Visi vaikai laukia smagios pavasario šventės Atvelykio, kuri dar kitaip vadinama vaikų Velykėlėmis. Tai kas, kad šiemet dar aplink daug sniego, tačiau saulutė jau meiliau šildo, nuotaka puiki, tad ir pasilinksminti šventės proga galima. Ypač kai su vaikučiais bendrauja Velykų bobutė su dieduku, kai straksi linksmi zuikučiai ir svarbiausia – ridenami margučiai.

 

Šventė Birštono bendruomenės namuose

Smagu buvo sekmadienio popietę Birštono bendruomenės namuos: pas gausiai susirinkusius vaikučius ir jų tėvelius atvyko Velykų bobutė ir diedukas, nešini ne tik margučių kraitele, bet ir kitokių dovanėlių prisikrovę.

Bobulė rodė įvairių spalvų margučius, klausdama, ką kuri reiškia. Beveik visi žinojo, kad juoda – tai žemės spalva, raudona – meilė ir šiluma, žalia – gamtos, vilties ir gyvybės, mėlyna – mūsų dangaus spalva.

Vaikams už įmintas mįsles ar teisingai atsakytus klausimus vis kokį mielą zuikiuką ar knygelę ištraukdavo, į linksmus žaidimus ir ratelius įsukdavo.

Be to, vaikučiai ne tik visi kartu dainavo, bet klausėsi ir meno mokyklos jaunųjų dainorėlių, kuriuos parengė mokytoja Ramunė Liutvynskienė.

Susirinkusieji į vaikų Velykėles, galėjo pasigrožėti dizaino studijos vadovės Vilmos Krasauskienės surengta piešinių paroda. Savo darbelius pristatė Birštono vaikų lopšelio-darželio „Vyturėlis“ vaikučiai, o taip pat ir Birštono gimnazijos pradinukai.

Jų mokytojoms ir auklėtojoms buvo įteikti padėkos raštai, o dovanėlės – visiems.

 

Linksmybės Birštono seniūnijos salėje

Birštono vienkiemio bendruomenės šeimos su vaikais švęsti Atvelykio susirinko į seniūnijos salę. Čia buvo eksponuojami Vienkiemio darželio-mokyklos vaikų piešiniai ir pristatyta bendruomenės narės, Kauno kolegijos studentės Astos Kavaliauskaitės piešinių paroda. Asta čia atnešė tik keletą darbelių, o jų turi labai daug ir labai įdomių.

Susirinkusiuosius pirmiausia pasveikino Velykų bobutė ir linksmuolis Zuikis. Bobutė, kaip visada, prisiminė senus laikus ir senus lietuvių liaudies papročius.

– Per Atvelykį vaikai ir jaunimas eidavo lalauti. Kai ateidavo į namus, dainuodami šeimininkų klausdavo: „Tėveli karvelėli, motula gegula, ar galim palinksminti namelius?“ – pasakojo bobutė.

Ji priminė, kad vienas iš tradicinių papročių buvo supynės, kuriose reikėdavo kuo aukščiau pakilti, kad javai gerai augtų, su gyvuliais sektųsi ir namuose visi sveiki būtų.

Mažųjų džiaugsmui, labai gražų vaidinimą apie zuikių šeimos Velykas suvaidino bendruomenės nariai, trumpam tapę zuikiais, lape, ežiu ir net vilku bei meška. Visi linksminosi, triukšmavo, kad greičiau pavasaris ateitų, žolė sužaliuotų, gėlės sužydėtų.

Su pavasariu ir gražia švente bendruomenės narius pasveikino Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė ir pavaduotojas Juozas Aleksandravičius.

Vaikai rideno margučius bei žaidė įvairius žaidimus. Suaugusieji taip pat nenuobodžiavo – jiems dainavo bendruomenės vyrų ir moterų ansambliai, o taip pat ir dažni birštoniečių svečiai – ansamblis „Dzūkijos aidai“.

Stasė Asipavičienė

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai. Toliau naršydami svetainėje sutinkate, kad slapukai atsirastų Jūsų įrenginyje. Savo duotą sutikimą bet kada galėsite atšaukti ištrindami įrašytus slapukus. Daugiau informacijos.

Slapukas yra nedidelė teksto rinkmena, kuri, apsilankius svetainėje, išsaugoma Jūsų kompiuteryje arba greitojo ryšio įrenginyje. Dėl jo interneto svetainė tam tikrą laiką gali „atsiminti“ Jūsų veiksmus ir parinktis (pvz., registracijos vardą, kalbą, šrifto dydį ir kitas rodymo parinktis), dėl to Jums nereikia kaskart jų iš naujo įvedinėti, lankantis svetainėje ar naršant įvairiuose jos puslapiuose.

Close