Prasidėsiančios didžiausios Lietuvos kariuomenės pratybos „Perkūno griausmas 2018“ palies ir Prienų bei Birštono kraštą

Birželio 1 d. Lietuvoje prasidės didžiausios šalies istorijoje nacionalinės pratybos „Perkūno griausmas 2018“. Dvi savaites truksiančiuose mokymuose Lietuvos ginkluotosios pajėgos tiek savarankiškai, tiek ir su NATO sąjungininkais treniruosis vykdyti plataus spektro valstybės ginkluotos gynybos operacijas.

„Šių metų birželio mėnesį, kartu su nacionalinėmis pratybomis „Perkūno Griausmas 2018“, Lietuvoje vyks daug iš anksto planuotų ir Lietuvai bei Baltijos regionui ypatingai reikšmingų tarptautinių pratybų. Kiekvienos iš pratybų turi savo tiesioginių vadovybių iškeltus tikslus ir siekius, tačiau Lietuvai aktualu, kad visas šias pratybas vienija vienas pagrindinis tikslas – Lietuvos ir regiono saugumo užtikrinimas“, – spaudos konferencijoje sakė mokymams vadovaujantis Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo viršininkas generolas majoras Vitalijus Vaikšnoras. Pasak generolo, visos šios pratybos yra pabrėžtinai gynybinio pobūdžio, su tikslu rengtis užtikrinti šalių suverenitetą.

Pratybose „Perkūno griausmas 2018“ dalyvaus iki 9 tūkst. karių ir pareigūnų iš Lietuvos kariuomenės padalinių ir kitų Lietuvos ginkluotosioms pajėgoms priskiriamų vidaus saugumo tarnybų, Krašto apsaugos ir Vidaus reikalų ministerijoms pavaldžių institucijų ir civilinių organizacijų.

Pratybose taip pat dalyvaus NATO sąjungininkai – Vokietijos vadovaujamos NATO Priešakinių pajėgų bataliono kovinės grupės, Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų kariai ir Portugalijos rotacinių pajėgų padalinys.

„Siekdami išlaikyti skaidrumo ir atvirumo dvasią, Lietuva į pratybas pakvietė stebėtojus iš Rusijos, Baltarusijos, Švedijos ir Suomijos“, – akcentavo gen. mjr. V. Vaikšnoras.

Jau artimiausiu metu Lietuvoje ir Baltijos šalyse vyks keletas regiono saugumą stiprinančių didelio masto tarptautinių karinių pratybų, todėl jau artimiausiomis dienomis šalies teritorijoje gyventojai pamatys pirmąsias karines transporto priemonių kolonas. Didžiausias judėjimas laukiamas birželio 6-9 d., kai vyks JAV Sausumos pajėgų 2-ojo kavalerijos pulko persidislokavimas. Jo metu apie 3 tūkst. JAV karių su 1500 kovinės technikos vienetų persidislokuos iš Vokietijos į Baltijos šalis ir Lenkiją.

Šis didžiausias iki šiol Lietuvoje vykdytas tokio masto karinės technikos judėjimas numatomas per Kalvarijų užkardą, kiek mažesnis – per Lazdijų. Technika nuo Kalvarijų užkardos judės per visą Lietuvos teritoriją į pratybų vietas

Lietuvos kariniuose poligonuose. Birželio 18-21 d. iš pratybų vietovių JAV kariai keliais iš Lietuvos teritorijos grįš į nuolatines dislokacijos vietas.

Lietuvos kariuomenė rekomenduoja gyventojams, birželio 6-9 ir 18-21 dienomis planuojantiems savo keliones per Lazdijų ar Kalvarijų pasienio punktus, numatyti, kad dėl labai intensyvaus karinės technikos judėjimo kelionė gali užtrukti kiek ilgiau.

„Kariuomenės atstovai kartu su kitomis Lietuvos valstybinėmis institucijomis kruopščiai planuoja technikos kolonų judėjimą. Tikimės ir visuomenės paramos bei supratimo“, – sakė Gynybos štabo viršininkas gen. mjr. V. Vaikšnoras.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close