Kai stinga spalvų gamtoje, jomis pražysta muzika

Balandžio 12 d. jau dešimtąjį kartą pavasarėjantis Prienų miestas sukvietė įdomiausius, talentingiausius jaunuosius atlikėjus iš tolimesnių ir artimesnių Lietuvos miestų bei miestelių į tradicinį Prienų meno mokyklos ir Prienų švietimo centro organizuojamą festivalį „Pavasario spalvos“. Į kultūros ir laisvalaikio centrą susirinko ne tik miestelėnai, bet ir festivalio dalyvių palaikyti atvykę draugai ir artimieji.

 

Užaugo visa mokinių karta

Lygiai prieš dešimtmetį mažoje Prienų meno mokyklos salėje vykusiame pirmajame festivalyje „Pavasario spalvos – 2003“ dalyvavo Birštono, Veiverių Antano Kučingio, Jiezno ir Prienų meno ir muzikos mokyklų jaunieji atlikėjai. Jų uždavinys buvo sukurti muzikinių spalvų vaivorykštę, nes pavasaris spalvomis tuo metu dar nelepino. Taip gimė kasmetinis renginys. Pirmuosiuose trijuose „Pavasario spalvų“ festivaliuose buvo organizuoti ir seminarai mokytojams. Vėliau dėl išaugusio dalyvių skaičiaus seminarų atsisakyta, o2007 m. 5-asis festivalis dėl vietos stokos persikėlė į Prienų kultūros ir laisvalaikio centrą.

Prieš šešerius metus prasidėjo glaudus bendradarbiavimas su kultūros centro darbuotojais. „Pavasario spalvų“ festivaliai tapo spalvingais koncertais, kuriuose skambėjo įvairių žanrų muzika, atliekama pačiais įvairiausiais instrumentais, sceną puošė puikios dailininkų sukurtos scenografijos, apšvietimas. Kiekvienam koncertui spalvų ieškota augaluose, aplinkoje, dailininkų darbuose ir kitur. Apie festivalius gandas paplito plačiau ir 2009 m. į svečius atvyko Alytaus ir Marijampolės muzikos mokyklų bei Garliavos meno mokyklos muzikantai. Tai buvo pirmasis respublikinis festivalis, kuriame dalyvavo 7 meno mokyklos. Organizuojant respublikinius festivalius, pagalbos sulaukta iš Prienų švietimo centro, kuris tapo Meno mokyklos partneriu.

Daugiausia dalyvių sulaukęs renginys per visą dešimtmetį –2010 m. vykęs 8-asis „Pavasario spalvų“ festivalinis koncertas, skirtas Prienų meno mokyklos 45-mečiui. Šiame renginyje ne tik ieškota naujų spalvų, bet ir prisiminta mokyklos istorija, buvusieji mokiniai, mokytojai. Palaipsniui renginiai įgaudavo vis naujų spalvų. Festivalyje dalyvavo Vilkaviškio vyskupijos kurijos katalikiško centro meno mokyklos jaunieji atlikėjai, Kauno Aleksandro Kačanausko muzikos mokyklos mokiniai. Paskutiniame,2011 m. vykusiame festivalyje klausytojus savo pasirodymu pradžiugino „Ąžuolo“ pagrindinės mokyklos dramos studija „Giliukas“, paruošusi „Pasakas telefonu“. Šiais metais festivalio naujiena tapo šokio studija „GS“.

 

Kūrė muzikinę vaivorykštę

Jubiliejiniam festivaliui „Pavasario spalvos“ organizatoriai pasirinko 7 vaivorykštės spalvas, simbolizuojančias lietuvių tautosakoje apibūdinamą vaivorykštę: dermės juosta, malonės juosta, linksmynė. Visi šie žodžiai puikiai tiko festivalio nuotaikai, kuri atspindi visą vaivorykštę muzikos instrumentų ir garsų – nuo akordeono, fortepijono, kanklių iki klarneto, gitaros, fleitos ir smuiko, nuo solo grojimo ir dainavimo iki ansamblių, orkestrų ir šokio kolektyvų.

Prienų meno mokyklos kolektyvas ir festivalio vedėjos vyr. mokytoja Ilona Vasiliauskienė, mokinės Gabrielė Černiauskaitė ir Gedvilė Bendaravičiūtė džiaugėsi ištikimais draugais, kurie dalinosi scena 10 metų ir šiemet atvyko kartu kurti muzikinę vaivorykštę. Tai Veiverių A. Kučingio meno mokykla, Jiezno muzikos mokykla, Prienų „GS“ šokių studija, kaimynai iš Garliavos, Alytaus, Marijampolės, iš tolėliau atvykę elektrėniškiai.

Juos sveikino Prienų rajono savivaldybės švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas. Nors šiais metais tikrasis pavasaris šykšti spalvų, muzikantams jis linkėjo pasinaudoti suteikta galimybe muzikinėmis spalvomis nuspalvinti gamtą ir sceną. O žiūrovams palinkėjo geros nuotaikos bei daug džiugų emocijų.

Visos programos metu jaunuosius atlikėjus žiūrovai palaikė karštais aplodismentais. Į sceną daugiau nei 30 kartų kilo muzikantai, šokėjai ir dainininkai, dovanoję ne tik daugybę gražių kūrinių, bet ir suteikę daug puikių emocijų ir dvasinio pasitenkinimo.

Nuskambėjus paskutiniam 10-ojo „Pavasario spalvų“ festivalio kūriniui, Prienų meno mokyklos direktorė Rasa Staliūnienė padėkojo visiems dalyviams, kolektyvų vadovams, Prienų rajono savivaldybei, Prienų kultūros centrui, švietimo skyriui, švietimo centrui už kartu sukurtą spalvingą ir nuotaikingą pavasarinę muzikinę šventę. Direktorė pasidžiaugė, kad organizuojant festivalį daug ir nuoširdžiai dirbo gausus būrys Prienų meno mokyklos pedagogų: Vitalija Aukštakalnienė, Aušra Jaskutėlienė, Danguolė Kolpakovienė, Elvyra Krikščiūnienė, Laura Bačiliūnienė, Judita Valečkienė, Virginija Galinienė, Audronė Žiobakienė, Tamara Speteliūnienė, Oksana Kovalenko, Daiva Radzevičienė, Justas Paliušis,Tadas Petkevičius-Grajauskas, Renata Alaveckienė, Reda Černiauskienė, Ilona Vasiliauskienė, Lina Bendoraitienė, Snieguolė Sinkevičienė, Vladas Tranelis.

Festivalio organizatoriams ir meno vadovams buvo įteikti Prienų rajono savivaldybės švietimo skyriaus padėkos raštai, mokiniams – švietimo centro ir Prienų meno mokyklos padėkos bei saldieji prizai.

Pažymėtina, jog festivalis „Pavasario spalvos“ yra labai laukiamas mokytojų ir mokinių, nes tai – jų asmeninis įsivertinimas, bendro darbo įvertinimas ir, kuo abejoti negalima, nuoširdi dovana žiūrovams. Nepaisant to, kad jis tęsėsi tris valandas, žiūrovai liko patenkinti, o svečiai išvyko dėkodami už nuostabią, puikiai organizuotą šventę, pažadėdami atvykti ir kitais metais.

Roma Sinkevičiūtė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close