pūslę.

Vaisiai paprastaipradeda nokti ir subręsta liepos mėnesį, noksta iki rugsėjo. Ant krūmelio vienu metu būna ir žiedų, ir vaisių. Vaisiaus svoris, priklausomai nuo rūšies ir veislės, svyruoja nuo 1 iki 60 g. Vaisiuje daug mažyčių suspaustų sėklų – net iki 100 ir daugiau. Dumplūnių valgomi ne tik vaisiai, bet maistui galima vartoti ir ūglius bei pernokusių vaisių sėklas. o liaudies medicinoje itin vertinamos dumplūnės šaknys.

Šaknys – puikus tonikas esant pasunkėjusiam kvėpavimui, kosuliui, sumažėjusiam raumenų tonusui, nervų išsekimui, pervargimui, nuovargiui ir stresui. Šaknų milteliai vartojami ir gydant nevaisingumą bei impotenciją, sergant onkologinėmis ir kitomis sunkiomis ligomis.

Dumplūnės skatina audinių regeneraciją ir lėtina senėjimo procesą, naudingos sergantiesiems podagra, reumatu, sutrikus skrandžio ar kepenų veiklai, pasižymi šlapimą skatinančiu poveikiu, priešuždegiminėmis ir skausmą slopinančiomis savybėmis. Vaisiai tinkami dietinei mitybai, suriša ir šalina iš organizmo sunkiuosius metalus, radionuklidus, perteklinį cholesterolį, padeda viduriuojant.

Valgomosios dumplūnės vaisių dedama į sriubas, salotas, iš jų gaminami konservai su morkomis pomidorų padaže, verdama uogienė su citrina, vaisiai džiovinami, marinuojami ir raugiami, norint išgauti pikantiškesnių skonių, dedami į raugiamus kopūstus. Prieš gaminimą ar konservavimą dumplūnės vaisiai minutę palaikomi karštame vandenyje, kad lengviau nusivalytų juos gaubiantis lipnus apvalkalas.

Cukrintiniai  

Vienodo dydžio paruoštus dumplainius subadome mediniu pagaliuku ir suberiame į verdantį sirupą (1 kg uogų imame 1,2 kg cukraus ir 1 stiklinę vandens). Verdame 5 min., nukėlę laikome 8 val., taip kartojame 5 kartus. Po to nuvarviname, apdžioviname ir apibarstę cukraus pudra laikome kartoninėje dėžutėje.  

 

Rauginti dumplainiai

Paruošti nunokę dumplainiai sudedami į sterilizuotus stiklainius ir užpilami sūrymu (1 l vandens – 35 g cukraus, 10 g druskos). Prispausti apie savaitę laikomi kambario temperatūroje. Jei paragavus sūrymą jis bus rūgštus, vadinasi, rūgsta gerai, tokius galima uždaryti polietileniniais dangteliais ir laikyti šaldytuve arba vėsiame rūsyje. Po mėnesio dumplainius galima valgyti. Dumplainių galima dėti į raugiamus kopūstus.

 

Obuolių ir dumplainių pyragas

Įdarui reikės: kilogramo saldžių obuolių, 4 valg. šaukštų džiovintų spanguolių, 4 valg. šaukštų apelsinų sulčių, 100 g dumplainių uogų, 1 valg. šaukšto cukraus.

Tešlai: 125 g miltų, 100 g sviesto, 50 g cukraus, 50 g avižinių dribsnių, 50 g lazdyno riešutų, vieno apelsino žievelės, 1 valg. šaukšto vandens.

Nuluptus ir supjaustytus obuolius dėkite į puodą, berkite spanguoles, supilkite apelsinų sultis. Virkite, kol obuoliai suminkštės. Tuomet suberkite cukrų ir dumplainius, išmaišykite. Masę supilkite į kepimo skardą.

Į miltus sumeskite gabaliukais supjaustytą atvėsintą sviestą. Minkykite pirštais, kol nebeliks atskirų sviesto gabaliukų. Tuomet supilkite likusius ingredientus ir išmaišykite rankomis. Masė turi būti labai tiršta, šokanti į gabalus. Ją paskirstykite ant kepimo inde sudėtų obuolių. Kepkite 200 laipsnių temperatūroje, kol viršus gražiai paruduos.

 

Dumplainių salotos su avietėmis

Reikės: 100 g įvairių salotų mišinio, 20 g vyšninių pomidorų, 1 valg. šaukšto kedro riešutų, 20 g aviečių, 30 g kietojo sūrio, 50 g jaunų žirnių ankščių, 2 valg. šaukštų graikinių riešutų aliejaus, 1 valg. šaukšto citrinos sulčių, 1 arbatinio šaukštelio medaus, žiupsnelio druskos, pipirų.

Per pusę perpjaukite mažuosius pomidorus, žirnelių ankštis, dumplainius ir viską sudėkite ant salotų mišinio. Ant viršaus sudėkite avietes bei plonomis riekelėmis supjaustytą kietąjį sūrį, pabarstykite pakepintais kedro riešutais.

Užpilui sumaišykite aliejų su citrinos sultimis, skystu medumi, druska, pipirais ir pašlakstykite salotas.

 

Dumplainių pagardas (čatnis)

Reikės: 1 kg dumplainių, 250 g. cukraus, 250 g. svogūnų, 100 ml obuolių acto, kardamono.

Puode sumaišykite pjaustytus dmplainius, svogūnus, suberkite cukrų, actą ir kardamoną. Kai užvirs, virkite ant mažos ugnies dar apie 2 val., kol pagardas taps tirštas ir vientisas.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close