Pavasaris prasideda „Ievų daina“

 Po užsitęsusios žiemos Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje balandžio 11 d. suskambo „Ievų daina“, pranešdama, kad atėjo pavasaris. Tądien susirinko gausus būrys „Ievų dainos“ autoriaus kraštiečio Gintauto Dabrišiaus poezijos gerbėjų, jaunystės draugų, kolegų.

Visiems buvo smalsu susipažinti su devintąja poeto knyga. Juolab, kad  ši  atėjo pas skaitytoją labai keistai – po trisdešimt šešerių metų. Tai tarsi grįžimas į pradžią. Taip knygą pradėdama vakarą pristatė Prienų krašto kūrėjų klubo „Gabija“ vadovė Rasa Zdanevičienė. Ji pasidžiaugė, kad poetas sutiko skaitytojams parodyti jaunystėje ranka parašytą eilėraščių apie meilę rinkinį. Rankraštis, kurį poetas buvo paskyręs jaunai mergaitei, daugiau kaip trisdešimt metų buvo labai gerai paslėptas. Per tiek metų ir pats Gintautas buvo pamiršęs, kur jį paslėpė. Tik po ilgų ieškojimų ir, kaip pasakojo pats autorius, ne be mistinių gamtos jėgų įsikišimo rankraštis buvo surastas ir virto knyga.

Knygos pristatyme dalyvavusi Gintarė Bernotienė, humanitarinių mokslų daktarė, Lietuvių literatūros ir tautosakos instituto šiuolaikinės literatūros skyriaus mokslo darbuotoja, kuri recenzavo ne tik šią, bet ir kitas poeto Gintauto Dabrišiaus knygas, dalindamasi savo įspūdžiais apie naują knygą, atkreipė dėmesį į tai, kad joje sugulusios eilės paties poeto dar tada – jaunystėje – buvo skirtos Gėlių vaikams. Lietuvių poezijoje tokių kūrinių yra nedaug. Gintarė Bernotienė sakė, kad pradėjo skaityti, galvodama apie Gėlių vaikus, todėl tikėjosi knygoje rasti laisvą, neatsakingą meilę, tačiau rado švelnumą, kaimo doros jausmą. Tikėjosi anarchijos, o rado atsakingą, moralų požiūrį į moterį ir meilę. Kritikės teigimu, tai labai švelni knyga, kurioje 130 eilėraščių pasakoja dvejų metų meilės istoriją.

Knygos gimimo istoriją prisiminė ir lietuvių kalbos mokytoja Marija Vitkauskaitė. Ji pasakojo, kad jai buvo patikėti ranka parašyti eilėraščiai, kurie traukė savo nuoširdumu, iš jų sklido meilė ne tik mergaitei, bet ir gamtai, visam pasauliui.

Knygos pristatyme dalyvavo Vidmantas Kiaušas-Elmiškis, poetas, prozininkas, Lietuvos rašytojų sąjungos Kauno skyriaus pirmininkas. Senas poeto Gintauto Dabrišiaus bičiulis džiaugėsi nauja, taip įdomiai gimusia knyga. Vidmantas Kiaušas-Elmiškis apibūdino poetą kaip visur savą žmogų: Prienuose jis Prienų poetas, Kaune – Kauno, Vilniuje – Lietuvos.

Daug gražių žodžių poetui skyrė mokytoja Anarsija Adamonienė. Ji džiaugėsi, kad Prienų krašte išaugo du tokie saviti ir įdomūs poetai: Gintautas Dabrišius ir Donaldas Kajokas. Mokytoja išsakė viltį, kad kada nors šie poetai išleis bendrą knygą – dviejų kūrėjų dialogą.

Pats knygos autorius nebuvo labai iškalbus, bet istoriją apie pelėdą, kuri atskrido į kambarį ir padėjo rasti seniai paslėptą knygos rankraštį, papasakojo. Savo gerbėjams ir poezijos mylėtojams Gintautas Dabrišius sakė, kad nereikia galvoti, ieškoti prasmės skaitant jo eiles. „Imkite ir skaitykite, <…> garsas yra prasmė“, – sakė poetas.

Knygos pasveikinti atvyko Juozo Palionio labdaros ir paramos fondo, kuris finansavo knygos leidybą, atstovė Julija Palionienė, Prienų rajono savivaldybės kultūros jaunimo ir sporto skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis, Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos direktorė Daiva Čepeliauskienė, daug garbingų svečių.

 

Prienų Justino Marcinkevičiaus

viešosios bibliotekos informacija

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close