Birštonietes sudomino soroptimisčių klubo idėja

Gegužės 30-ąją Birštono savivaldybės patalpose vyko susitikimas-diskusija „Moterys – moterims. Pasaulio moterų balsas“ ir pirmoji pažintis su Tarptautine soroptimisčių federacija ir jos veikla.

Į Birštoną pristatyti šios organizacijos ir klubų veiklos atvyko Kauno ir Vilniaus atstovės.

Į susitikimą buvo kviečiamos moterys, norinčios dalintis laiku, išmintimi ir gerumu, jungtis prie judėjimo, kuriame atsiveria naujos erdvės pagalbai, džiaugsmui, lyderystei bei galimybė realizuoti save draugiškame moterų kolektyve.

Tiesa, į šį kvietimą atsiliepė nedaug moterų, bet paprastai taip ir būna – ateina pačios drąsiausios ir smalsiausios, nebijančios iššūkių. O paskui jas ateina ir daugiau. Dažnai pradžia būna sunki, bet gal tai ir gerai, nes renkasi tos, kurioms nesvetimi keliami tikslai, kurios turi noro ir motyvacijos padėti ir dalintis.

Kas yra soroptimistės ir kuo jos užsiima? Tarptautinė soroptimisčių a (TS) federacija yra savanoriška profesionalių moterų organizacija, kurios veikla skirta moterų bei mergaičių gyvenimo kokybei gerinti visame pasaulyje.
Vytauto Didžiojo universiteto Ekonomikos ir vadybos katedros profesorė Nijolė Petkevičiūtė kalbėdama apie soroptimisčių veiklą pasakojo, kuo pasaulyje užsiima moterys, kaip svarbu, kad ir Lietuvos moterys dalyvautų šiame judėjime.

TS buvo įkurta 1921 m. Oklande (Oakland), Kalifornijoje, JAV. Pats žodis soroptimist verčiamas iš lotynų kalbos žodžių „soror“ ir „optima“ reiškia „geriausia moterims“, o verčiant iš graikų kalbos – „geriausia sesuo“.
TS vizija – kartu kurti pasaulį, kuriame moterys ir merginos, pasiekę individualų ir kolektyvinį potencialą, realizuotų savo lūkesčius, turėtų lygiavertį balsą kurdamos stiprias ir darnias bendruomenes visame pasaulyje.
TS misija – soroptimistės inspiruoja veiksmus ir kuria galimybes, kurios keistų moterų ir mergaičių gyvenimą per globalų narių tinklą ir tarptautinę partnerystę.

Šiuo metu TS veikla planuojama pasitelkiant strateginius tikslus, o veiklos uždaviniai suformuluojami 2– 4 metams. Vienas iš tikslų – pagerinti moterų ir mergaičių gyvenimo kokybę bei padėtį visuomenėje per išsimokslinimą, naujų galimybių suteikimą bei užtikrinimą. Reikia priminti, kad Tarptautinis soroptimizmas yra kaip ir pasaulio ruporas, didinantis išsilavinimo bei lyderystės galimybes moterims ir mergaitėms.


TS (SI) organizacijos struktūra
TS sudaro keturios federacijos ir bendra TS valdyba. Su kai kuriomis išimtimis TS federacijos atitinka geografinius regionus:

Didžiosios Britanijos ir Airijos;

Europos ir Afrikos;

Amerikos ir Japonijos

Didžiojo vandenyno pietvakarių šalių (SISWP)

Keturios federacijos veikia pagal TS konstituciją, nors kiekviena federacija turi savo konstituciją ir poįstatyminius aktus (by-laws), kurie apima jų vidinę struktūrą, politiką ir procedūras.
Tarptautinė soroptimisčių organizacija visame pasaulyje jungia per 90 tūkst. narių 127 šalyse. Lietuvoje yra užregistruoti 9 klubai.

„Mūsų devizas – „Veik lokaliai, galvok globaliai“, – sakė pranešėja, primindama, kad pasauliniai soroptimisčių judėjimai veikia pagal 5 pagrindines programas.

Moterys bei merginos, vykdydamos ir įgyvendindamos projektus, aktyviai kovoja už žmogaus teises, už moters lygiavertę ir orią padėtį visuomenėje. Kiekvienos organizacijos soroptimistė gali dalyvauti bet kurio klubo susirinkime visame pasaulyje, bendrauti vienu metu su moterimis iš įvairių klubų, įvairių sričių, dalyvauti seminaruose ir konferencijose, gauti paramą ir lengvatų iš įvairių fondų.
N. Petkvičiūtė pažymėjo, kad visi dideli darbai pradedami nuo mažų – pasodinti gėles, medelius, rinkti šiukšles, aplankyti senelių namus ir surengti paprastą, žmogišką šventę… Visi dideli dalykai prasideda nuo mažų, gražių darbelių, tačiau… labai svarbus supratimas, komunikacija, bendradarbiavimas. „Be kitų supratimo ilgai gyventi negalima. O kai mus supranta, norisi bendradarbiauti“, – sakė pranešėja.

Violeta Žalgevičienė, Vilniaus universiteto MF Biomedicinos instituto Anatomijos histologijos ir antropologijos katedros profesorė pastebėjo, kad į soroptimisčių klubus ateina veiklios moterys, norinčios daryti gerus darbus, turinčios noro ir idėjų bei energijos, taip pat tos, kurios nori ir gali padėti kitoms. Be to, vyresnio amžiaus moterys turi daugiau laiko ir mažiau įsipareigojimų šeimai, o tos, kurios yra vienišos, tokia veikla užpildo gyvenimą ir suteikia jam naują prasmę.

V. Žalgevičienė pasakojo, kuo užsiima ir ką veikia Vilniaus senamiesčio soroptimistės, kokius gerus darbus pavyko padaryti, kur apsilankyti, su kuo pabendrauti ir susidraugauti.

Visos diskusijoje dalyvavusios moterys buvo labai nuoširdžios, dalijosi mintimis, patirtimi ir pakvietė birštonietes įkurti tokį klubą ir Birštone.
Šį kartą diskusijoje dalyvavo pačios veikliausios moterys: Birštono viešosios bibliotekos direktorė, Birštono kurorto bendruomenės pirmininkė Alina Jaskūnienė, „Tulpės“ sanatorijos direktorė Liucija Patinskienė ir TAU direktorė Roma Urbonienė, iš kurių galima tikėtis iniciatyvos kuriant soroptimisčių klubą. Belieka tikėtis, kad toks klubas tikrai bus įkurtas, nes idėją surengti tokią diskusiją pasiūlė savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close