Europos Sąjungos parama Birštono miestui

 Finansų ministerijos inicijuotas renginys apie ES paramą Birštono savivaldybei kurorto vaikų lopšelyje-darželyje „Vyturėlis“ surengtas neatsitiktinai. Įgyvendinus ES 2007-2013 metų struktūrinės paramos programos projektą „Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ modernizavimas“ šis pastatas tapo jaukia ikimokykline įstaiga, o erdvioje salėje pakanka vietos ir mažiems, ir dideliems. Šio renginio metu susitikę ES projektų vykdytojai, naudos gavėjai ne tik apžvelgė ir įvertino kurorto aplinkos modernizavimą, panaudojant ES struktūrinių fondų lėšas, pristatė sėkmingus projektus, bet ir dalinosi patirtimi, kalbėjo apie sunkumus rengiant projektus, ateities planus.

           Sveikinimo žodį tarė ir apie ES struktūrinių fondų investicijas Lietuvoje papasakojo viešnia iš Vilniaus – ES struktūrinės paramos valdymo departamento veiksmų programos viešinimo skyriaus vedėja Akvilė Žirgulevičiūtė.

           Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasidžiaugė, kad Birštono savivaldybėje 2007-2013 m. laikotarpiu jau įgyvendinta 13 projektų, visoje savivaldybėje vykdomi 28. Taip pat baigti šeši turizmo plėtros projektai, kuriama aktyvaus poilsio infrastruktūra, renovuojami viešieji pastatai, atliekami susisiekimo infrastruktūros darbai. Toliau atnaujinama Birštono gimnazija, miesto gatvės. Merė sakė, kad renovuotas vaikų darželis-lopšelis „Vyturėlis“ tapo gražiausias visame krašte, o centrinį25 ha ploto miesto parką, kuriame įrengti sporto ir skulptūrų takai, pamėgo ir birštoniečiai, ir svečiai. Jau beveik baigtas renovuoti kurhauzas – vienintelis toks išlikęs medinės architektūros pastatas Lietuvoje. Tai bus dar vienas kultūros židinys kurorte. Iš ES paramos rekonstruotas ir šalia kurhauzo esantis pastatas, kuriame įsikūrė Birštono turizmo-informacijos centras (TIC). Ateities planai dideli ir gražūs. Tai dviračių, riedučių ir lygumų slidinėjimo trasų plėtimas, lynų kelias per Nemuną Birštono mieste, vasaros estrada su stogu, Vytauto parko atnaujinimas ir kt.

           Vaikų darželio-lopšelio direktorė Vitalija Adamonienė pristatė projektą „Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ modernizavimas“. Pakeitus langus, renovavus pastatą, vaikučiams ir darbuotojams buvo sukurta saugi ir jauki aplinka, užtikrinanti tinkamas sveikas, saugias ir atitinkančias higienos reikalavimus ugdymo(si) sąlygas. Beliko sutvarkyti aplinką. Tai padaryti projekte nebuvo numatyta.

           Birštono sporto centro direktorius Saulius Smailys savo pranešime „Ilgėjančios dviračių trasos su ES parama“ kalbėjo apie dviračių trasų plėtros projektą. Tai būtų apie5 kmdviračių takų, kurorto teritorijoje sujungiančių senąsias ir naująsias dviračių trasas į10 kmžiedą. Jį gyvendinus bus sudarytos prielaidos padidinti į kurortą atvykstančių turistų srautus ir plėtoti Birštono savivaldybės įmonių, teikiančių turistams reikalingas paslaugas, veiklą, kurti darbo vietas, tokiu būdu didinti įplaukas į savivaldybės ir valstybės biudžetą.

            Birštono verslo atstovas UAB ,,Birštono mineraliniai vandenys” komercijos direktorius Robertas Šnaras papasakojo apie projektą „Birštono mineralinių vandenų“ produktyvumo didinimas diegiant elektroninę verslo valdymo sistemą“. Įgyvendinus projektą buvo įdiegtos informacinės technologijos, verslo procesai perkelti į elektroninę terpę ir taip sudarytos palankios sąlygas įmonės darbo našumui ir eksportui didinti.

UAB „Birštono mineraliniai vandenys” – seniausia ir didžiausią patirtį turinti įmonė, užsiimanti mineralinio vandens gavyba ir jo išpilstymu į butelius. Šios veiklos tradicijas įmonė puoselėja nuo 1924 metų. Kitais metais įmonei sukaks 90 metų.

          Nesuklysime sakydami, kad Birštono kurortą išaugino du mineralinio vandens šaltiniai: „Vytautas” ir „Birutė”. Dabartiniu metu išgaunamas trijų rūšių natūralus mineralinis vanduo: „Vytautas”, „Birutė” ir „Akvilė”. Produkcija eksportuojama į Latviją, Estiją, Rusiją, Angliją, Airiją, JAV, Kiprą ir kitas šalis.

         Beje, anot merės, net Lietuvoje daug kas nežino, kad šie mineraliniai vandenys iš Birštono, tad būtų gražu, kad reklamuodama savo produkciją įmonė nurodytų ir kurorto vardą.

………..

Iš viso pagal 2007-2013 metų finansinę perspektyvą Lietuvai numatyta daugiau kaip 23 mlrd. Lt ES fondų lėšų. Šiuo metu įgyvendinamų arba jau įgyvendintų projektų skaičius viršija 6 700. Jiems sutartyse numatyta skirti daugiau kaip 21 mlrd. litų ES fondų lėšų. Tai sudaro beveik 91 proc. 2007-2013 m. programavimo laikotarpiui Lietuvai skirto finansavimo, iš kurio projektų vykdytojams išmokėta 15 mlrd. litų.

Onutė Valkauskienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close