Prienų rajono savivaldybės dabartis ir perspektyvos

Apie Prienų rajono savivaldybės dabartį ir ateitį Prienų krašto vasaros šventės metu vykusioje konferencijoje kalbėjo meras Alvydas Vaicekauskas.

Naujausiais duomenimis, Prienų rajono savivaldybėje šiuo metu gyvena 26,5 tūkst. gyventojų (Prienų mieste – 8,6 tūkst.), 59,9 proc. iš jų – darbingo, 25,6 proc.- pensinio amžiaus, 14,5 proc. – vaikų iki 15 m. Ir, pasak mero, nors gyventojų skaičius savivaldybėje mažėja, tačiau pamažu daugėja iš užsienio grįžtančių žmonių.

Meras pasidžiaugė, kad nuo 2014 m. savivaldybėje renovuoti 32 daugiabučiai, pernai patvirtintas kvartalinės renovacijos planas, dviračių takas jau sujungė Prienus su Birštonu, planuojama dviračių takų plėtra Kęstučio g., Dvariuke ir Harmonizavimo parko link, bus rekonstruojamos Birutės, J. Vilutaičio-Keturakio, F. Martišiaus ir Revuonos gatvės Prienų mieste.

Per ateinančius penkerius metus Prienų mieste bus įgyvendinti keli projektai, smarkiai pakeisiantys miesto vaizdą.

Įgyvendinus projektą „Nemuno dešiniosios pakrantės kompleksiškas sutvarkymas pritaikant bendruomenės ir verslo poreikiams“ bus modernizuota viešoji erdvė (Estrada) ir sukurtas traukos centras su poilsio, laisvalaikio zonomis. Projekto vertė – 350 tūkst. eurų,projektas turi būti įgyvendintas iki 2023 m.

Projektas „Nemuno upės pakrantės ir Revuonos parko bei jo prieigų sutvarkymas ir pritaikymas bendruomenės ir verslo poreikiams“ jau pradėtas įgyvendinti – įvyko projekto idėjos konkursas, parengtas techninis projektas, perkami statybos rangos darbai.

Įgyvendinant šį projektą planuojama sutvarkyti Nemuno upės pakrantę, Revuonos parką ir jo prieigas, teritoriją prie Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio paminklo. Projekto vertė – daugiau nei 1 mln. eurų (iš jų ES lėšos – 861 620 Eur, savivaldybės biudžeto lėšos – 76 027 Eur, valstybės biudžeto lėšos – 76 025 Eur).

Projektas turi būti baigtas įgyvendinti 2023 m.

Iki 2019 m. pabaigos turi būti įgyvendintas projektas „Kompleksinis Prienų miesto viešųjų erdvių sutvarkymas, pritaikant jas bendruomenės ir verslo poreikiams“.

Projekto ( vertė – 2,33mln. eurų) tikslas – pagerinti gyvenimo ir aplinkos kokybę, skatinant gyventojų užimtumą sutvarkytose viešosiose laisvalaikio ir poilsio erdvėse Prienų mieste (prie tvenkinio ir Nemuno link).

Jau organizuotas projekto idėjos konkursas, parengtas techninis projektas, perkami statybos rangos darbai.

Iki šių metų pabaigos bus įgyvendintas projektas „Prienų miesto autobusų stoties ir aplinkinės teritorijos pritaikymas bendruomenės ir verslo poreikiams“.

Bus atlikta Prienų miesto autobusų stoties rekonstrukcija (esamo autobusų stoties pastato rekonstrukcija ir autobusų stoties aplinkinės teritorijos sutvarkymas). Projekto vertė – daugiau nei 288 tūkst. eurų.

Jau parengtas techninis projektas, nupirkti statybos rangos darbai.

Meras pasidžiaugė, kad 2016–2017 m. buvo atnaujintos Prienų KLC vidaus erdvės, didžioji salė, vyksta Prienų krašto muziejaus modernizavimas, bus sutvarkytos Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos prieigos.

Jau šiais metais prasidės baseino Prienų mieste statyba. Šis projektas, kurio vertė per 4,5 mln. eurų, įgyvendinamas pagal Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR Vyriausybės Valstybės investicijų programą.

Numatoma įrengti 25 m ilgio baseiną su 4 plaukimo takeliais, baseiną vaikams iki 6 metų, tribūnas žiūrovams, trijų tipų pirtis, sūkurinę vonią, persirengimo patalpas, dušus ir kitas patalpas.

Šiais metais bus baigta stadiono Prienuose (Birutės g.7) rekonstrukcija. Įgyvendinus projektą bus rekonstruotas Prienų mieste esantis stadionas, įrengtas lengvosios atletikos sektorius, sutvarkyta aplinkinė teritorija.

Projekto vertė – 1,24 mln. eurų, jis finansuojamas Valstybės investicijų programos lėšomis.

Meras priminė, kad pernai buvo baigtas restauruoti Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio paminklas Prienuose, antrą kartą dalyvauta parodoje „Adventur 2017, pirmą kartą organizuotas infoturas, kurio metu 44 gidai ir kelionių organizatoriai iš Lietuvos supažindinti su Prienų kraštu.

Prienų rajone taip pat įgyvendinama nemažai projektų: plečiama komunalinių atliekų tvarkymo infrastruktūra, Vėžionių kaime įrengta geriamojo vandens tiekimo sistema, plečiama socialinių paslaugų infrastruktūra Veiveriuose, prasidėjo Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro Skriaudžiuose, Stakliškių gimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriaus pastato bei Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro kapitaliniai remontai, atnaujinama Veiverių Tomo Žilinsko gimnazija, prasideda Prienų lopšelio-darželio „Saulutė“ ir Prienų meno mokyklos modernizavimas.

2019 m. planuojama įgyvendinti projektą „Prienų, Birštono ir Kaišiadorių r.
savivaldybes jungiančių turizmo trasų ir turizmo maršrutų informacinės infrastruktūros plėtra“. Įgyvendinant projektą bus suprojektuota ir įrengta ženklinimo infrastruktūra, skirta lankytinoms vietoms, esančioms Prienų, Birštono ir Kaišiadorių r. savivaldybes jungiančiame turizmo maršrute, žymėti.

Projekto vertė – daugiau nei 207 tūkst. eurų.

Mero teigimu, tikimasi, kad pavyks greitai sutvarkyti reikiamus dokumentus dėl Pociūnų aerodromo turto įteisinimo ir jau greitai šis išskirtinis Prienų rajono objektas sulauks daug lankytojų.

Meras A. Vaicekauskas pabrėžė, kad mes turime didžiulį turtą – Nemuną, kurio pakrantėmis nutiesti dviračių takai sujungs Prienus su kaimyninėmis Birštono, Alytaus miesto bei rajono savivaldybėmis, o pagražėjęs miestas paskatins iš užsienio grįžti jaunimą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close