Dešimtasis mėgėjų teatro festivalis „Šaltupis 2018“ atidarytas patrankos šūviais

Gegužės 26 d. Prienų bei Kauno kraštą vienijančioje Šaltupio sodyboje vyko jau dešimtasis mėgėjų teatro festivalis.

 

Jau dešimtmetį Tauragės, Kauno bei Prienų krašto mėgėjų teatro trupes sukviečiantis festivalis šiemet atidarytas taip pat teatrališkai – patrankos šūviais.

 

Nors šie šūviai pareikalavo ir saugumo, tačiau kareiviška disciplina ir griežtos taisyklės ne tik nesutrikdė čia nuolat plevenančios laisvės, bet dar labiau nudžiugino meno mėgėjus, gerbėjus ir kūrėjus.

 

Tradicinį festivalį netradiciškai pradėjo ir netradiciniai instrumentai. Tik dideliuose orkestruose sutinkamais fagotais festivalio svečius ir dalyvius su savo draugais nudžiugino Ramūnas Laukaitis.

 

Dešimtmečiu džiaugėsi ir šio festivalio siela bei vedėjas, skaudviliškis režisierius Sigitas Kancevyčius. Pasak jo, su šiuo festivalio užaugo ne tik jis, bet ir šio festivalio organizatorių, „Šaltupio“ sodybos savininkų Gintarės ir Raimundo Puišių sūnus.

 

Renginio šeimininkams dėkojo ir visi susirinkusieji, ir Prienų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė bei Tarybos narė Loreta Jakinevičienė.

 

Iškilmingai atidarius festivalį, į sceną su viduramžius menančiomis dekoracijomis bei apranga atskubėjo Prienų rajono mėgėjų teatro „Veidrodis“ trupė, nukėlusi žiūrovus į pačią Lietuvos valstybės aušrą – viduramžius. Scenoje atgijo Justino Marcinkevičiaus „Mindaugas“ (rež. Jonas Grabauskas).

 

Prienų krašto aktorius keitė Kauno kultūros centro „Tautos namai“ Kazio Binkio teatro komedija pagal Stasį Žemaitį „Jaunikis iš Kauno“ (rež. Rimantas Štaras).

 

Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro aktorių trupė „Šaltupio“ festivalio scenoje atgaivino linksmąją Vydūno „Piktąją gudrybę“ (rež. Angelė Jaruševičienė). Prie Vydūno metų paminėjimo prisijungė ir Skaudvilės bendruomenės teatras. Jis žiūrovus nudžiugino festivalio iniciatoriaus S. Kancevyčiaus režisuota literatūrine-publicistine kompozicija „Pietūs su Vydūnu“.

 

Na, o dar viena nenuilstanti festivalio siela režisierė Hana Šumilaitė į festivalį atvežė Voškonių teatro „Siena“ improvizaciją pagal Kazio Sajos „Mamutų medžioklė“.

 

Festivalis baigėsi šventine ir kartu valstybine gaida – kompozicija pagal Vydūną „Tautoj aš būsiu tavo kanklės“. Ją festivalio svečiams ir žiūrovams padovanojo Prienų rajono kultūros ir laisvalaikio centro Naujosios Ūtos mėgėjų teatras kartu su režisierėmis Alma Vaišniene ir Anele Lukjančiuk.

 

Festivalio metu visi susirinkusieji galėjo pasigrožėti Kauno taikomosios dailės mokyklos fotografijos specialybės mokinių retrospektyvine paroda. Fotografijos parodas į „Šaltupį“ nuolat atveža šios mokyklos dėstytojas, fotografas Robertas Misiukonis.

 

Gardžiomis vaišėmis kvepiantį bei puikios nuotaikos gaubiamą festivalį supo pažadai, kad jis gyvuos dar ilgus metus, ir linksmas pašmaikštavimas, jog šio festivalio tęstinumą R. Puišys turės įtvirtinti ir testamentu.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close