Norintys padėti apklausti vaikus baudžiamajame procese psichologai kviečiami į mokymus

Teisingumo ministerija informuoja, kad psichologai, norintys padėti apklausti vaikus baudžiamajame procese, jau gali registruotis į įvadinius mokymus. Ypač kviečiami psichologai iš Skuodo, Mažeikių, Akmenės, Joniškio, Pakruojo, Pasvalio, Biržų, Rokiškio, Kupiškio, Šalčininkų, Varėnos, Druskininkų, Prienų, Kėdainių, Raseinių, Radviliškio, Kelmės, Šilalės, Pagėgių rajonų, kuriuose šiuo metu vis dar trūksta specialistų, galėsiančių dalyvauti apklausose.

Registraciją vykdo Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba. Psichologai dėl šių mokymų gali kreiptis elektroniniu paštu a.slidziauskiene@vgtpt.lt arba paskambinti telefonu 8 700 00 204 iki 2018 m. birželio 6 d.

„Norėčiau pakviesti psichologus iš mažesnių miestų, kuriuose nėra pakankamai norinčių specialistų dalyvauti tokiose apklausose, būti pilietiškiems bei sąmoningiems ir, esant galimybei, įsirašyti į šį sąrašą. Jūsų pagalba tiriant nusikaltimus yra labai reikalinga,“ – sako teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Mokymai vyks grupėmis ir jų trukmė – trys dienos (24 akademinės valandos). Mokymus organizuos viešųjų pirkimų būdu atrinkta viešoji įstaiga „Paramos vaikams centras“. Šie mokymai bus apmokėti iš valstybės biudžeto lėšų. Išklausę šiuos mokymus psichologai bus įrašyti į specialų sąrašą, iš kurio ikiteisminio tyrimo pareigūnai ar teismai kvies specialistus į nepilnamečių apklausas.

Be įvadinių mokymų, šiems psichologams taip pat taikomas reikalavimas turėti psichologijos studijų krypties bakalauro ir magistro kvalifikacinius laipsnius arba lygiavertę aukštojo mokslo kvalifikaciją bei nebūti pripažintiems kaltu už nusikalstamas veikas, susijusias su vaikų seksualiniu išnaudojimu, dėl kurių nustatyti darbo apribojimai Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatyme.

Šiuo metu į psichologų, pageidaujančių padėti apklausti asmenis baudžiamajame procese, sąrašą jau įsirašė 40 psichologų. Daugiausia psichologų užsiregistravo iš Vilniaus (11 psichologų) ir Kauno (8 psichologai) miestų.

Šį sąrašą tvarko ir į jį įrašo Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnyba. Į jį šiuo metu įrašyti psichologai, kurie turi teisės psichologijos šakos aukštąjį universitetinį išsilavinimą arba per pastaruosius 3 metus yra turėję patirties apklausant nepilnamečius baudžiamajame procese, t. y. tie psichologai, kuriems nėra taikomas reikalavimas būti išklausiusiems įvadinius mokymus. Tokių psichologų registracija tęsiasi toliau, jie taip pat kviečiami aukščiau nurodytais kontaktais kreiptis į Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos tarnybą, jei pageidautų būti įtraukti į sąrašą.

Kitą savaitę Teisingumo ministerijoje įvyks pasitarimas, kuriame bus aptariamas pasirengimas dėl psichologų dalyvavimo apklausose ir praktiniai aspektai. Jame bus kviečiami dalyvauti teismų, prokuratūros, ikiteisminio tyrimo institucijų, Lietuvos psichologų sąjungos, Sveikatos apsaugos, Socialinės apsaugos ir darbo bei Teisingumo ministerijų atstovai.

Nuo liepos 1 d. psichologų dalyvavimas mažamečių (iki 14 metų) nukentėjusiųjų ar liudytojų apklausose bus būtinas. Taip pat psichologas privalės dalyvauti nepilnamečių (iki 18 metų) nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose dėl nusikaltimų žmogaus gyvybei, sveikatai, laisvei, seksualinio apsisprendimo laisvei ir neliečiamumui, vaikui ir šeimai, dėl pelnymosi iš nepilnamečio prostitucijos ar nepilnamečio įtraukimo į prostituciją. Proceso dalyvių prašymu arba ikiteisminio tyrimo pareigūno, prokuroro ar ikiteisminio tyrimo teisėjo iniciatyva psichologai turės dalyvauti nepilnamečių nukentėjusiųjų ir liudytojų apklausose ir dėl kitų nusikaltimų, taip pat nepilnamečių įtariamųjų ir kaltinamųjų apklausose.

Ikiteisminio tyrimo pareigūnas, prokuroras ar teismas pasirinks psichologą iš šio sąrašo ir susisieks su juo nurodytais kontaktais. Psichologams už darbą sumokės ir patirtas išlaidas kompensuos ikiteisminį tyrimą atliekanti ikiteisminio tyrimo įstaiga arba prokuratūra, teisminio nagrinėjimo metu – teismas.

Už psichologo darbo valandą bus mokama 13 eurų atlyginimas (tiek mokama ir valstybės skirtiems advokatams), o už darbą švenčių, ne darbo dienomis ar ne darbo valandomis bus mokama pusantro karto daugiau. Atlyginimas bus mokamas už faktinį paslaugų teikimo laiką – pasiruošimą ir dalyvavimą apklausoje bei kelionę į apklausos vietą ir atgal. Taip pat bus kompensuotos kelionės išlaidos.

Apklausti nukentėjusiuosius bei liudytojus teismuose taip pat padės etatiniai psichologai, dirbantys teismuose. Numatoma, kad jų skaičius šiemet padidės nuo 6 iki 19.

 

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close