21-asis poezijos pavasaris Birštone

Vienas gražiausių pavasario renginių Lietuvoje yra Poezijos pavasaris. Šis tarptautinis poezijos festivalis rengiamas nuo 1965 metų, jį organizuoja Lietuvos rašytojų sąjunga ir Rašytojų klubas. Lietuvoje šiemet jis buvo 53-iasis, o Birštone – 21-asis.

Tikriausiai puikus oras ir mūsų kurorto grožis sukvietė čia didelį būrį kūrėjų – rašytojų, poetų, muzikantų. Poezijos šventėje Birštone dalyvavo žinomas rašytojas Gasparas Aleksa, rašytoja Laura Sintija Černiauskaitė, poetė Nijolė Daujotytė, kultūros ir meno premijos laureatas, filosofas Vytautas Rubavičius, poetas, kritikas Rimvydas Stankevičius, poetas, žurnalistas Aivaras Veiknys, poetė Violeta Šoblinskaitė, muzikantas, bardas, rašytojas Alvydas Jegelevičius ir poetas Gintautas Dabrišius.

Renginio pradžioje N. Daujotytė Birštono viešosios bibliotekos direktorei Alinai Jaskūnienei įteikė kelis egzempliorius šiemetinio „Poezijos pavasaris 2018“ almanacho egzempliorių.

Į susitikimą su birštoniečiais ir miesto svečiais atvykę meno pasaulio žmonės džiaugėsi ir gyrė mūsų kurortą, tokį gražų, švarų, jaukų, mielą, ir lygino jį su Šveicarija… Be to, svečiai pridūrė, kad Birštonas pilnas poezijos ištisus metus: „Kai atvažiuoji čia, atrodo, metų našta nukrenta. Čia tokia ypatinga tyla. Tai dieviška, tikra poezija.“

Atvykusius į šventę poetus ir rašytojus pristatė Nijolė Daujotytė, po jos į žiūrovus kreipėsi žinomas muzikantas, bardas Alvydas Jegelevičius. Jis skaitė eiles apie metų mėnesius, apie kiekvieno jų grožį ir savitumą, o vakaro nuotaiką nuspalvino muzikiniais kūriniais.

Poetai skaitė ne tik savo eiles, bet ir žinomų, visų gerbiamų poetų, tokių kaip Salomėja Nėris, Justinas Marcinkevičius, Maironis, kūrybą.

Ištraukas iš savo kūrinių skaitė rašytojas, prozininkas ir dramaturgas Gasparas Aleksa, viešėjęs Birštone ir praeitais metais, poezijos eiles pristatė S. L. Černiauskaitė, kuri labiau žinoma kaip prozininkė ir dramaturgė.

Ypač visus sudomino ir privertė susikaupti aktorės Dalios Jankauskaitės skaityti tekstai bei prisiminimai apie tremtinę Marytę Kontrimaitę ir jos parašytos eilės, Henriko Ragausko „Mergaitė bėga į mišką“, Janinos Degutytės „Anapus vilties“. D. Jankauskaitė prisiminė žinomus žmones: Just. Marcinkevičių, Nijolę Miliauskaitę, Joną Strielkūną…

Violeta Šoblinskaitė, prieš pradėdama skaityti savo eiles, iš pintinėlės dalijo susirinkusiesiems po „savo akmenį‘. Iš tikrųjų, kartais žmogui „norisi būti akmeniu, norisi būti žvirbliu jaunikliu, o kartais gera būti su šunimi. Kartais pasiutusiai gera pabūti su žmogumi…“

Šventinį ir jaukų „Poezijos pavasario“ renginį užbaigė N. Daujotaitė ištraukomis iš savo pirmosios poezijos knygelės „Vienmečiai augalai“.

Už nuoširdžią poezijos šventę Birštone svečiams dėkojo Birštono savivaldybės mero pavaduotojas Vytas Kederys ir Birštono viešosios bibliotekos direktorė A. Jaskūnienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close