ERASMUS+KA2 mobilumas Turkijoje

Nuo 2016 metų Prienų rajono Išlaužo pagrindinė mokykla dalyvauja ERASMUS+ KA2 tarptautiniame projekte “Išsaugok amžinąsias vertybes. Menas permąsto Europos vertybes”. Todėl gegužės mėnesį lankėmės Turkijoje, Akhisaro miesto ÜLKÜ mokykloje. Dalyvavome prasmingose projekto veiklose, susijusiose su tapyba bei pagarbos vertybe.

Pirmadienį mus, atvykusius į Ülkü mokyklą, svetingai pasitiko mokyklos bendruomenė. Mokiniai mus pasveikino šokdami šiuolaikinius bei tautinius šokius, mokyklos direktorius – šiltu žodžiu, o vaikų darželio mažieji padovanojo savo rankų darbo atvirukus. Susipažinome su Akhisaro miestu, mokykla partnere, žaisdami žaidimus – vieni su kitais. Dienos veiklas pagyvino pavasario šventė, kurios metu šokome turkų šokius, bendravome su mokyklos labai draugiškais bei maloniais vaikais. Vėliau apsilankėme pas miesto merą, kuris mielai atsakė į mūsų klausimus, o mes papasakojome apie savo šalį. Sugrįžę į mokyklą, dirbdami mišriose grupėse, sukūrėme paskutinį posmą (apie pagarbą) dainai apie vertybes. Šauniai leisdami laiką kartu, išmokome ją dainuoti.

 Antradienis prasidėjo prasminga CLIL pamoka „Tapybos istorija“, kurioje sužinojome svarbiausių meno istorijos faktų, aptarėme garsiausius pasaulio dailininkus bei jų paveikslus. Atlikę žaismingas CLIL pamokos įsivertinimo užduotis, pristatėme ir savo šalies garsiausius dailininkus, tapytojus, iliustratorius bei jų darbus. Pristatydami Lietuvos žymiausius dailininkus (Kęstutį Kasparavičių, Antaną Žmuidzinavičių, Petrą Kalpoką ir kitus), pademonstravome bei aptarėme ir 4 lietuviškos tapybos šedevrus. Labai džiaugiamės, jog Mikalojaus Konstantino Čiurlionio paveikslų reprodukcijos papuoš šio projekto mokyklas partneres Rumunijoje, Turkijoje, Slovakijoje bei Ispanijoje. O mūsų pieštos M.K.Čiurlionio paveikslų reprodukcijos dalyvavo projekto parodoje. Vėliau ir pačių laukė įdomus kūrybinis išbandymas – nutapyti paveikslą dėlionę. Kiekviena grupė turėjo nudažyti dėlionės dalis pagal pateiktą pavyzdį. Kai baigėme, tas dalis sudėjome į paveikslą. Mums tikrai pavyko! Galiausiai laukė dar vienas išbandymas – Ebru meno dirbtuvės. Aktyviai padirbėję, pasidžiaugėme puikiu rezultatu.

Trečiadienio rytą autobusu išskubėjome į Izmiro miestą, į tapytojos LaleTemelkuran darbo studiją. Ten, bendradarbiaudami su menininke, paruošėme mūsų rankų pano kaip pagarbos vieni kitiems bei draugystės simbolį. Nusifotografavę su studijos šeimininke, nuvykome stebėti Izmiro simfoninio orkestro repeticijos, kuri mus itin sužavėjo bei įkvėpė geriems bei kūrybiškiems darbams. O Menisoje aplankėme musulmonų maldos namus – sultono mečetę. Joje gidas papasakojo apie islamo religijos esminius dalykus, kurie mus ne tik sudomino, bet ir paskatino gerbti kitas religijas bei jų tikinčiuosius. Kelionės pabaigoje jautėmės pavargę, bet kupini dienos įspūdžių.

Ketvirtadienis vėl prasidėjo kūrybiškai. Turėjome galimybę sukurti spalvingą, unikalų krepšelį, panaudodami trafaretus, įvairias žaismingas spalvas. Tokios kūrybinės dirbtuvės įkvėpė mus, motyvavo tolimesnėms veikloms. Vėliau diskutavome, kas yra pagarba ir kaip atpažinti nepagarbą. Pasidžiaugėme, jog visų šalių partnerių mokiniai taip pat supranta pagarbą. Popierinius lapelius su savo mintimis „ ką aš gerbiu ir kaip tai parodau“ suklijavome mokykloje ant „Pagarbos medžio“. Negana to, mokėmės gerbti, suprasti kitokius – neįgalius – žmones, dalyvaudami bendroje veikloje. Paspaudę vieni kitiems rankas, jautėmės drąsesni, todėl padėjome vieni kitiems ant mokyklos sienos sudėti savo rankų antspaudus. O vakare laukė Menų naktis – viena iš įspūdingiausių veiklų šiame mobilume. Joje dainavome dainas gimtąja bei turkų kalbomis, nuskambėjo galutinis projekto dainos apie vertybes variantas, kuriam pritarė gausus turkų mokinių choras. Taip pat iškilmingai buvo įteikti mobilumo pažymėjimai. Diena nė kiek neprailgo, todėl neslėpėme šypsenų bei džiugesio.

Penktadienis – edukacinių išvykų diena. Aplankėme daug įspūdingų vietų: šv. Mergelės Marijos apsireiškimo namus, kur palikome savo norus, užrašytus ant paprastų popierinių servetėlių, ant norų sienos, keletą žymių savo pobūdžiu, išliekamąją verte miestelių bei kaimų. Labai didelį įspūdį paliko antikinis Efeso miestas, kuriame prieš akis atsivėrė senovės Graikijos bei Romos vaizdai su skulptūrų bei dailės šedevrais. Šios edukacinės kelionės mums padėjo geriau pažinti įvairias kultūras, sustiprino ir pagarbos jausmą.

 Kuo naudingas mums šis – paskutinysis -projekto mobilumas? Vėl susiradome naujų draugų, susipažinome su nauja kultūra, pasidalinome savo patirtimi su kitais, patyrėme nepatirtų pojūčių. Tuo pačiu dar kartą atradome tapybą kaip meną bei pagarbą kaip vertybę. Supratome, kad abi yra labai svarbios kiekvieno mūsų gyvenime, nesvarbu, kokios tautybės ar religijos esame.

Erikas Valatka, Gabija Anusevičiūtė, Paulina Gemplerytė, Gertrūda Simanavičiūtė, mobilumo Turkijoje dalyviai

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close